Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2020, 13:34
Čas čítania 0:59
Adam Novosad

Vláda schválila COVID automat. Ukazuje, kedy sa otvoria reštaurácie či školy a povolia oslavy, koncerty či svadby

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Uplatňovanie regionálneho princípu chce vláda dosiahnuť COVID automatom.

Na svojom stredajšom zasadnutí vláda schválila tzv. COVID automat. V praxi pôjde o systém, ktorý po skončení lockdownu a zákazu vychádzania bude automaticky určovať rizikovosť jednotlivých regiónov Slovenska na základe viacerých presných faktorov a kritérií. Ak bude situácia v regióne lepšia, budú sa otvárať terasy či reštaurácie, ale ak bude naďalej zlá ako momentálne, obmedzenia zostanú rozsiahlejšie.

Vláda chce pomocou COVID automatu umožniť ľuďom predvídať, aké opatrenia budú v jednotlivých regiónoch na základe vývoja epidemiologickej situácia v predchádzajúcich dňoch.

Odporúčané
Vláda chystá tvrdý lockdown so zákazom vychádzania. Sulík tvrdí, že by nemal prísť skôr ako 21. decembra Vláda chystá tvrdý lockdown so zákazom vychádzania. Sulík tvrdí, že by nemal prísť skôr ako 21. decembra 16. decembra 2020, 8:52

Kľúčové kritériá budú počet prípadov, nárast počtu prípadov a dynamika vývoja situácie. Ministerstvo zdravotníctva chce pomocou nového automatu zabrániť prieniku a šíreniu infekcie, zlepšiť manažment a monitorovanie ochorení, ale aj testovanie a identifikáciu pozitívnych pacientov.

Ak je situácia stabilizovaná a spĺňa celonárodné kritériá, opatrenia sa prepnú do automatického módu na regionálnej úrovni.

V praxi to bude znamenať, že ak sa situácia radikálne nezhorší po celom Slovensku, a dosiahneme uspokojivé výsledky v boji s pandémiou, postupne sa budú môcť okresy, kde neevidujú nové ohniská a počet prípadov zostáva na rovnakej úrovni či klesá, regionálne úrady zvoľňovať pravidlá.

Odporúčané
Od piatku v Trenčíne zakážu predaj alkoholu, omše aj kiná. Mimoriadne opatrenia by mali trvať minimálne do 10. januára Od piatku v Trenčíne zakážu predaj alkoholu, omše aj kiná. Mimoriadne opatrenia by mali trvať minimálne do 10. januára 16. decembra 2020, 13:12
Domov
Zdieľať
Diskusia