Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2021, 19:20
Čas čítania 1:09
Martin Mičuda

Nový elektrický Mercedes-Benz EQB má 292 koní a 419-kilometrový dojazd

Nový elektrický Mercedes-Benz EQB má 292 koní a 419-kilometrový dojazd
Zdroj: Daimler
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY MERCEDES-BENZ
Uložiť Uložené

Rodina EQ modelov zo Stuttgartu sa naďalej vo veľkom rozrastá.

Mercedes-Benz pokračuje v predstavovaní elektrických modelov. Nedávno sa elektrický rad EQ rozrástol o kompaktné EQA, len minulý týždeň sme spoznali luxusné EQS a teraz prichádza rad na rodinné EQB. Rovnako ako v prípade menšieho EQA, aj pri EQB ide „len“ o elektrický derivát známeho kompaktného modelu, konkrétne 7-miestneho GLB. Charakteristický tvar jeho karosérie sa teda nemení, na oboch koncoch však evidujeme nové estetické riešenia, ktorými sa novinka hlási do portfólia EQ.

 
Vpredu si totiž miesto našli po novom užšie, dlhšie a navzájom prepojené full-LED svetlomety a tradičná čierna zaslepená maska. GLB tým prišlo o špecificky hranatú čelnú časť, odhliadnuc od vyššej stavby karosérie, nové EQB tak spredu vyzerá takmer identicky ako menšie EQA. Z profilu zmeny neevidujeme, len pri A-stĺpiku pribudla modrastá plaketa a do ponuky zaradili nové odtiene karosérie a aerodynamické disky. Vzadu je jemne retušovaný nárazník a ledkové svetlá, ktoré sú v zmysle EQ tradícií takisto prepojené.

Mercedes-Benz, EQB,
Zdroj: Daimler

V interiéri sú v porovnaní s klasickým GLB len decentné zmeny v detailoch a v nových farebných vyhotovenia. Aj EQB si zachováva možnosť 7-miestnej konfigurácie interiéru, druhý rad sedadiel je možné za príplatok posúvať v rozmedzí 140 milimetrov. Prejdime však k podstate novinky, ktorou je elektrická sústava.

Odporúčané
Nové EQS je prvou elektrickou limuzínou na svete. Mercedes-Benz uvádza dojazd až 770 km Nové EQS je prvou elektrickou limuzínou na svete. Mercedes-Benz uvádza dojazd až 770 km 16. apríla 2021, 11:10


Pre európsky trh automobilka zatiaľ ohlásila jedinú verziu a tou je EQB 350 4Matic. Jej výkon je na úrovni 215 kW/292 koní, o pohon sa postará dvojica elektromotorov, každý na jednej náprave. Mercedes-Benz uvádza, že EQB 350 4Matic podľa metodiky WLTP poskytne dojazd na úrovni až do 419 kilometrov. 

Priemernú kombinovanú spotrebu totiž automobilka uvádza 19,2 kWh/100 km, bavíme sa pritom o akumulátoroch, ktoré v tom najvyššom vyhotovení disponujú kapacitou 66,5 kWh. Pokiaľ ide o nabíjanie, EQB podporuje 11 kW AC nabíjanie a 100 kW DC nabíjanie. Časom sa ponuka po vzore EQA pravdepodobne rozrastie o verziu EQB 250 s pohonom výhradne predných kolies a výkonom 140 kW/290 koní. 

Mercedes-Benz, EQB,Mercedes-Benz, EQB,Mercedes-Benz, EQB,Mercedes-Benz, EQB,
Zobraziť galériu
(14)
Domov
Zdieľať
Diskusia