Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2021, 16:39
Čas čítania 1:20
Daniel Mikolášik

Do konca roka môžeme na Slovensku zaočkovať 85 % dospelej populácie. Vláda objednala ďalšie 4 milióny dávok vakcíny

NEWS OČKOVANIE VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Príchod vakcín a rýchlosť očkovania vraj závisí len od rýchlosti výroby a distribuovania dávok.

Premiér Igor Matovič dnes na tlačovej konferencii oznámil, že vláda objednala ďalšie 4 milióny dávok vakcín. Tie sú zakontrahované od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna, ktoré schválila Európska lieková agentúra.

Odporúčané
Nechápem, ako nás môže viesť taký arogantný človek. Mladých Slovákov sme sa spýtali, čo si myslia o skríningu a či pôjdu na testy Nechápem, ako nás môže viesť taký arogantný človek. Mladých Slovákov sme sa spýtali, čo si myslia o skríningu a či pôjdu na testy 19. januára 2021, 12:47

Príchod vakcín a rýchlosť očkovania vraj závisí len od rýchlosti výroby a distribuovania dávok. Treba im držať palce, aby sa im darilo rýchlo vyrábať, povedal premiér Matovič.

Dokopy bude mať Slovensko k dispozícii takmer 7,5 milióna vakcín, len od týchto výrobcov. Do konca roka 2021 chcú na Slovensku zaočkovať 85 % dospelej populácie, čo znamená, že sa bude môcť zaočkovať 3,7 milióna ľudí.

očkovanie
Zdroj: ÚV SR

V prípade, že budú schválené vakcíny od ďalších výrobcov, bude vakcín ešte výrazne viac. „Mať cieľ zaočkovaných 85 percent ľudí, to by sme boli celkom dobrí a možno by sme boli aj špičkou v Európe. Treba držať palce obom vakcinačným firmám, aby stíhali vyrábať vakcíny,“ povedal Matovič.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí naznačil, že záujem o vakcínu je v Bratislave omnoho väčší, ako na východnom Slovensku. Dôvodom podľa neho môže byť to, že ľudia žijúci v hlavnom meste sa viac zaujímajú o domáce a svetové dianie, zatiaľ čo smerom na východ majú ľudia tendenciu viac veriť dezinformáciám, čo potvrdzujú aj prieskumy. Chce preto cieliť očkovaciu kampaň vo väčšj miere aj v oblastiach východného Slovenska.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Na budúci týždeň otvoria štyri vakcinačné centrá v Bratislave (aj v nemocnici na Mickiewiczovej a u Milosrdných bratov). Minister zdravotníctva sa tiež vyjadril k celoslovenského skríningu. Počas neho chce vláda rozdávať respirátory FFP2 ľuďom, ktorí budú mať pozitívne testy na koronavírus. Podľa jeho slov sa zo dňa na deň nedá občanom nanútiť povinnosť, aby namiesto rúšok nosili respirátory.

Premiér vyzval ľudí, aby seniorom pomohli zaregistrovať sa cez formulár dostupný na portáli korona.gov.sk na očkovanie. Prípadne môžu kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. Pomôcť im môže aj call centrum. Do vakcinácie sa môžu po novom zapájať aj už aj duchovní, ktorí poskytujú chorým duchovné služby.


Komentoval tiež, že v utorok (19. 1.) sa podarilo priniesť na Slovensko 46 000 dávok vakcín Comirnaty. Výrobca vakcíny podľa slov šéfa zdravotníctva sľúbil, že sa bude snažiť avizované výpadky doplniť. Najviac by sa to však malo prejaviť budúci týždeň. Zvýšenie dodávok by mohlo byť možné od polovice februára.

Domov
Zdieľať
Diskusia