Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. apríla 2021, 9:30
Čas čítania 5:13
Lukáš Čelka

Boli sme sa pozrieť, ako funguje práca v pouličnom sexbiznise počas pandémie (Reportáž)

REFRESHER EROTICKÉ SLUŽBY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Slovenské sexuálne pracovníčky riskujú počas pandémie ešte viac. Pre zákaz vychádzania im polícia hrozí likvidačnými pokutami.

Pandémia je tu už viac ako rok a určitým spôsobom postihla každého z nás. Výnimkou nie sú ani ženy pracujúce v sexbiznise, ktorým skomplikovala už beztak nie ľahký život. Veľká časť z nich prišla takmer o celý svoj príjem a zostala odkázaná sama na seba, bez pomoci od štátu, ďalšia musí čeliť okrem opovrhovania verejnosti, s ktorým sa stretáva stále, aj väčšiemu riziku násilia.

My sme sa preto rozhodli zistiť, akým spôsobom sa so súčasnou situáciou vyrovnávajú ženy pracujúce v pouličnom sexbiznise, pričom jednu sa nám podarilo aj osloviť. Prezradila nám, že v dôsledku pandémie prišla o veľkú časť klientely, ako aj to, že klienti, ktorí neprestali vyhľadávať jej služby, na opatrenia kašľú.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako ovplyvnila pandémia sexuálne pracovníčky.
  • Či sa klienti využívajúci sexuálne služby boja koronavírusu.
  • Ako obmedzujú súčasné pandemické opatrenia sexuálne pracovníčky pri poskytovaní služieb.
  • Prečo si riaditeľka občianskeho združenia Odyseus, ktoré pomáha pracovníčkam v sexbiznise, myslí, že problémom je absencia právnej úpravy v tomto odvetví.
  • Či občianske združenie zaregistrovalo prípad, keď by sa sexuálna pracovníčka nakazila koronavírusom počas poskytovania svojich služieb.
Odporúčané
Šľapala som pri Slovnafte, aby som zistila, čo zažívajú prostitútky. Kvôli závislosti sú niektoré ochotné ísť za 3 € bez ochrany Šľapala som pri Slovnafte, aby som zistila, čo zažívajú prostitútky. Kvôli závislosti sú niektoré ochotné ísť za 3 € bez ochrany 21. júla 2019, 18:59

Po ženách pracujúcich v sexbiznise sa zľahla zem

Napriek tomu, že sme si vytypovali miesta, kde by sa mali ženy poskytujúce sexuálne služby zdržiavať, narazili sme na problém vôbec nejakú stretnúť. Pri ceste vedúcej do Kolárova zo smeru Nové Zámky ich zvyčajne býva niekoľko, avšak teraz sme nenašli žiadnu.

Rozhodli sme sa nevzdať a miesto navštíviť viackrát. Po niekoľkých neúspešných pokusoch sa nám konečne podarilo natrafiť na ženu pracujúcu v sexbiznise. Blondínka vo veku približne tridsaťpäť rokov, oblečená v tigrovaných legínach a bielej bunde, stála na kraji cesty, obklopenej lesom.

Už po prvom oslovení jej bolo jasné, že asi nebudeme klienti, a tak sa jej do rozhovoru s nami veľmi nechcelo. Napriek tomu, že sme boli v jej tesnej blízkosti, nejavila záujem nasadiť si rúško a pri svojich neochotných odpovediach pôsobila ako potúžená alkoholom.

Opatrenia sa dodržiavajú ťažko

Po krátkom presviedčaní sme jej rozviazali jazyk aspoň na pár minút. Prezradila nám, že „chlapov“ jej chodí o niečo menej, avšak jej hlavná klientela – šoféri kamiónov z Maďarska, ktorí cez úsek často premávajú – využíva jej služby ako predtým.

Na otázku, ako dlho zvykne na mieste denne postávať, odpovedala, že určite nie celé dni. „Doteraz bola zima, takže som tu určite nestála celý večer, hlavne keď večer toho bolo menej. Už vieme, v akých časoch najčastejšie chodia vodiči, čiže vtedy som tu,“ dodala s tým, že nemá zmysel, aby sa pri ceste zdržiavala v noci.

