Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2021, 14:14
Čas čítania 0:45
Daniel Mikolášik

Slnečné lúče zabíjajú koronavírus osemnásobne rýchlejšie, ako sa predpokladalo, tvrdia vedci

Slnečné lúče zabíjajú koronavírus osemnásobne rýchlejšie, ako sa predpokladalo, tvrdia vedci
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
ZDRAVIE SLNKO
Uložiť Uložené

UV žiarenie totiž dokáže zasiahnuť RNA vírusu a poškodiť ju.

Už počas prvej vlny koronavírusu vedci publikovali viaceré štúdie, ktoré naznačovali, že kmeňovým bunkám sa lepšie darí v chlade. Najnovšie však tím vedcov upozorňuje, že slnečné lúče dokážu zlikvidovať koronavírus osemnásobne rýchlejšie, než predpokladal doterajší teoretický model. 

Odporúčané
Oplatí sa ti investovať do kolagénových doplnkov? Opýtali sme sa odborníkov, ako si vybrať ten správny na bolesti či vrásky Oplatí sa ti investovať do kolagénových doplnkov? Opýtali sme sa odborníkov, ako si vybrať ten správny na bolesti či vrásky 28. februára 2021, 14:29

Ako informuje ScienceAlert, podľa vedcov UV žiarenie alebo ultrafialová časť spektra sa jednoducho absorbuje bázami nukleových kyselín v DNA a RNA, vďaka čomu dokážu slnečné lúče narušiť vírus v tele. Počas experimentov to zistil Paolo Luzzatto-Fegiz z Kalifornskej univerzity v Santa Barbare spoločne s kolegami z univerzity.

Domov
Zdieľať
Diskusia