Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. apríla 2021, 17:07
Čas čítania 2:51
Kamila Šebestová

Rytier, letec, vojak aj hráč póla – kto bol princ Philip a čo spravil pre Veľkú Britániu?

Rytier, letec, vojak aj hráč póla – kto bol princ Philip a čo spravil pre Veľkú Britániu?
Zdroj: Getty Images
POLITIKA VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Vojvoda z Edinburgu zomrel dnes ráno vo veku 99 rokov.

Britské ženy nevedia variť,“ povedal raz princ Philip. Pre jeho ironické výroky ho označovali na britské pomery za nezvyčajne priameho. Možno to bolo tým, že pochádzal zo zahraničia.

Manžel anglickej kráľovnej Alžbety II. bol priamy, no zároveň ľudský a oddaný Veľkej Británii, hodnotia jeho život v kráľovskej rodine britské médiá. Narodil sa na ostrove Korfu do gréckej kráľovskej rodiny, ktorá musela žiť v exile. Jeho babička bola vnučkou britskej kráľovnej Viktórie, takže s Alžbetou II. boli dokonca vzdialení bratranci. 

Do Británie sa presťahoval v rámci exilového života po rozchode svojich rodičov. Navštevoval kráľovskú námornícku akadémiu v Darmouthe, kde prvý raz stretol aj kráľovnú Alžbetu II. 

Počas svojho života bol vojakom, rytierom aj princom. 10. júna 2021 by sa dožil 100 rokov. 

Princ Philip a Kráľovná Alžbeta II v mladosti.
Princ Philip a Kráľovná Alžbeta II v mladosti. Zdroj: Getty Images

Do dôchodku až v 95 rokoch

Princ Philip bol aj v posledných rokoch aktívnym členom kráľovskej rodiny. Stretával sa s verejnosťou, sprevádzal kráľovnú na jej oficiálnych návštevách a taktiež pokračoval v charitatívnej činnosti. Zo svojej pozície v rámci kráľovského dvora oficiálne odišiel do dôchodku pred štyrmi rokmi.

Za posledných pár rokov prekonal vojvoda z Edinburghu viacero zápalov, vrátane infekcie močového mechúra. Na konci februára ho pre zdravotné problémy prijali do nemocnice. Dnes ráno vo Windsorskom zámku opustil kráľovskú rodinu vo veku 99 rokov. Kráľovský pár tam stihol ešte v novembri osláviť 73. výročie svadby.  

Vojak, letec, hráč póla

Vo svojich dvadsiatich rokoch vojvoda z Edinburghu bojoval počas druhej svetovej vojny proti talianskej námornej flotile. Na konci vojny bol povýšený na námorného veliteľa. Keď prišiel Alžbetin nástup na trón, vymenovali ho za hlavného veliteľa Kráľovskej námornej flotily. 

Odporúčané
Kto je Central Cee? Raper, ktorého hit Doja si už stokrát počul aj ty, aj keď jeho zrejme nepoznáš Kto je Central Cee? Raper, ktorého hit Doja si už stokrát počul aj ty, aj keď jeho zrejme nepoznáš 22. novembra 2022, 16:30

Okrem námorníctva sa princ Philip venoval aj letectvu. V päťdesiatych rokoch si spravil licenciu súkromného pilota a stal sa prvým členom kráľovskej rodiny, ktorý preletel cez záhradu Buckinghamského paláca. 

Letectvo ho očividne uchvátilo, keďže za svoj život nalietal okolo 5 986 hodín. S pilotovaním prestal, až keď mal skoro 80 rokov. 

Do svojej osemdesiatky sa venoval aj športu, najmä hraniu póla. Svojho času patril medzi desiatich najlepších hráčov póla vo Veľkej Británii. 

