Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2021, 19:13
Čas čítania 2:45
Dominik Vetrák

Recenzia: Shadow and Bone je nový hit od Netflixu. Je to však zaslúžené alebo ide o fantasy sklamanie?

FILMY A SERIÁLY SHADOW AND BONE
Uložiť Uložené

Netflix vydal nový fantasy hit. Oplatí sa ho vidieť?

Pred pár dňami sme ti priniesli prvé dojmy zo sledovania seriálu Shadow and Bone od Netflixu. Ide o veľké fantasy, ktoré ašpiruje na zaplnenie diery po Zaklínačovi. Skvele sa naň pozerá, má fajn efekty, zábavný dej a ujde aj akcia. Hlavným ťahákom sú sympatické postavy, ktoré ti okamžite prirastú k srdcu a pre ktoré seriál aj dopozeráš. Problémov je však viac.

Shadow and Bone tvorcovia natočili podľa knižných predlôh zo sveta Grishaverse od Leigh Bardugovej. Dej sa zameriava na Alinu Starko a jej priateľa Mala, ktorí sú súčasťou armády vo fantasy svete s čarodejníkmi (volajú sa Grisha), vojakmi a nebezpečnými stvoreniami požierajúcimi ľudí.

Odporúčané
Recenzia: Invincible je seriál, ktorý musí vidieť úplne každý. Niečo podobné tu ešte nebolo Recenzia: Invincible je seriál, ktorý musí vidieť úplne každý. Niečo podobné tu ešte nebolo 1. mája 2021, 17:46

 
Alina je kartografka a Mal vojak. Jedného dňa musia prejsť cez Shadow Fold, temné miesto rozdeľujúce kontinent na dve časti. Nachádzajú sa v ňom príšery, proti ktorým ľudia nevedia dobre bojovať. Počas prechodu na nich monštrá zaútočia, no Alina všetkých zachráni so silou, o ktorej netušila, že ju má. Vláda a vojaci ju teda zoberú pod svoje krídla a odtrhnú od priateľov. Následne začne trénovať, no ani ona, ani Mal sa nikdy nevyrovnajú s tým, že ich vláda oddelila. 

Nasleduje boj o moc a vytváranie vzťahov medzi postavami, ktoré môžu rozhodnúť o budúcnosti tohto sveta. Práve postavy sú najsilnejšou stránkou seriálu. Dej je celkom jednoduchý a po pár dieloch spoznáš aj politický status okolitého sveta s viacerými súperiacimi krajinami. Dočkáš sa aj jedného veľkého zvratu, ale tak nejako smrdí na kilometer ďaleko. Príbeh však nakopne správnym smerom, takže účel splnil.

Keďže dej je jednoduchý, tvorcovia sa museli spoľahnúť na hercov a ich postavy. Tí nesklamali a projekt celkom slušne ťahajú. Alina je väčšinou sympatická a milá postava, ktorej fandíš, no a Mal je zase hrdina, ktorého sa nedá nemať rád. Dôležitú rolu má aj Ben Barnes (Punisher) ako generál Kirigan, nesmierne schopný vodca a silný Grisha (čarodejník). 

Zatiaľ čo hlavné postavy zaujmú, vedľajšie sú nedotiahnuté. Nechápeme napríklad účel Alininých kamarátok v Malom paláci. Seriál najprv medzi Alinou a nimi buduje dôležitý vzťah, akoby sa pripravoval na to, že spolu budú tráviť veľa času alebo že sa stanú blízkymi osobami. Z ničoho nič však na ne zabudne a v posledných dieloch seriálu o nich nie je ani zmienka. Akoby sa tvorcovia v polovici natáčania rozhodli, že ich ďalej nevyužijú. Je to však len drobnosť, ktorú divák ľahko prehliadne. 

Shadow and Bone
Zdroj: Netflix

Prehliadnuť sa však nedá občasná nemotornosť scenára. Jeho tvorcovia si zrejme povedali, že niektoré udalosti netreba vysvetľovať a už vôbec netreba niektoré scény vystavať tak, aby dávali zmysel. Postavy sa napríklad bez akéhokoľvek vysvetlenia objavia uprostred rozľahlého lesa, inokedy zase zázračne zmiznú z prísne stráženého hradu vo voze, ktorý nikomu nenapadne skontrolovať, hoci sa predtým na hrade udial atentát a hľadá sa najdôležitejší človek planéty.

Odporúčané
Netflix odhalil dátum vydania 3. série Zaklínača a vydal trailery pre svoje najočakávanejšie filmy a seriály na najbližší rok Netflix odhalil dátum vydania 3. série Zaklínača a vydal trailery pre svoje najočakávanejšie filmy a seriály na najbližší rok 25. septembra 2022, 18:30

Musíš počítať aj s tým, že väčšina strážcov a členov hliadky je úplne bezmocná a neschopná do bodu, keď nechápeš, načo sa vlastne tvorcovia obťažovali s hercami a neobsadili do rol drevené koly, ktoré by zabili do zeme. Scenáristi si jednoducho často pomáhajú scenáristickými barličkami, keď nič nemusí dávať zmysel a nemusí mať logické opodstatnenie, len preto, lebo si to žiada príbeh a oni neprišli s nijakým inteligentným riešením.

Takéto rozhodnutia nemáme radi, pretože v nás ako divákoch evokujú pocit, že nás tvorcovia majú za blbcov. To je však asi najväčšia chyba inak zábavného seriálu. Shadow and Bone sme zhltli v priebehu niekoľkých dní a veľmi nás bavilo sledovať, ako sa vyvíja príbeh a čo sa stane s charizmatickými postavami. Herci si počínali dobre, dokázali sprostredkovať motiváciu a emócie väčšiny postáv, ktoré vďaka nim pôsobili autenticky. 

Shadow and Bone
Zdroj: Netflix

Ako nadpriemerné hodnotíme aj efekty a akciu. Tej nebolo veľa, ale sem-tam potešila originálnymi scénami či pekným dizajnom príšer. Seriál má celkom slušné tempo a prvá séria má len 8 epizód, takže sa na plátne takmer neustále deje niečo zaujímavé. 

Shadow and Bone je seriál, ktorý ťa neohúri. Vo väčšine aspektov má však nadpriemernú kvalitu, a ak mu dokážeš odpustiť zopár chyby v scenári, užiješ si množstvo hodín zábavy a pútavého deja so skvele napísanými postavami. Obzvlášť Kirigan má celkom zaujímavý charakter a sme zvedaví, čo sa s ním stane v ďalšej sérii.

Shadow and Bone sme si užili. Rozhodne ti ho odporúčame a udeľujeme mu sedem bodov z desiatich. Hoci ťa nenadchne, tvoju pozornosť si udrží od začiatku do konca. Ide o ideálny „binge watch“ materiál. 

Domov
Zdieľať
Diskusia