Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
5. februára 2021, 6:44
Čas čítania 0:47
Jakub Paulík

Historicky prvá úspešná transplantácia tváre a rúk. Na riskantnej operácii spolupracovalo vyše 140 zdravotníkov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Riziko, že telo pacienta transplantované časti odmietne, bolo veľké.

22-ročný Joe DeMio prišiel pri hrozivej autonehode v roku 2018 o tvár aj ruky. Po hospitalizácii ho museli doktori uviesť do umelého spánku, v ktorom zotrval dlhé mesiace. Američan utrpel popáleniny 3. stupňa na 80 % častiach tela. Na to, aby mladému Američanovi vrátili do rúk a tváre zrak a cit, musel podstúpiť transplantáciu, ktorá mohla skončiť aj jeho smrťou.

Nájsť vhodného darcu pritom nebolo počas pandémie koronavírusu jednoduché. Joe mal približne 6 % šancu na to, že jeho telo prijme darované časti, píše Daily Herald. Nakoniec sa však lekárom podarilo vykonať historicky prvú simultánnu transplantáciu tváre a rúk, ktorá zabrala. Na náročnej, zhruba 23-hodinovej operácii, sa v auguste minulého roku podieľal tím vyše 140 zdravotníckych pracovníkov.

Pri jednom z dvojice obdobných pokusov z minulosti pacient zomrel a v druhom prípade mu transplantované ruky odobrali. Telo ich totiž odmietalo. Aby sa to isté nestalo Joeovi, musí brať do konca života lieky. Stav Joea sa po 6. mesiacoch od transplantácie čoraz viac zlepšuje.

Aktuálne už dokáže žmurkať, usmievať sa či zvierať a stláčať predmety. Momentálne býva u svojich rodičov, ktorí mu spočiatku pomáhali aj pri vykonávaní bežných činností. Joe sa však už naučil samostatne obliekať, stravovať a dokonca trénuje golf či navštevuje posilňovňu. Podľa jeho vlastných slov mu dala operácia „druhú šancu na život“, uvádza BBC.

Odporúčané
Z Dallasu sa presťahoval do Nových Zámkov. Bol to obrovský šok, vraví mladý Američan, ktorý začal na Slovensku fotiť dievčatá Z Dallasu sa presťahoval do Nových Zámkov. Bol to obrovský šok, vraví mladý Američan, ktorý začal na Slovensku fotiť dievčatá 30. januára 2021, 14:40
Domov
Zdieľať
Diskusia