Odporúčané
Darine Moore: Mnohé baby na Onlyfanse si za selfíčka z kúpeľne o špinavé zrkadlo pýtajú nehorázne peniaze. Malo by to mať úroveň Darine Moore: Mnohé baby na Onlyfanse si za selfíčka z kúpeľne o špinavé zrkadlo pýtajú nehorázne peniaze. Malo by to mať úroveň 30. mája 2022, 14:30

O nejakej opatrnosti a hygiene počas pandémie sa v tomto prípade nemusíme ani rozprávať, presvedčila nás o tom už nenasadením rúška. Náš predpoklad však potvrdila v jednoznačnej a ráznej odpovedi, keď sme sa jej spýtali, ako sa chráni. „Dá sa byť opatrný? Keď zastaví niekto, kto je očividne chorý a kašle, nenastúpim. Rúško však asi celý čas mať nebudem,“ odvrkla podráždene.

Podľa jej slov klienti, ktorí využívajú takéto služby, strach z ochorenia nemajú. Práve naopak, je im to jedno. Žena priznala, že na mieste sa niekedy zdržiava aj po zákaze vychádzania, avšak nikdy nie dlho, lebo keď je jej zima a kšefty nejdú, poberie sa preč. Polícia ju zatiaľ s tým, že by porušovala zákaz vychádzania, nekonfrontovala.

Ceny sa nezmenili

Žena poskytujúca sexuálne služby na ulici nám potvrdila, že jej zárobky sú zakaždým rozdielne. Závisia od toho, koľko má za deň klientov, a podľa toho sa aj líšia. Strach z toho, že by jej niekto ublížil, pociťuje, paradoxne, slabší ako pred pandémiou, keďže si uvedomuje, že vzhľadom na sprísnené opatrenia sú teraz v noci všade policajti. Dodala však, že tento „risk“ k danej práci patrí a chodia k nej „rôzne indivíduá“.

Jej ceny sa vraj počas pandémie nijako nezmenili, ani predtým ich nemala jasne stanovené. „Ja si vždy poviem koľko a klient buď súhlasí, alebo nie. Zjednávame sa. Dá sa dohodnúť.“ Cenu, pod ktorú nejde, nám prezradiť odmietla.

Aký je rozdiel medzi sexbiznisom a prostitúciou?

Pojem sexbiznis označuje sex po vzájomnej dohode medzi dospelými ľuďmi za honorár. Ide o dobrovoľnú prácu.

Pojem prostitúcia označuje nedobrovoľnú činnosť, napríklad nútenú prostitúciu, detskú prostitúciu. Je vnímaná ako sociálnopatologický a spoločensky nežiaduci jav.

Vyjadrila sa, že klienti chcú od nej rôzne veci, pričom narážala na úchylnosti, ktoré však odmietla bližšie opísať. „Chcú hocičo. Od zlatého dažďa cez ručnú prácu po... Hocičo,“ odpovedala čím ďalej neochotnejšie. Po viacerých neúspešných pokusoch sme zistili, že viac z nej už nedostaneme. Žena nás vyzvala, aby sme ju už nechali na pokoji, a rýchlym krokom sa pobrala vpred.

Odporúčané
Nemali sme sa na koho počas pandémie obrátiť, ostali nám len mimovládky, hovorí Sany, ktorá pracuje v sexbiznise už 25 rokov Nemali sme sa na koho počas pandémie obrátiť, ostali nám len mimovládky, hovorí Sany, ktorá pracuje v sexbiznise už 25 rokov 12. júla 2020, 9:40

Ešte väčší risk

Dominka Jašeková z OZ Odyseus, ktoré pomáha ženám pracujúcim v sexbiznise aj počas pandémie, tvrdí, že v súčasnosti sa ocitli v ešte väčšom riziku, bez pomoci či podpory štátu.

„Niektoré klientky sa rozhodli v sexbiznise počas pandémie nepracovať, avšak nájdenie si inej práce je oveľa ťažšie práve vzhľadom na koronavírus,“ dodala s tým, že problémy, s ktorými sa tieto ženy stretávajú, zostávajú nezmenené. „Stále čelia veľkej stigmatizácii, či už zo strany verejnosti, médií, alebo polície. Čelia väčšiemu riziku násilia a služby pomoci sú pre ženy pracujúce v sexbiznise absolútne nedostupné.“

Podľa jej slov nemajú všetky sexuálne pracovníčky možnosť prestať poskytovať sexuálne služby, keďže by zostali odrezané od príjmu, preto je dôležité, aby sa chránili. „Medzinárodné organizácie pracujúce v oblasti advokácie sexbiznisu vydali odporúčania a postupy, ako poskytovať sexuálne služby počas pandémie a minimalizovať riziká šírenia koronavírusu.

