Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2020, 19:21
Čas čítania 1:21
Viktor Kniš

Vláda schválila tvrdý lockdown na Slovensku, prísny zákaz vychádzania začína platiť zajtra skoro ráno

NEWS LOCKDOWN OPATRENIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vláda dnes mimoriadne rokovala online, aby rozhodla o spríspnení opatrení.

Vláda na mimoriadnej online schôdzi rozhodla o zrušení niektorých výnimiek. Obyvatelia Slovenska už nebudú môcť vychádzať na rodinné návštevy. 

„Nestretávajme sa s nikým okrem osôb v spoločnej domácnosti,“ vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Bubliny zatiaľ rušiť nebudú, ak sa však pretrhne kontakt rodín z bubliny, viac sa stretávať nemôžu.

Najnovšie opatrenia budú platiť od zajtra 1.1.2021 od 5:00 ráno. Platiť majú najmenej do 24. januára 2021. Zakázané sú návštevy medzi domácnosťami, zatvorené budú aj kostoly. Zatvárajú sa aj lyžiarske strediská a hotely. Vláda schválila aj zákaz pohybu medzi okresmi.

Výnimky zo zákazu vychádzania, ktoré zostávajú v platnosti: 

  • Cesta do zamestnania
  • Cesta v nevyhnutnom rozsahu: Najbližšie potraviny, lekárne, nemocnice, starostlivosť o blízku osobu, venčenie, cesta na poštu, do banky...
  • Pobyt v prírode v extraviláne
  • Cesta na testovanie 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí oznámil, že platí aj zákaz cestovania medzi okresmi. Občan Slovenska musí byť schopný preukázať, prečo sa nachádza v inom okrese. Dôvodom môže byť napríklad cesta za prácou. Podľa Krajčího bude polícia kontrolovať hranice okresov námatkovo.

Zatvárajú lyžiarské strediská

Minister dopravy Andrej Doležal avizuje, že od dnešnej polnoci zatvoria všetky lyžiarské strediská, rozhodol o tom hlavný hygienik. 

„Menia sa aj podmienky pre hotely. Už ubytovaní hostia môžu ostať, bez možnosti predĺžiť si pobyt a zároveň hotel nesmie prijať nových hostí,“ uviedol Doležal. 

Situácia je neúnosná

Mimoriadne rokovanie vlády avizoval na Facebooku premiér Igor Matovič 31. decembra, kedy Slovensko zaznamenalo rekordný prírastok viac ako 12-tisíc nových prípadov koronavírusu po sčítaní výsledkov z PCR aj Ag testov.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Výrazne sa zhoršuje aj situácia v nemocniciach, kapacita vo väčšine z nich je skoro plná, v Nitre včera avizovali, že nemajú kam dávať obete a preto budú musieť zaobstarať špeciálny vonkajší chladiaci box. 

„Slovensko je na základe Covid Automatu celé v čiernej zóne, stúpa nám aj percento pozitívnych testov zo všetkých testov, ktoré realizujeme. Momentálne je to viac ako 25 % v prípade PCR testov, v prípade AG testov je t viac ako 8,8 %,“ vyhlásil Marek Krajčí. 

Hospitalizovaných je 2672 pacientov, 228 pacientov je na ventilácii. „Prognóza hospitalizácii je veľmi vážna,“ dodal minister zdravotníctva s tým, že očakávajú ešte plnšie nemocnice. V súčasnosti máme na Slovensku potvrdených 2116 úmrtí s koronavírusom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia