Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2021, 15:27
Čas čítania 1:23
Miriam Rumanková

Slovenské mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze. Na štát vraj už čakať dlhšie nechcú

NEWS PETÍCIA
Uložiť Uložené

Svojim rozhodnutím podporujú iniciatívu #klímaťapotrebuje, ktorá v septembri minulého roka spustila petíciu za klímu. Išlo o najúspešnejšiu petíciu v histórii Slovenska a podpísalo ju vyše 120-tisíc ľudí.

Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu Klíma ťa potrebuje, v dôsledku čoho budú slovenské mestá postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze. Vyjadrili sa, že ďalej už viac nechcú čakať na štát.

Klimatická iniciatíva #klímaťapotrebuje spustila petíciu, v ktorej požaduje, aby parlament vyhlásil stav klimatickej núdze pre Slovensko. Slovenský právny poriadok však pojem klimatická núdza zatiaľ nepozná. Aj napriek tomu, že ide o symbolický postoj krajiny, klimatickú núdzu už vyhlásili napríklad v Španielsku, Rakúsku či vo Francúzsku. 


Slovenské mestá chcú deklarovať záujem o riešenie klimatickej krízy a prijať svoj podiel zodpovednosti a požiadať obyvateľov o vzájomnú podporu a spoluprácu v ďalších krokoch pri riešení environmentálnych problémov, ktorým čelí naša Zem a tým aj Slovensko.

Únia miest zároveň požaduje, aby vláda zohľadnila zvýšené výdavky miest spojené so zmierňovaním a adaptáciou na zmeny klímy vo všetkých pravidlách a nástrojoch financovania územnej samosprávy.

Odporúčané
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje už získala vyše 100 000 podpisov. Čo žiadajú od Matovičovej vlády? Iniciatíva Klíma ťa potrebuje už získala vyše 100 000 podpisov. Čo žiadajú od Matovičovej vlády? 19. októbra 2020, 19:24


„Klimatická zmena a klimatická kríza je už dekády pomenovaným a predvídateľným rizikom a s istotou vieme, že sa mu nevyhneme. Tak ako preverila akcieschopnosť samospráv celosvetová pandémia nového koronavírusu, zmena klímy a klimatická kríza je a bude ďalšou skúškou, pred ktorou stoja aj samosprávy,“  skonštatoval prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.


Iniciátor petície Jakub Hrbáň poznamenal, že víta podporu Únie miest Slovenska a ich záujem o riešenie klimatickej krízy. Únia miest Slovenska si uvedomuje, že akékoľvek deklarácie a čakanie na pokyny zhora nič nezmenia dostatočne rýchlo. Bez opatrení na centrálnej úrovni sa mestá podľa ÚMS nemôžu plne prihlásiť ani k mnohým zeleným iniciatívam Európskej únie.


Iniciatíva #klímaťapotrebuje spustila petíciu za klímu v septembri minulého roka. Išlo o najúspešnejšiu petíciu v histórii Slovenska a podpísalo ju vyše 120-tisíc ľudí. Petícia žiada poslancov o vyhlásenie klimatickej núdze s cieľom dosiahnutia uhlíkovej neutrality Slovenska do roku 2040 a nie 2050, ako je v pláne. Posledným bodom je žiadosť, aby vláda podporila najvyššie sprísnenie klimatických cieľov EÚ. Petíciu má prerokovať parlament.

Slovenské mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze. Na štát vraj čakať už dlhšie nebudú
Zdroj: Unsplash/Markus Spiske

Zmena klímy patrí k hlavným environmentálnych problémom sveta. Jej problematika naberá rozmery v súvislosti aj s ľudským zdravím a bezpečnosťou, produkciou potravín či ekonomickou krízou. Ďalej môže napríklad ohrozovať produkciu potravín na základe zvýšenej nepredvídateľnosti zrážok.

Zvyšovaním hladiny morí a kontaminovaním pobrežných sladkovodných rezerv sa zvyšuje riziko povodní. Otepľovanie atmosféry napomáha šíreniu škodcov a chorôb doposiaľ sa vyskytujúcich iba v trópoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia