Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. decembra 2020, 13:30
Čas čítania 4:52
Viktor Kniš

TOP 10: Najlepšie slovenské rapové skladby druhej polovice roka 2020

HUDBA LUISA PIL C
Uložiť Uložené

Toto je desiatka najlepších skladieb, ktoré uzreli svetlo sveta v druhej polovici roka 2020

Obzvlášť reprezentanti kultúrnej obce pocítili v roku 2020 ako môže byť všetko pominuteľné. Aj mnohých slovenských interpretov zachraňovali streamovacie služby, ktoré však žili o niečo viac singlami ako kompletnými projektmi. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi bolo síce novej hudby menej, skromným fanúšikom však k šťastiu nebolo treba až tak veľa.

Slovenský rap má za sebou veľmi špecifický rok, ktorý odhalil hodnotové rebríčky, ale aj marketingové schopnosti a prístup k hudbe u mnohých domácich interpretov.

Aktuálny rok sa niesol v znamení netradičných spoluprác aj návratov, aspoň singlami nás potešili tí, ktorí svoje albumy vydajú až v budúcom roku. V nasledujúcich mesiacoch by sme mali byť svedkami pretlaku novej hudby, subjektívne však práve kvôli tomu hodnotíme tento výber ako jeden z najvzácnejších za dlhé obdobie. 

Platí, že tvoj rebríček najlepších skladieb môže vyzerať úplne inak, dobrým meradlom je napríklad tohtoročný obzvlášť prepracovaný Spotify Wrapped. My sme zostavili len subjektívne poradie a budeme radi, keď sa nám tým svojim pochváliš v komentároch. 

Hodnotíme len skladby z druhej polovice roka, tie najlepšie z prvej polovice roka si môžeš pripomenúť v tomto článku.

Odporúčané
Ego: Rytmus je správny líder scény, je čestný a má triezvu myseľ  (Rozhovor) Ego: Rytmus je správny líder scény, je čestný a má triezvu myseľ (Rozhovor) 14. októbra 2020, 17:25

10. Sima – Dokola

Sima vydala tento rok EP s názvom OMG, na ktorom si prídu na svoje najmä ženské poslucháčky, ktoré zaujímajú texty o vzťahoch, láske aj nešťastí. Jeden track však predsa len medzi ostatnými výrazne vytŕča. Už na prvé počutie ide o temnejšiu záležitosť, ktorá nevznikla s cieľom zapáčiť sa úplne všetkým.

Odlišuje sa aj hudobne. Síce tanečný, ale oveľa viac temný beat od dvojice H0wdy & Gajlo Sime obzvlášť sadol a aj vďaka úspechu výsledného experimentu môžeme dúfať, že Sima bude pokračovať v podobných počinoch.

Síce sa tie farebnejšie držia na prvom mieste trendov o niečo dlhšie, ani tento výsledok nie je na zahodenie. 

9. Loko Loko feat. Pil C - Pohľad spoza deviny

Loko Loko si za posledné roky vybudoval povesť človeka s tajomnou kriminálnou minulosťou, časť z nej odhalil aj v našom rozhovore. Každou ďalšou podobnou skladbou, resp. videoklipom, sa tak  jeho príbeh trestaného človeka stáva ešte viac nejasným. Väčšiu časť príbehu však už fanúšikom pravdepodobne vyrozprával a zvyšok sa dozvieme, keď príde správny čas. Ako hovorí sám Loko, nie všetky skutky sú premlčané. 

8. Luisa – Polárny express

Aj Luisu výrazne spomalila pandémia práve v čase, keď sa rozbiehala v rámci živých koncertov. Našla si tak čas aspoň na novú tvorbu, v rámci ktorej opäť potvrdzuje, že k ženskému rapu má úplne iný prístup, ako ten, ktorý prezentujú jej služobne staršie kolegyne. Dominantou Luisy však je, že k textom nepristupuje v postavení ženy a búra všetky stereotypy. Zároveň sa nebojí vybrať sa cestou emócii, keď si to situácia vyžaduje. 

