Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2021, 22:42
Čas čítania 1:05
Lukáš Čelka

Minulý rok bolo na Slovensku o 23 % menej svadieb oproti minulým rokom. Dôvodom je pandémia

NEWS
Uložiť Uložené

Za prvých desať mesiacov roku 2020 vstúpilo do manželstva takmer 21 700 párov, čo je o 23 % menej ako priemer za rovnaké obdobie v predošlých piatich rokoch.

Pandémia sa minulý rok odzrkadlila aj na počte svadieb. Za prvých desať mesiacov roku 2020 vstúpilo do manželstva takmer 21 700 párov, čo je o 23 % menej ako priemer za rovnaké obdobie v predošlých piatich rokoch. Okrem sobôt boli svadby častejšie aj v piatok či štvrtok.

K výraznému poklesu sobášov došlo už počas prvej vlny pandémie.  „Aktuálne čísla roka 2020 sme porovnali s priemerom predošlých piatich rokov nielen s predchádzajúcim rokom, aby bol pohľad na zmeny čo najobjektívnejší,“ vysvetlila riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického Úradu SR Zuzana Podmanická.

Odporúčané
Brexit dvihol ceny online nákupov: Kuriér si od Londýnčanky vypýtal k balíku v hodnote 200 libier ďalších 82 libier Brexit dvihol ceny online nákupov: Kuriér si od Londýnčanky vypýtal k balíku v hodnote 200 libier ďalších 82 libier 27. januára 2021, 10:52

Najviac sa prepadli počty svadieb v apríli, kedy ich bola len približne tretina oproti aprílom v predošlých piatich rokoch. Nakoľko robili štatistika len z prvých desiatich mesiacov roka 2020, je na celoročné zhodnotenie poklesu svadieb potrebné počkať ešte na údaje za november a december. „Tieto mesiace však aj v štandardných rokoch sú mesiacmi s nižším počtom sobášov, ktoré budú za rok 2020 určite ovplyvnené aj druhou vlnou pandémie,“ dodala Podmanická.

Domov
Zdieľať
Diskusia