Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2021 o 16:10
Čas čítania 0:53
Adam Novosad

Slováci sa budú môcť objednať na PCR test kloktaním. Sám si roztok vytlačíš do úst aj ho vypľuješ naspäť do skúmavky

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Novú formu testovania budú môcť Slováci využiť od soboty 23. januára.

Už žiadne špáranie paličkou v nose. Ak tento spôsob odberu vzorky na PCR testovaní neznášaš, od soboty 23. januára sa budeš môcť prihlásiť na testovanie pomocou kloktania. Test kloktaním začína ako prvá ponúkať spoločnosť Alpha Medical, ktorá podľa vlastných slov preverovala, či je táto forma testovania dostatočne presná.

„Komfort odberu je pre nás, samozrejme, veľmi dôležitý, ale ako akreditované laboratórium musíme garantovať aj presnosť výsledkov,“ komentuje novinku spoločnosť. Kloktanie si nechala dôkladne preveriť a výsledky ukazujú, že nový spôsob testovania spĺňa prísne parametre PCR testu.

Slováci sa budú môcť objednať na PCR test kloktaním. Sám si roztok vytlačíš do úst aj ho vypľuješ naspäť do skúmavky
Zdroj: TASR

Nemusíš sa pritom báť, že by si kloktal s nebezpečnou tekutinou. Svoju vzorku si sám odoberieš pomocou fyziologického roztoku, ktorý bude mierne slaný, a aj keby si ho náhodne prehltol, netreba sa strachovať žiadneho poškodenia zdravia. Fyziologický roztok nemá na organizmus žiadne vedľajšie účinky.

Ako pri klasickom teste, aj pred kloktaním si musíš odkašľať a vysmrkať sa, nech je vzorka čo najpresnejšia. Od zdravotníkov potom dostaneš fľaštičku s fyziologickým roztokom, slamku a skúmavku s modrým uzáverom.

Odporúčané
Vitajte na Słowacji, zdravil premiér Igor Matovič desiatky poľských zdravotníkov. Prišli pomôcť s plošným skríningom Vitajte na Słowacji, zdravil premiér Igor Matovič desiatky poľských zdravotníkov. Prišli pomôcť s plošným skríningom 22. januára 2021 o 14:51

Roztok si vytlačíš do úst, vykloktáš po dobu aspoň 30 sekúnd a pomocou slamky potom do skúmavky s modrým uzáverom tekutinu z úst vytlačíš. Následne už len skúmavku odovzdáš zdravotníkovi a počkáš na výsledky svojho testu.

V tomto prípade však ide o komerčnú službu spoločnosti, a tak si za test kloktaním musíš zaplatiť 59 eur. Otázkou zostáva, či a kedy kloktanie zaradí do PCR testovania aj štát, ktorý testuje ľudí na základe kontaktu s pozitívnym človekom či po návrate zo zahraničia.

Domov
Zdieľať
Diskusia