7. Yaya Rebel - Sever G ft. TKX & Frayer Flexking

Tesla síce sľúbil fanúšikom vydanie nového albumu, vyjsť by však mal až o niekoľko týždňov až mesiacov. Napriek tomu sme ho počas návštevy Prahy mali možnosť vidieť na sociálnych sieťach v štúdiu s Flexkingom. 

Odporúčané
S kým sa Pil C lúči? Boli sme na listening párty nového albumu S láskou, Lukáš, v ktorom si vylial srdce (Reportáž) S kým sa Pil C lúči? Boli sme na listening párty nového albumu S láskou, Lukáš, v ktorom si vylial srdce (Reportáž) 14. februára 2023, 17:30

Ide o vzácny moment, prvýkrát totiž máme možnosť počuť Teslu TKX aj v autotune verzii. Trio doplnil Yaya Rebel a výsledkom je voľné pokračovanie oldschool hitu Leto na sídlisku, ktorý Tesla nahral pred viac ako desiatimi rokmi. Novinka s názvom Sever G v prvom rade upozorňuje na to, že práve v Žiline a okolí sa rodí množstvo talentov. Zároveň sledujeme unikátne spojenie starej a novej školy raperov.

6. Moja reč – Prvý sex

Niet veľa lepších autorov storytellingov ako práve Supa a Delik. Na najnovšom spoločnom albume vyrozprávali fanúšikom svoje príbehy o prvom sexe. Kým ten Delikov bol pomerne bežným, aj keď s podrobným opisom romantickej situácie, Supov vtipný a zároveň realistický pohľad na sex s kamošovou matkou prekvapil oveľa viac.

Chalani do toho už tradične dali všetko, vrátane charakteristických momentov, ktoré z Mojej reči robia jedinečnú rapovú skupinu z Handlovej. K výsledku výrazne dopomohol aj Jožiš Engerer a skutočnosť, že sa chalanmi spojili po dvoch rokoch, počas ktorých sa skôr osobnostne hľadali. 

5. Ego – Doug Demuro 

Ego bude už navždy najodvážnejším experimentátorom v slovenskom rape, ktorý ho má naštudovaný nielen po hudobnej, ale aj jazykovej stránke. Žiadny z jeho kolegov ešte nikdy neohýbal jazyk tak, ako člen Kontrafaktu a dokázal to opäť aj na skladbe Doug Demuro. Aj keď mu miestami na prvých pár počutí možno nebudeš rozumieť stačí sa však sústrediť a zistíš, ako sa dajú dobre znejúce hity poskladať často z úplne náhodných slov a anglických hlášok. 

Odporúčané
Separ v putách, Momo vo vyšetrovačke a Pil C v policajnej veste. Nový klip priniesol profesionálnu produkciu ako z filmu Separ v putách, Momo vo vyšetrovačke a Pil C v policajnej veste. Nový klip priniesol profesionálnu produkciu ako z filmu 23. novembra 2022, 18:30

Piešťanský raper ešte neskôr po vydaní albumu Egotron zverejnil aj znenie všetkých textov k svojim skladbám, aby si ich mohli fanúšikovia rapovať bez chýb. Kým množstvu iných raperov by to ani nenapadlo, Ego stále premýšľa nad tým, ako dostať Slovákom rap ešte viac pod kožu.

4. Rytmus – Žijeme podla

Aj Rytmus je jedným z tých interpretov, ktorý do roka 2020 vstupoval plný nasadenia. Na začiatku si pôvodne myslel, že ho čaká nadupané turné s albumom Real Newz, ktoré museli niekoľkokrát odložiť, až ho definitívne zrušili. Napriek tomu v ňom motivácia tvoriť zostáva aj naďalej. V priebehu roka ešte prišiel s novým hudobným charakterom Rytmom.

Rytmo vznikol aj kvôli fanúšikom, ktorí neustále porovnávali Rytmusove nové veci s obdobím Bengoro alebo ERA. Aj neustále hľadanie „starého Rytmusa“ doviedlo Patrika k myšlienke, aby sa sám žánrovo rozdelil. 