Princ Philip
Princ Philip Zdroj: Getty Images

Cena vojvodu z Edinburghu

Okrem fyzicky náročných aktivít sa princ Philip venoval aj podpore vzdelávania a mladých talentov. Založil súťaž Cena vojvodu z Edinburghu, na ktorej sa zúčastnilo okolo 8 miliónov ľudí v 132 krajinách sveta. Udeľovali ju mladým ľuďom za to, že sa zúčastňovali na výnimočných dobrovoľníckych akciách a venovali sa sebarozvoju. Princ Philip podporoval aj rozvoj vedy a techniky. Sám sa o tieto oblasti veľmi zaujímal a napísal o nich aj jednu zo svojich 14 kníh Muži, stroje a posvätné kravy. 

Nadčasový environmentalista

Vojvodovi z Edinburghu záležalo na kvalite vzduchu už v šesťdesiatych rokoch, keď to ešte nebola taká horúca téma ako v súčasnosti. Zaoberal sa najmä znečistením životného prostredia. Kúpil si dokonca elektrické auto s chloridovými batériami, a keď ich prestali vyrábať, zadovážil si londýnsky taxík natretý nazeleno, ktorý jazdil na zemný plyn. Povedal, že nechce v meste znečisťovať prostredie.

Odporúčané
Kráľovná Alžbeta II. sa do princa Philipa zaľúbila už ako 13-ročná. Toto je príbeh ich lásky, ktorá vydržala viac ako 70 rokov Kráľovná Alžbeta II. sa do princa Philipa zaľúbila už ako 13-ročná. Toto je príbeh ich lásky, ktorá vydržala viac ako 70 rokov 9. septembra 2022, 15:30

Environmentálnym aktivitám sa venoval aj prostredníctvom prezidentského postu vo Svetovom fonde na ochranu divokej zveri. S týmto projektom precestoval viac než 40 krajín po celom svete.

Princ Philip v Kenyi.
Princ Philip v Kenyi. Zdroj: Getty Images

Rytier aj princ

V britskej histórii nikto neslúžil v úlohe manžela monarchu tak dlho ako princ Philip. Zo svojej pozície odišiel do dôchodku, až keď mal 95 rokov. Stal sa tiež najstarším mužským členom kráľovskej rodiny. Keďže v Austrálii mu udelili najvyšší možný rytiersky titul, stal sa okrem princa aj rytierom.

Princ Philip mal počas života tisícky príhovorov, s kráľovnou podnikol viac než 200 návštev do zámoria. Bol prezidentom alebo patrónom v stovkách organizácií. 

Na ostrove Tanna v juhopacifickom súostroví Vanuatu ho dokonca uznávajú ako boha. Kmeň Yaohnanen verí, že syn ducha hôr odišiel do ďalekých krajín, kde sa oženil s mocnou panovníčkou, a že sa k nim raz vráti. Keď počas návštevy ostrova videli, akú úctu vzdávajú koloniálni pracovníci kráľovnej, usúdili, že synom ducha hôr musí byť práve Philip.

Čo sa stane teraz 

Po tom, čo dnes médiá informovali svet o jeho smrti, mali by sa začať organizačné činnosti spojené s jeho presunom. Philip nechcel, aby bolo po smrti okolo jeho pohrebu veľké mediálne divadlo. Obrad preto nebude mať tradične vo Westminsterskom opátstve ani v Katedrále svätého Pavla a jeho telo nebude verejne prístupné vo Westminsterskom paláci. Uložia ho zatiaľ v Paláci svätého Jamesa, kde po smrti uložili aj princeznú Dianu.  

Odporúčané
Barbican je skrytý diamant Londýna. Preslávil ho Instagram, Harry Styles aj historky o duchoch. Ikona brutalizmu toho ponúka viac Barbican je skrytý diamant Londýna. Preslávil ho Instagram, Harry Styles aj historky o duchoch. Ikona brutalizmu toho ponúka viac 9. septembra 2022, 9:30

Kráľovná teraz bude vo fáze smútenia, takže zruší všetky stretnutia s verejnosťou na nasledujúcich osem dní. V tomto období nebudú vstupovať do platnosti žiadne zákony, pretože počas neho nebude udeľovať takzvaný kráľovský súhlas.

Po ôsmich dňoch bude pokračovať mesiac smútenia. Po ňom by sa kráľovná Alžbeta II. mala vrátiť k svojim povinnostiam.  

Domov
Zdieľať
Diskusia