Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2021, 20:03
Čas čítania 2:01
Tímea Krauszová

Tenistka Naomi Osaková sa pre depresiu nebude rozprávať s médiami. Dostala 15-tisícovú pokutu, vyhrážajú sa jej vylúčením

Tenistka Naomi Osaková sa pre depresiu nebude rozprávať s médiami. Dostala 15-tisícovú pokutu, vyhrážajú sa jej vylúčením
Zdroj: Flickr/Rob Prange/volně k užití
ŠPORT TENIS
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Účasť na tlačových besedách má totiž v zmluve. Okrem pokút sa jej organizátori vyhrážali aj vylúčením z turnaja.

Svetová tenisová dvojka Naomi Osaková upriamuje pozornosť médií na duševné zdravie. Na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži sa nezúčastní a odmieta sa zúčastňovať aj na tlačovkách s novinármi.

Vo vyhlásení, ktoré zverejnila aj na Twitteri, hovorí, že odstúpiť z turnaja a stiahnuť sa je teraz pre jej duševnú pohodu veľmi dôležité. „Pravdou je, že trpím dlhými obdobiami depresie už od US Open v roku 2018 a veľmi ťažko sa s tým vyrovnávam.“ Osaková priznáva, že máva úzkostné stavy a otázky novinárov, ako aj celkový záujem zo strany verejnosti jej duševné problémy prehlbujú.

Keďže je však pre ňu účasť na tlačovkách na základe zmluvy povinná, za to, že sa na stretnutí s novinármi po zápase s Patriciou Mariou Tigovou nezúčastnila, jej vysolili pokutu vo výške 15-tisíc dolárov. Pre bojkot médií jej hrozilo aj vylúčenie z turnaja.

Odporúčané
„Aj náš sused je feťák, stratili sme nádej aj chuť tu ďalej žiť.“ Reportáž z drogového epicentra Slovenska „Aj náš sused je feťák, stratili sme nádej aj chuť tu ďalej žiť.“ Reportáž z drogového epicentra Slovenska 2. júna 2021, 9:33

Na duševnom zdraví záleží

Ženská tenisová asociácia v oficiálnom stanovisku uvádza, že duševné zdravie považuje za veľmi dôležité, no jedným dychom dodáva, že profesionálni športovci majú povinnosť voči verejnosti, fanúšikom a médiám. Majú síce podporný systém (zrejme tým narážajú na lekárov a psychológov), no ako píše USA Today, uniká im pointa, ktorú Osaková zdôrazňuje: prevencia je lepšia než liečba.

V reakcii na toto nepochopenie Osaková neskôr poslala organizátorom turnaja ďalší email, v ktorom vysvetľuje, že sa nestavia proti turnaju či samotným novinárom, ale že sa sústreďuje na svoje zdravie. „Staviam sa voči systému, ktorý od atlétov vyžaduje, aby sa venovali médiám aj v čase, keď ich duševné zdravie trpí. Myslím si, že je to archaické a potrebuje to reformu.“ Po skončení turnaja chce spolu s organizátormi hovoriť o možnostiach, ako nájsť kompromis, ktorý berie zdravie športovcov vážne.

Osaková priznáva, že depresiami a úzkosťami trpí od víťazstva nad Serenou Williamsovou na svojom prvom US Open v roku 2018. Dnes je svetovou dvojkou, len za posledný rok zarobila viac ako 55 miliónov dolárov, uvádza The Guardian. Samotná pokuta je teda najmä principiálnym problémom, ktorý naznačuje prehnitý systém.

Odporúčané
Slovák Marcus trénuje tenis na Maldivách: Bon Jovi trénoval každý deň, najväčší tringelt mi nechal Čech (Rozhovor) Slovák Marcus trénuje tenis na Maldivách: Bon Jovi trénoval každý deň, najväčší tringelt mi nechal Čech (Rozhovor) 7. januára 2024, 12:30

Za tenistku sa už okrem Williamsovej postavili prakticky všetci jej sponzori, japonská tenisová asociácia, ďalší atléti a profesionáli zo športového sveta. Podporujú ju, prajú jej skoré uzdravenie a uznávajú, že mentálne zdravie by jednoducho malo mať prednosť. Najmä atléti zdôrazňujú, že sa o tom veľmi málo rozpráva. Bývalá americká šampiónka a členka ženskej tenisovej asociácie Sloane Stephensová podľa Guardianu chváli odvahu japonskej tenistky ozvať sa.

„Dúfam, že bude na tom lepšie. My atléti sa učíme, ako sa starať o svoje telo, a mentálny a emocionálny aspekt je zvyčajne zanedbávaný. Toto je o niečom viac než len o tom, či pôjdem alebo nepôjdem na tlačovú besedu,“ povedala na Osakovej podporu Martina Navrátilová. 

Osaková sa teraz plánuje sústrediť na tenis. Podľa svojich slov nechcela vyvolať taký rozruch. „Nechcela som týmto svojím vyhlásením spôsobiť takýto rozruch. Priznávam, že to nebolo ideálne načasované, mohla som s tým trochu počkať. V Paríži som sa však počas mediálnych aktivít vždy cítila zraniteľná. Trpela som úzkosťou a usúdila som, že by bolo lepšie vynechať tlačové konferencie,“ povedala.

Domov
Zdieľať
Diskusia