Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2020, 16:43
Čas čítania 1:11
Tímea Krauszová

V Rusku očkujú proti koronavírusu už druhý týždeň. Viac ako polovica ľudí ale vakcínu nechce, lebo jej nedôverujú

NEWS
Uložiť Uložené

Z plánovaných dvoch miliónov sa zatiaľ zaočkovalo okolo 150-tisíc ľudí.

Rusi si vyrobili vlastnú očkovaciu látku Sputnik V a s očkovacou kampaňou začali 5. decembra. Podľa slov prezidenta Vladimira Putina je cieľom zaočkovať aspoň dva milióny ľudí. Zatiaľ však vakcináciou prešlo okolo 150-tisíc Rusov, podľa nedávneho prieskumu až 59 % opýtaných očkovanie odmieta, píše New York Times.

Kontroverzná vakcína vzbudila nedôveru

Nedôvera voči vakcíne je o to bolestivejšia, že pandémia si denne v Rusku vyžiada päťsto životov. Ku zlej povesti však dopomohla aj ruská vláda. Vakcína Sputnik dostala zelenú už v auguste, pričom experti sa v tom čase vzbúrili. Prezident Vladimir Putin sa vtedy chválil, že Rusko má prvú schválenú vakcínu na svete.

Vzorka bola odskúšaná len na niekoľkých desiatkách ľudí. Neskôr, až po schválení vakcíny, ohlásili novú štúdiu so 40-tisíc dobrovoľníkmi. Podľa predbežných výsledkov z testovania je  podľa ruskej vlády účinnosť vakcíny na úrovni 95 %. No škoda už bola na svete a podľa prieskumu až 59 percent opýtaných by sa nezaočkovalo, ani keby to bolo dobrovoľné a bezplatné. Prieskum realizoval nezávislý inštitút Levada Center v októbri.

„Na jednej strane sa tešíme prvenstvu. No my ju ešte nechceme, nechajte ju prejsť testami.“ Takto znie podľa riaditeľa centra Denisa Volkova najčastejšia odpoveď respondentov. Nechcú sa očkovať, lebo niektorí ľudia upozorňujú na riziká, alebo preto, že bola schválená príliš skoro a chceli by ešte viac testov. Neveria, že je bezpečná.

Paradoxne, strach z nákazy koronavírusom sa podľa prieskumu od februára zvyšuje. Na otázku, či sa boja,  33 % respondentov odpovedalo „asi áno“ a ďalších 31 % „určite áno“. Takmer sto percent z nich nosí mimo domu rúško a viac ako polovica sa snaží dodržiavať aj rozostupy.

Vakcinácia Sputnikom V prebieha tak, že osoby dostanú prvú dávku, po ktorej sa musia dostaviť na preočkovanie druhou dávkou po približne 21 dňoch. Aby bola vakcinácia účinná, človek po očkovaní nesmie piť alkohol 42 dní. Alkohol telo oslabuje a môže narušiť správnu tvorbu protilátok, ktoré ochránia pred koronavírusom.

Odporúčané
Rusi sa po zaočkovaní vakcínou proti koronavírusu nesmú opiť celých 42 dní. Alkohol by im mohol narušiť tvorbu imunity Rusi sa po zaočkovaní vakcínou proti koronavírusu nesmú opiť celých 42 dní. Alkohol by im mohol narušiť tvorbu imunity 8. decembra 2020, 16:36
Domov
Zdieľať
Diskusia