Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2021, 16:06
Čas čítania 2:16
Viktor Kniš

Nahrávka z rokovania vlády: Ako Sulík súhlasil s Matovičovým celoplošným testovaním

NEWS RICHARD SULÍK
Uložiť Uložené

Refresher má k dispozícii nahrávku z rokovania vlády 11. januára 2021, podľa ktorej mal Richard Sulík potvrdiť, že súhlasí s celoplošným testovaním. Podľa jeho slov došlo k omylu v interpretácii.

Refresher má k dispozícii nahrávku z rokovania vlády, ktoré sa uskutočnilo v pondelok 11. januára. Igor Matovič na nahrávke navrhuje plošné testovanie a Richard Sulík reaguje, že súhlasí.

Sulík vraj súhlasil len s polovicou výroku

„Teraz si odhlasujeme to, že pôjdeme cestou masívneho celoplošného testovania v prvom kole a v každom ďalšom kole navrhujem opakovať testovanie až dovtedy, kým nám neklesne incidencia pod 0,5 percenta.

Toto je realistické, si myslím, spustiť nie tento víkend, ale budúci víkend s odretými ušami. A tento víkend spustiť plošné okresné testovania za podmienok ako v Nitre. To znamená, nazvime ho zjednodušene, že povinné. Alebo teda, nemáš certifikát, nejdeš do prírody, nejdeš do práce. Spustiť ho v tých najzasiahnutejších okresoch, ktoré prejavia ochotu a schopnosť si to zorganizovať...,“ povedal na nahrávke Matovič. 

„Igor, to, čo si práve povedal, s tým súhlasíme,“ reagoval okamžite Richard Sulík.  

Matúš Baňovič · Rokovanie vlády

Ospravedlnil sa 

Šéf SaS Richard Sulík už nahrávku počul. Uviedol, že došlo k nedorozumeniu, ktoré ho mrzí a už sa zaň ospravedlnil. Tvrdí, že jeho súhlasné slová sa týkajú len tej časti Matovičovho návrhu, ktoré sa týkajú testovania v zasiahnutých okresoch tento víkend, nie testovania na celom území počas ďalších víkendov.

Odporúčané
Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) 23. júla 2023, 14:30

Problémom podľa Sulíka je, že premiér sa pýtal na dve veci naraz, pričom minister hospodárstva ich pochopil separátne. To má dokazovať aj samotná nahrávka. Na tlačovke povedal, že s testovaním problém nemá, mali by sme sa však poučiť z novembrového plošného testovania a zamerať sa na najviac zasiahnuté okresy. 

„Súhlasím, že pravda oslobodzuje a ja som ten posledný, ktorý by chcel klamať. Práve naopak.  Máme inú predstavu o plošnom testovaní, aby bolo efektívne a v súlade s názormi vedcov. Som za testovanie v ohniskách, tak ako sme navrhli v Semafore zdravia. Ale v poriadku, bude ako rozhodne premiér a ja sa prispôsobím,“ uviedol Sulík na Facebooku s tým, že by sa radšej bavil o celoplošnom očkovaní. 

Odporúčané
Pán Igor Matovič, neobtierajte si o nás hubu, odkazujú premiérovi analytici Pán Igor Matovič, neobtierajte si o nás hubu, odkazujú premiérovi analytici 13. januára 2021, 14:38

Zverejnenie nahrávky odsúhlasila aj vláda na základe návrhu ministra obrany Jaroslava Naďa. Už pred rokovaním kabinetu novinárov informoval, že iniciatívne otvorí otázku, ktorá sa týka vyjadrovania ministra hospodárstva SR a podpredsedu vlády Richarda Sulíka (SaS), vrátane zámeru ďalšieho plošného testovania.


Naď tvrdil, že Sulík s návrhom predsedu vlády SR Igora Matoviča v pondelok explicitne súhlasil. Následne sa z médií dozvedel, že vicepremiér je proti plošnému testovaniu.

„Stalo sa to x-krát, na vláde bolo povedané niečo, čo bolo potom mediálne prezentované inak zo strany Sulíka,“ povedal k tomu Naď s tým, že jeho to už prestáva baviť.

Matovič
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Testov bude dosť

V prípade testovania odporúča minister hospodárstva počúvať odborníkov, poučiť sa z minulosti a vylepšiť postup. Premiér podľa neho pripustil, žeby sa celoplošné testovanie mohlo realizovať posilnením mobilných odberových miest. „S tým plne súhlasíme,“ deklaroval Sulík.

Odporúčané
Treba znížiť dane alebo platíme akurát? (Odpovedajú Richard Sulík, Denisa Saková či Kristián Čekovský) Treba znížiť dane alebo platíme akurát? (Odpovedajú Richard Sulík, Denisa Saková či Kristián Čekovský) 29. marca 2023, 13:00

Otázne však podľa jeho slov ostáva, čo nastane, ak sa niekto na testovaní nezúčastní. Podpredseda vlády vidí omnoho dôležitejší zmysel v testovaní zamorených okresov.


Sulík deklaruje, že na Slovensku bude dostatok testov. Minulý týždeň ich prišlo 2,6 milióna a tento týždeň má prísť rovnaký počet. V hre je aj možnosť nakúpiť ďalších päť miliónov testov, ktoré by mohli prísť do niekoľkých dní. „Na testoch to istotne nestroskotá," povedal vicepremiér.


Premiér Matovič a aj minister obrany Jaroslav Naďa kritizovali v stredu Sulíka, za to, že niečo hovorí na rokovaní vlády a iné na verejnosti. Naď tvrdí, že Sulík v pondelok explicitne súhlasil s návrhom na plošné testovanie. Matovič vyhlásil, že lož nemôže byť donekonečna pracovným nástrojom, preto urobila vláda precedens a zverejní zvukový záznam zo záveru pondelkového rokovania vlády.

Domov
Zdieľať
Diskusia