Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2021, 14:39
Čas čítania 6:36
Viktor Kniš

Nerieš, Boy Wonder, Kontrafakt aj Zayo. Tieto albumy očakávame v roku 2021

HUDBA DMS KONTRAFAKT
Uložiť Uložené

Po vlaňajšom útlme by sme sa v roku 2021 mali dočkať viacerých zásadných projektov. Raperi sú pri chuti a dostali možnosť oddýchnuť si a vytvoriť si odstup.

Kontrafakt, DMS, H16, Gleb aj Pil C – toto je len časť zásadných mien, ktorá sa bude uchádzať o titul album roka. Všetci makajú (alebo makali) na tom, aby po pandémii prišli s tým najlepším, čo predbehne dobu.

Rok 2020 bol pravdepodobne najslabším v počte vydaných slovenských rapových albumov za poslednú dekádu.

Dlhé roky sme boli zvyknutí na pretlak projektov a v konečnom dôsledku aj taktizovanie interpretov, ktorí sa snažili trafiť aspoň jeden hluchý týždeň, aby práve ich album bol stredobodom pozornosti. Zrušené koncerty a v konečnom dôsledku aj všeobecný útlm kultúry veľa zmenil.

Raperi (ale aj interpreti iných žánrov) si ten najlepší materiál vytvorený počas koncertného pokoja nechávajú prirodzene na čas, keď s ním opäť budú môcť vystupovať. Nerobia to len kvôli zisku, ale aj kvôli svojmu dobrému pocitu, že skladby, ktoré vydávajú, padnú na „úrodnú pôdu“.

V konečnom dôsledku to nechtiac robia aj pre mladších fanúšikov, ktorých hudobná pamäť sa skrátila na pár mesiacov. 

A záver? Po veľmi dlhom čase kvantity sa otvára priestor pre legendárne albumy. Také, na ktoré si spomenieš aj o desať rokov. Na nasledujúcich riadkoch si predstavíme minimálne niekoľko interpretov a skupín, ktoré azda po dlhom čase uvidíme stáť s novými projektmi na pódiách. 

Odporúčané
Koncerty na Slovensku budú čoskoro späť. Ako budú fungovať a koľko ľudí sa môže stretnúť v klube či na festivale? Koncerty na Slovensku budú čoskoro späť. Ako budú fungovať a koľko ľudí sa môže stretnúť v klube či na festivale? 28. apríla 2021, 14:30

Kontrafakt 

Nový projekt Kontrafaktu vyjde tento rok za akýchkoľvek okolností. KF (i)ako Rolls už má zverejnený cover albumu a na sociálnych sieťach interpretov z času na čas vidíme, ako sa striedajú alebo stretávajú v štúdiu, kde tvoria podobným spôsobom ako pri zatiaľ poslednom albume Real Newz. Ten chalanom nevyšiel podľa predstáv, keďže s ním plánovali obrovské krsty s audiovizuálnou šou takých rozmerov, aby ju ešte dlho nikto nepredbehol. 

Zároveň bolo v pláne aj rozsiahle turné. Organizátori však všetko na trikrát presúvali a rušili. V konečnom dôsledku tak aj tento album je svojím spôsobom odrazom doby, avšak trochu iným spôsobom, ako si Ego, Rytmus a Anys naplánovali. 

Dnes už nepotrebujeme vopred hádať, aký bude nový Kontrafakt. Všetci traja členovia skupiny veľmi dobre vedia, že musia vymyslieť veľa nového a zadefinovať aj niekoľko nasledujúcich krokov, inak fanúšikov sklamú. Zároveň sa nevyhnú tomu, aby spochybnili tých, ktorí by chceli, aby navždy zneli ako Bozk na rozlúčku alebo E.R.A.

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

Ego už medzitým stihol vydať aj zvučný sólo album Egotron, Rytmus je síce aktívny na spoluprácach, od Krstného otca však sólovo na projekte nepracoval. 

Ak to raz pandemická situácia dovolí, pomaly bude na stole otázka, kedy si Kontrafakt trúfne vypredať hokejovú halu. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @rytmusking

H16

„Jednašestka“ vydáva tento rok svoj údajne posledný album. Toto sú slová samotných autorov, zatiaľ však presne nevieme, či ide skôr o marketingový ťah alebo už všetci (najmä rapoví) členovia cítia, že sa ich životné cesty definitívne rozchádzajú. Samozrejme, koncertovať budú aj naďalej, stvoriť spoločný projekt však vyžaduje inú formu energie, ktorú už s prihliadnutím na osobné povinnosti pravdepodobne necítili. V dokumentárnom filme chalani z Hálovej 16 odhalili, že rodinné aj pracovné povinnosti spôsobili aj zmenu v spôsobe nahrávania, v štúdiu sa totiž takmer nestretávali.

Nič to však nemení na tom, že je len dobre, že to neuťali len tak. Rozlúčka s tímovou kariérou projektom Lockdown Music je úctivá a v mnohom aj nostalgická. 

Keďže sme mali možnosť počuť ukážky všetkých skladieb aj niekoľko plnohodnotných singlov, vieme, že si H16 aj naďalej zakladá na lyrickej stránke. Fanúšikovia sa dozvedia reálie zo života všetkých troch interpretov, ktoré síce nie sú vždy pozitívne, definitívne zároveň odrážajú dobu ako takú.

Odporúčané
GALÉRIA: Kontrafakt ovládol najväčšiu bratislavskú arénu veľkolepou šou, pred takmer 10-tisíc ľuďmi zazneli najväčšie hity GALÉRIA: Kontrafakt ovládol najväčšiu bratislavskú arénu veľkolepou šou, pred takmer 10-tisíc ľuďmi zazneli najväčšie hity 10. februára 2024, 17:00

Unikátom v tomto prípade je fakt, že museli na poslednú chvíľu zmeniť názov albumu, pretože zhodou okolností ho pomenovali podľa brandu, ktorý člen DMS Dame už niekoľko mesiacov buduje. Výsledkom je Lockdown Music s trinástimi skladbami a experimentálnou konšteláciou hostí najmä novej školy. 

DMS

Nový projekt už v útržkoch na Instagrame avizuje aj DMS. Separ aj Dame zásobujú fanúšikov hashtagom #DMS2021. Zatiaľ však nemáme žiadne ďalšie informácie, a tak budeme len predpokladať, že trojica bude chcieť v prvom rade dobehnúť zameškané, ak ide o koncerty, dôsledkom čoho by mohla byť aj túžba spraviť ďalší album plný hitov, v ktorom zároveň budú môcť všetci traja zaujať jasné stanoviská ku všetkým aktuálnym témam, ako sa to deje prakticky vždy. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97692 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akých albumov sa v roku 2021 určite dočkáme a čo o nich už vieme.
  • Čo sa od začiatku pandémie zmenilo v živote slovenských raperov.
  • Prečo je rok 2021 ideálnym pre tvorbu legendárnych albumov.
  • Ktoré skupiny už začali tvoriť albumy, aj keď to naznačujú len veľmi podprahovo.
Domov
Zdieľať
Diskusia