Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2021, 12:47
Čas čítania 5:36
Tímea Krauszová

Nechápem, ako nás môže viesť taký arogantný človek. Mladých Slovákov sme sa spýtali, čo si myslia o skríningu a či pôjdu na testy

REFRESHER KORONAVÍRUS SLOVENSKO LOCKDOWN SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Naši čitatelia nám prezradili, ako vnímajú opatrenia vlády, či sa vyznajú v opatreniach a či pôjdu na skríning (teda celoplošné testovanie).

Po siedmich dňoch rokovania predstavila vláda celoplošný skríning. Predĺžili lockdown s aktuálnymi pravidlami a výnimkami až do 7. februára, pravidlá sa však sprísnia pre ľudí, ktorí na testovanie nepôjdu.

Od 18. do 26. januára sa celý týždeň budú Slováci môcť otestovať. Negatívny výsledok testu im zabezpečí možnosť chodiť do práce či do prírody, pričom cieľom je dostať pandémiu čo najskôr pod kontrolu.

Na snímke uprostred premiér Igor Matovič (OĽaNO) a vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho rokovania vlády v Bratislave v nedeľu 17. januára 2021.
Na snímke uprostred premiér Igor Matovič (OĽaNO) a vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho rokovania vlády v Bratislave v nedeľu 17. januára 2021. Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Na Instagrame sme sa preto našich sledovateľov opýtali, ako vnímajú nové celoplošné testovanie. Zaujímalo nás, či sa ho zúčastnia a či sa vôbec v nových opatreniach vyznajú. Viacerí vyjadrili frustráciu z chaotickej komunikácie, mnohí sú znechutení z naťahovačiek vo vláde. Iní však aj po pomaly rok dlhej pandémii na Slovensku nestrácajú nádej, našli sme dokonca aj dobrovoľníkov, ktorí pravidelne chodia s testovaním pomáhať.

Odporúčané
PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? 17. januára 2021, 19:57

A máme na výber?

Mnohí ľudia, ktorí nám v ankete odpovedali, vnímajú celoplošné testovanie ako spôsob, ako zamedziť šíreniu nákazy. „Chránim tak seba alebo príbuzných v prípade bezpríznakovej nákazy,“ tento argument sme od našich čitateľov počuli najčastejšie. Niektorí dokonca chodili pravidelne na testy aj predtým. „Pôjdem, koľkokrát bude treba ísť, aby sa situácia zlepšila pre nás všetkých. Pomôžeme odbremeniť doktorov a zdravotné sestry, nech si konečne oddýchnu. Poďme sa znova dať otestovať, pre vaše rodiny a kamarátov,“ hovorí 17-ročný Juraj.

Veľmi veľká časť respondentov nám tiež povedala, že na testovanie sa chystajú, pretože prakticky musia. Majú psov alebo rodinu, o ktorých sa musia starať a potrebujú sa pohybovať po vonku, chodiť do práce. Samozrejme, pre silnejšiu imunitu a ako-tak zachované duševné zdravie je pohyb v prírode odporúčaný, no podľa aktuálnych opatrení bez negatívneho testu zakázaný.

Podobne sa na skríning pozerá aj dvadsaťdeväťročný Oliver z Košíc. Robí všetko pre to, aby kontakt s ľuďmi minimalizoval. Chodí len do práce, kde má málo kolegov, s kamarátmi a známymi sa stretávala minimálne. Na testovanie určite pôjde, aby mohol chodiť do práce a do obchodu. „Zisťujem, že teraz mi ani viac netreba. Veci, ktoré boli dôležité, ako lyžovačky, dovolenky, tie počkajú,“ povedal nám s pozitívnym dodatkom, že keďže je mladý, ešte si takéto aktivity bude môcť užívať.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

V opatreniach nemá úplne jasno, podľa neho by mal chaos, aj keby sa pokúsil naštudovať si ich. Radšej len dodržiava pravidlá a verí v zlepšenie. „Viem akurát to, že sa musím dať otestovať. Situáciu a hádky vo vláde už nevnímam,“ prezradil. Vraj sa sám seba pýta, či bol niekto vôbec pripravený zvládnuť takúto zodpovednosť za pandémiu a neurobiť ani jednu chybu. Keďže nenašiel odpoveď, ostáva mu len dúfať, že ľudia, ktorí našu krajinu vedú, vedia, čo robia.

Domov
Zdieľať
Diskusia