Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2021, 11:05
Čas čítania 0:48
Adam Novosad

V Dánsku spustili aplikáciu, v ktorej si milenci udeľujú súhlas so sexuálnym stykom. Je platný na jeden sex a 24 hodín

NEWS DÁNSKO
Uložiť Uložené

Sprísnenie legislatívy spôsobilo v Dánsku spustenie aplikácie na udeľovanie súhlasu pri pohlavnom styku.

V novej aplikácii môžeš svojmu partnerovi či milencovi udeliť súhlas so sexom. Túto funkciu obsahuje aplikácia iConsent spustená v Dánsku, kde minulý rok sprísnili zákony týkajúce sa znásilnenia či sexuálneho zneužívania, uvádza Ladbible. 

Odporúčané
Vy si jezdíte na lyže, ja mám dechové potíže. Jarek Nohavica vtipne spieva o tragickej korona situácii, vraj ho snáď je*ne Vy si jezdíte na lyže, ja mám dechové potíže. Jarek Nohavica vtipne spieva o tragickej korona situácii, vraj ho snáď je*ne 7. februára 2021, 8:23

Nová legislatíva vyžaduje, aby so sexom pred samotným stykom súhlasili obe strany, inak môže byť akt považovaný za znásilnenie. Aplikácia iConsent tak chce ľuďom poskytnúť spôsob, ako takýmto nedorozumeniam predchádzať.

Obaja partneri si môžu pred sexom udeliť súhlas, ktorý aplikácia uloží na zabezpečených serveroch. Jej tvorcovia predpokladajú, že v budúcnosti by mohla poslúžiť pri obvineniach zo znásilnenia, ale upozorňujú, aby sa ľudia nespoliehali len na ňu. Jeden súhlas je v aplikácii platný na jeden pohlavný styk počas 24 hodín, ale môžeš ho kedykoľvek zrušiť.

Súhlas podľa nich musia otvorene prediskutovať priamo s milencom a aplikácia by mala slúžiť len ako doplnok. 

V Dánsku spustili aplikáciu, v ktorej si milenci udeľujú súhlas so sexuálnym stykom. Je platný na jeden sex a 24 hodín
Zdroj: iConsent

Vďaka niekoľkým klikom sa vieš dostať k histórii súhlasov, ktoré si rôznym ľuďom udelil. Okrem základných funkcií si v nej môžeš vyhľadať rady o zdravom sexuálnom živote, ale nájdeš tam aj kontakty na organizácie pomáhajúce obetiam sexuálneho násilia.

Práve násilie a nátlak vypustil dánsky parlament z doterajšej definície znásilnenia, keďže v minulosti musela prokuratúra dokazovať, že pri pohlavnom styku bolo použité násilie a obeť sa nemohla brániť. Dnes je znásilnením každý styk bez vysloveného súhlasu oboch strán.

Domov
Zdieľať
Diskusia