Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2021, 13:03
Čas čítania 0:49
Daniel Mikolášik

Elon Musk medzi rečou oznámil, že trpí poruchou autistického spektra. V šou SNL priznal Aspergerov syndróm

Elon Musk medzi rečou oznámil, že trpí poruchou autistického spektra. V šou SNL priznal Aspergerov syndróm
Zdroj: Pascal Le Segretain/Getty Images
OSOBNOSTI ELON MUSK
Uložiť Uložené

Miliardár vôbec prvýkrát verejne priznal autistickú poruchu.

Miliardár a filantrop Elon Musk v sobotu účinkoval v populárnej komediálnej americkej šou Saturday Night Live, kde si vyskúšal rolu hosťujúceho moderátora. Počas úvodnej reči oznámil, že trpí poruchou autistického spektra, píšu Sky News.

Odporúčané
Vystúpenie Elona Muska v SNL bolo pre dogecoin prepadákom. Hodnota mémovej kryptomeny počas šou výrazne klesla Vystúpenie Elona Muska v SNL bolo pre dogecoin prepadákom. Hodnota mémovej kryptomeny počas šou výrazne klesla 9. mája 2021, 8:59

„Moderovať Saturday Night Live je skvelé – a to myslím vážne. Niekedy, keď niečo poviem, musím dodať, že to myslím vážne,“ začal v úvodnom monológu. Šéf Tesly napokon dodal, že je prvým moderátorom šou SNL, ktorý trpí Aspergerovým syndrómom. „Alebo minimálne prvým, ktorý to priznal,“ zavtipkoval.

„Viem, že niekedy hovorím alebo zverejňujem čudné veci, ale tak funguje môj mozog. Každému, koho som urazil, chcem len povedať, že som znovuobjavil elektromobily a posielam ľudí v rakete na Mars. Mysleli ste si, že budem úplne normálny týpek?“ dodal Musk.

Aspergerov syndróm je pervazívna porucha autistického spektra, ktorá sa prejavuje narušením v oblasti sociálnej interakcie, komunikácie a vzorcov správania. Ide o celoživotnú poruchu, ktorá sa nedá vyliečiť. Pre ľudí s aspergerom môže byť ťažké chápať výrazy tváre, tón hlasu, vtipy a sarkazmus či abstraktné koncepty. Majú aj ťažkosti s interpretovaním verbálnej a neverbálnej komunikácie. 

Ľudia s aspergerom majú často priemernú alebo nadpriemernú inteligenciu. Rovnakou poruchou trpeli aj vedci ako Albert Einstein či Isaac Newton. Aktuálne je jednou z najznámejších osobností s touto poruchou mladá ekoaktivistka Greta Thunbergová.

Domov
Zdieľať
Diskusia