Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2021, 15:09
Čas čítania 1:55
Tímea Krauszová

Masový coming out 185 nemeckých hercov z LGBTI komunity: Chcú viac diverzity a odmietajú hrať len klišé role

NEWS LGBT+
Uložiť Uložené

Herci vydali spoločný manifest a žiadajú viac kvalitných LGBTI postáv v scenároch.

Takmer dvesto nemeckých hereckých hviezd, ktoré sa hlásia k LGBTI komunite, malo v piatok spoločný coming out v jednom z nemeckých časopisov. Nešlo pritom o prvé priznanie k ich sexualite, rozhodli sa spojiť sily, aby mali ich vyjadrenia väčší dopad.

Verejne žiadajú o väčšiu diverzitu na obrazovkách aj na divadelných pódiách. Sú medzi nimi aj hviezdy najúspešnejšieho miestneho seriálu Tatort Karin Hanczewski a Mark Waschke. V spoločnom manifeste chcú zmenu v postojoch a viac LGBTI postáv, píše Hollywood Reporter.

Vraj im coming out zničí kariéru

„Pochádzam zo sveta, ktorý mi o mne nič nepovedal.“ Takto znie nadpis článku, ktorý zdobil titulnú stranu piatkových novín. V manifeste sa herci identifikujú ako lesbičky, gejovia, bisexuáli, transrodoví, queer a nebinárni ľudia. „Doteraz sme nemohli otvorene hovoriť o našich súkromných životoch bez obáv o naše profesionálne životy,“ vravia.

Mnohí z nich v rozhovore pre  Süddeutsche Zeitung opisujú podobné zážitky: agenti, režiséri či producenti ich pred verejným coming outom varovali, pretože by im to vraj zabránilo v tom, aby mohli hrať heterosexuálne postavy. Často im radili, aby postavu zahrali „akoby boli heterosexuálmi,“ píše DW.

Odporúčané
Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu 22. apríla 2024, 12:30

„Chcela som ísť na odovzdávanie cien a prejsť po červenom koberci so ženou, ktorú milujem, ale silne ma od toho odhovárali, varovali ma, že mi to zruinuje kariéru,“ povedala herečka Emma Bading, ktorá hrá hlavnú postavu v televíznom filme Play. Snímka získala v minulom roku medzinárodnú nomináciu na Emmy.

Herci sa medzi sebou o svojich zážitkoch rozprávali a rozhodli sa pre spoločný coming out. Ako skupina by chceli viesť zmenu vo filmovom a divadelnom priemysle. „Jasné, že chcem hrať postavy, ktoré sú pôvodne napísané ako belosi a hetero,“ vraví Lamin Leroy Gibba, černošský herec. „Zároveň sa však pýtam: Kde sú černošské a queer postavy, ktoré stoja v centre vlastného príbehu?“

Umelci spoločne odsúdili aj nadprezentáciu bielych heterosexuálnych mužov, a to ako na plátne, tak aj mimo neho v nemeckej spoločnosti. Žiadajú väčšiu diverzitu nielen pri castingu, ale aj pri písaní jednotlivých postáv. „My už sme tu,“ vravia na titulke a poukazujú na fakt, že LGBTI herci existujú a chcú väčšie uznanie a viditeľnosť pre svoju prácu.

Problém diverzity sa len nedávno začal v nemeckých filmových a divadelných kruhoch rozoberať vážnejšie. Na rozdiel od iných európskych krajín, zatiaľ tu nemajú žiadne kvóty či požiadavky na diverzitu pri náboroch. Ich manifest #actout žiada nielen o farboslepý kasting, ktorý naposledy mnohých potešil v prípade Bridgertonu, ale aj o pestrejšie scenáre, ktoré rátajú s rasovou aj inou diverzitou.

Odporúčané
Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť 24. októbra 2023, 15:00

Manifest sa končí slovami o nádeji do budúcnosti. „Tešíme sa na všetky nové príbehy, ktoré budeme môcť vyrozprávať, a na postavy, ktoré môžeme stvárniť. Svet sa mení a my v tom zohrávame dôležitú úlohu.“ 

Domov
Zdieľať
Diskusia