Tieto postupy sme uverejnili v našom mesačníku INTOXI – v časopise, ktorý vydávame pre našich klientov a klientky, pričom ich s nimi aj konzultujeme.“

Odporúčané
Fotila pre Playboy, dnes je úspešná na Onlyfanse. Šikovné modelky si tam vedia zarobiť aj stovky tisíc mesačne, tvrdí Michaela Fotila pre Playboy, dnes je úspešná na Onlyfanse. Šikovné modelky si tam vedia zarobiť aj stovky tisíc mesačne, tvrdí Michaela 21. februára 2022, 14:30

Podľa Jašekovej neexistuje dôvod, prečo by práve pracovníčky v sexbiznise mali byť menej či viac opatrné než zvyšok populácie. „Sú to ľudia ako my, aj medzi nimi sa nájdu osoby, ktoré sú z celej situácie frustrované, prišli o príjem, nedostali žiadnu pomoc od štátu a prestali dodržiavať opatrenia,“ dodala s tým, že sa nájdu aj osoby, ktoré opatrenia rešpektujú a poctivo dodržiavajú.

Poznamenala však, že vzhľadom na to, že pracujú v sexbiznise, už aj pred pandémiou sa chránili pred pohlavnými chorobami a o to viac si uvedomujú riziko a situáciu nepodceňujú. 

Občianske združenie rozšírilo svoju pomoc

Jašeková tvrdí, že pomoc sexuálnym pracovníčkam poskytujú nepretržite, rovnako ako ju poskytovali aj pred pandémiou. Rozšírili však služby pre klientky o možnosť uhrádzania zdravotných vyšetrení či liekov, distribúciu potravinových balíkov či ochranných pomôcok (rukavice, dezinfekčné gély, respirátory a rúška).

„Minulý rok sme vytvorili aj tzv. ženské služby, keď je centrum otvorené len pre ženy. Potreba týchto služieb je tu hlavne z toho dôvodu, že poskytujeme ženám bezpečný priestor na otváranie a riešenie aj citlivých či tabuizovaných tém, akými sú napríklad násilie v partnerskom vzťahu, bezpečnosť pri sexe a podobne.“ Spravili tak z dôvodu prítomnosti mužov počas ich „tradičných“ služieb, pri ktorých sa klientky nechceli o týchto témach úprimne rozprávať.

Jašeková dodala, že počas celého roka informujú svoje klientky o aktuálnych opatreniach či nariadeniach vlády. „Spôsob prijímania nariadení je veľmi chaotický aj pre bežného človeka a pre našu komunitu tie informácie nie sú dostupné, keďže veľa našich klientov nemá prístup k internetu či televízii. Môžem spomenúť napríklad celoplošné testovanie – bez našej pomoci by sa táto informácia k našim klientkam a klientom ani nedostala.“

Ilustračné foto
Ilustračné foto Zdroj: TASR / AP

Jedným z mnohých pandemických opatrení, ktoré výrazne zasiahli aj sexuálne pracovníčky, je zákaz vychádzania po 20. hodine. „Zvýšil sa tlak zo strany polície, keď sa našim klientkam vyhrážali vysokými pokutami alebo predvedením na oddelenie. Výška týchto pokút je často likvidačná pre kohokoľvek a nijako nepomáha situácii, práve naopak, prehlbuje chudobu,“ vysvetlila Jašeková.

Odporúčané
Slovenka skúma históriu prostitúcie: Najviac nevestincov bolo v Bratislave, svoje telá predávali muži aj ženy Slovenka skúma históriu prostitúcie: Najviac nevestincov bolo v Bratislave, svoje telá predávali muži aj ženy 13. februára 2022, 12:30

Podľa nej je problémom v tomto pracovnom odvetví absencia právnej úpravy. „Aj to je dôvod, že ženy pracujúce v sexbiznise nemajú nárok na podporu od štátu, a tak sú odkázané pracovať za každých podmienok. Práca v pouličnom sexbiznise sa navyše viaže na určité časy, keď zákazníci služby viac vyhľadávajú, a tak sa tomu pracovníčky jednoducho musia prispôsobiť.“

Na záver nám Jašeková prezradila, že doposiaľ nevie o žiadnom prípade, keď by sa pracovníčka v sexbiznise nakazila počas výkonu práce koronavírusom. „OZ Odyseus realizuje aj testovania antigénovými testami a situáciu teda monitorujeme.“

Odporúčané
Erotické bary v Bratislave potajomky fungujú aj cez zákaz vychádzania. Zákazníci sa chodia aj vyrozprávať, hovoria pracovníčky Erotické bary v Bratislave potajomky fungujú aj cez zákaz vychádzania. Zákazníci sa chodia aj vyrozprávať, hovoria pracovníčky 24. marca 2021, 21:48
Domov
Zdieľať
Diskusia