„Rytmo tu už bol svojim spôsobom. Akurát, čoraz viac starých fans sa namotali na frázu „toto už neni starý Rytmus.” A keďže sa nikdy neuspokojím so stagnáciou, tak som pre nich vytvoril nový charakter, ktorý nemá nič spoločné so starým Rytmusom,“ vysvetlil nám člen Kontrafaktu. 

3. Gleb – Blbé príbehy vol. 3

Blbé príbehy sú pravdepodobne najobľúbenejšou sériou v rámci slovenskej rapovej tvorby. Tentokrát sme sa dočkali story Gleba, ktorý sa nechcel ísť opiť a nakoniec skončil na byte, ktorý navštívila polícia. Tí spoločensky skúsenejší tušia, že pravdepodobnosť, že sa človeku neplánovane stane takýto zážitok je naozaj vysoká, obzvlášť v prípade, keď príbeh začína tým, ako chce ísť niekto domov z párty. 

Odporúčané
Pil C očividne kopíroval, hovorí hudobný majster. Po beefe medzi rapermi sme dali ich skladby porovnať expertovi Pil C očividne kopíroval, hovorí hudobný majster. Po beefe medzi rapermi sme dali ich skladby porovnať expertovi 9. januára 2022, 16:30

Glebova schopnosť vyrozprávať a do detailov opísať krátky moment zo života je natoľko autentická, že by niektorí boli ochotní za ďalšie riadky vymeniť aj osobnú skúsenosť. V každom prípade sú Blbé príbehy dôkazom, že disciplínu storytellingov čaká ešte svetlá budúcnosť. 

2. Dokkeytino – V Ohni

Dokkeytino už nie je medzi slovenskými rapermi žiadnym nováčikom, aj napriek tomu patrí medzi služobne mladších interpretov, ktorý v tomto roku vydal svoj debutový plnohodnotný projekt s názvom Evolvelly. „Album sa má niesť vo westernovom štýle a zároveň nesie moderný kontrast, nový zvuk a štýl. Beaty aj zvuk si na tomto projekte robím sám,“ vyhlásil Tino. 

Mladý raper trávi v štúdiu všetok svoj pracovný aj voľný čas, hudbu skúma do hĺbky a jeho cieľom je na konci dňa priniesť niečo nové. Mnohí ho poznajú aj vďaka netradičnému prejavu, do ktorého sa musíš sústredene započúvať v prípade, že si chceš zobrať aj čosi viac. A presne tak to má byť, jednoduchých raperov sme počuli už príliš veľa. 

1. Pil C – Hawaii

Skladbou roka je bez väčších pochybností Pil Cho rozlúčka so snúbenicou. Text tracku vznikol bezprostredne po rozchode a trvalo len pár dní, kým ho ešte s rovnakou emóciou išiel aj nahrať. Pravdepodobne aj vďaka tomu nebude nikto pochybovať, že každý jeden riadok má medzi ostatnými svoje konkrétne miesto. Skladbu ako prvá počula Natália ešte pred vydaním, neskôr sa výnimočne s oneskorením dostala aj medzi fanúšikov. 

Odporúčané
Veľké porovnanie: vydali najlepší album Kontrafakt, Pil C alebo DMS? Veľké porovnanie: vydali najlepší album Kontrafakt, Pil C alebo DMS? 2. januára 2022, 14:30

„Hlavne, v tomto tracku dosť referujem na track Apatia, čo je viac-menej podobný typ skladby. Aj preto sú v ňom zábery z IMAXu v Boroch,“ vysvetlil nám v čase vydania klipu Pil C. 

Pil C na nej zanechal niekoľko konkrétnych referencií, spomienok a prepojení na staršie skladby, vďaka ktorým sa stáva ďalšou dôležitou časťou skladačky v jeho špecifickej 6-ročnej kariére. Momentálne síce chystá nový projekt, nikam sa však aj vzhľadom na situáciu neponáhľa.

Domov
Zdieľať
Diskusia