Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2021, 17:29
Čas čítania 1:23
Martin Mičuda

Cupra veľkolepo oslavuje svoje 3. narodeniny. Formentor bude mať 390-koňový päťvalec

Cupra veľkolepo oslavuje svoje 3. narodeniny. Formentor bude mať 390-koňový päťvalec
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.seat-mediacenter.com/smc/cupra-page/CUPRA-presskits/CUPRA-Formentor-VZ5/CUPRA-Formentor-VZ5-PK.html" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">seat-mediacenter.com</a>
TECH CUPRA
Uložiť Uložené

Vrcholná verzia nesie označenie Formentor VZ5.

Tak predsa! V časoch, kedy väčšina automobilových výrobcov naďalej podlieha menšej či väčšej elektrifikácii a ani downsizing stále nezapadol prachom, prichádza Cupra s veľkým prekvapením. V rámci osláv svojich 3. narodením nám totiž športovo ladená automobilka predstavuje veľmi atraktívny darček – model Formentor vo verzii VZ5 s päťvalcom pod kapotou.

Naplnili sa tak pôvodné správy o tom, že Audi si neprenechá svoj klenot len pre seba a poskytne ho aj pre inú koncernovú značku. Prekvapením je však aj to, že tou značkou nie je Volkswagen, ale práve Cupra, čiže športová odnož Seatu. 5-valcový Formentor sa na trhu objaví v štvrtom štvrťroku, Cupra ale plánuje vyrobiť len 7-tisíc exemplárov. Čo teda limitovaná edícia VZ5 ponúkne?

Cupra, Formentor VZ5,
Zdroj: https://www.seat-mediacenter.com/smc/cupra-page/CUPRA-presskits/CUPRA-Formentor-VZ5/CUPRA-Formentor-VZ5-PK.html

Motorom je päťvalec 2.5 TSI, ktorý pre Formentor zabezpečí 287 kW / 390 koní a krútiaci moment 480 Nm. Ide tak o známy špičkový agregát, ktorý 9-krát sa za sebou získal ocenenie motor roka v objemovej kategórii 2,0 - 2,5 l. Štandardom je pohon všetkých štyroch kolies 4Drive a 7-stupňové DSG. Ak si dúfal, že aj Formentor VZ5 obdrží zadnú nápravu s dvomi spojkami ako nový Tiguan R, v tomto prípade ťa musíme sklamať, lebo má klasický Haldex.

Odporúčané
Kráľ je len jeden. Vyskúšali sme nové S-ko za takmer 200 000 eur Kráľ je len jeden. Vyskúšali sme nové S-ko za takmer 200 000 eur 20. januára 2021, 14:30


Maximálna rýchlosť sa síce nemení (elektronický limitovaných 250 km/h), akceleráciu z pokoja na rýchlosť 100 km/h však verzia VZ5 zvládne za 4,2 sekundy. Zaujímavosťou je, že novinka VZ5 je podvozkovo ešte o 10 milimetrov znížená oproti doposiaľ vrcholnej, 310-koňovej verzii Veloz. Poznávacím znakom päťvalcového Formentora budú špecifické 20" disky kolies, ktoré sú obuté do pneumatík o rozmeroch 245/35 R 20.

Cupra, Formentor VZ5,
Zdroj: https://www.seat-mediacenter.com/smc/cupra-page/CUPRA-presskits/CUPRA-Formentor-VZ5/CUPRA-Formentor-VZ5-PK.html


Súčasťou štandardnej výbavy sú napokon adaptívne tlmiče pruženia DCC či brzdový systém s 370-milimetrovými kotúčmi vpredu. Formentor VZ5 dostal optimalizáciu riadiacej jednotky, vylepšený systém chladenia s upraveným nárazníkom v spodnej časti a členitejšiu prednú kapotu. Do oka padne aj netypicky umiestnená štvorica koncoviek výfuku – dvojice na každej strane nie sú vedľa seba, ale šikmo nad sebou. Nová verzia napokon prichádza s lakom Taiga Grey a hŕstkou karbónových detailov.

V kokpite sú nové farebné vyhotovenia, obklady z brúseného tmavého hliníka, no predovšetkým príplatkové škrupinové sedadlá CUP. Pre verziu VZ5 bude zároveň možné zvoliť exkluzívnu hnedú kožu Nappa. Zvyšné prvky a jednotlivé súčasti infotainmentu sa už nemenia a sú identické s klasickým Formentorom. Oficiálnu cenu nepoznáme, no základná verzia by u nás mohla stáť menej ako 60-tisíc €.

Cupra, Formentor VZ5,Cupra, Formentor VZ5,Cupra, Formentor VZ5,Cupra, Formentor VZ5,
Zobraziť galériu
(8)
Domov
Zdieľať
Diskusia