Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2021, 17:07
Čas čítania 2:51
Kamila Šebestová

Rytier, letec, vojak aj hráč póla – kto bol princ Philip a čo spravil pre Veľkú Britániu?

Rytier, letec, vojak aj hráč póla – kto bol princ Philip a čo spravil pre Veľkú Britániu?
Zdroj: Getty Images
POLITIKA VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Vojvoda z Edinburgu zomrel dnes ráno vo veku 99 rokov.

Britské ženy nevedia variť,“ povedal raz princ Philip. Pre jeho ironické výroky ho označovali na britské pomery za nezvyčajne priameho. Možno to bolo tým, že pochádzal zo zahraničia.

Manžel anglickej kráľovnej Alžbety II. bol priamy, no zároveň ľudský a oddaný Veľkej Británii, hodnotia jeho život v kráľovskej rodine britské médiá. Narodil sa na ostrove Korfu do gréckej kráľovskej rodiny, ktorá musela žiť v exile. Jeho babička bola vnučkou britskej kráľovnej Viktórie, takže s Alžbetou II. boli dokonca vzdialení bratranci. 

Do Británie sa presťahoval v rámci exilového života po rozchode svojich rodičov. Navštevoval kráľovskú námornícku akadémiu v Darmouthe, kde prvý raz stretol aj kráľovnú Alžbetu II. 

Počas svojho života bol vojakom, rytierom aj princom. 10. júna 2021 by sa dožil 100 rokov. 

Princ Philip a Kráľovná Alžbeta II v mladosti.
Princ Philip a Kráľovná Alžbeta II v mladosti. Zdroj: Getty Images

Do dôchodku až v 95 rokoch

Princ Philip bol aj v posledných rokoch aktívnym členom kráľovskej rodiny. Stretával sa s verejnosťou, sprevádzal kráľovnú na jej oficiálnych návštevách a taktiež pokračoval v charitatívnej činnosti. Zo svojej pozície v rámci kráľovského dvora oficiálne odišiel do dôchodku pred štyrmi rokmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia