Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2021, 18:03
Čas čítania 0:46
Tímea Krauszová

Od 8. februára prejde Slovensko na COVID AUTOMAT. Školy dovtedy zrejme neotvoria

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Finálne rozhodnutie sa dozvieme vo štvrtok.

„Väčšina ľudí z konzília je proti otváraniu škôl,“ povedal na stredajšej tlačovej besede Igor Matovič. Nemyslí si, že otvoria hoci len niektoré ročníky základných škôl, no o tom ešte bude vo štvrtok rokovať krízový štáb. 

Do školy zrejme až ôsmeho

Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího musia vo štvrtok ešte odborníci rozhodnúť, či je vhodné už prvého februára otvoriť školy, no zdôraznil, že situácia je stále zlá. Podľa jeho slov nedáva zmysel otvárať miesta v tzv. bordovej fáze, lebo by sa situácia opäť zhoršila a vrátila by sa do čiernej fázy s lockdownom.

Covid automat podľa neho začne platiť bez zmien 8. februára„Žiadne sprísňovanie zatiaľ konzílium neavizovalo, možno zajtra,“ povedal Krajčí. Okrem toho odporučil ľuďom chrániť sa lepšie aj v MHD: okrem rúšok by sme sa mali vyhnúť rozprávaniu či telefonovaniu.

O možnom skoršom otvorení škôl dnes hovoril aj minister školstva Branislav Gröhling. Povedal, že najskôr musia prehodnotiť podklady. „Nevidel som dáta. Uvidíme, aké budú a na základe dát budeme môcť postupovať na základe COVID automatu,“ povedal a v súvislosti s prázdninami pripomenul, že čoskoro sa má skončiť aj núdzový stav. Zdôraznil, že treba chrániť bezpečnosť, zdravie obyvateľov, ale aj vzdelanie detí. Návrat detí do škôl však považuje za dôležitý.

Odporúčané
MAPA: Tieto okresy sa budú musieť definitívne otestovať znova MAPA: Tieto okresy sa budú musieť definitívne otestovať znova 27. januára 2021, 17:20
Domov
Zdieľať
Diskusia