Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. novembra 2020, 6:36
Čas čítania 0:54
Martin Mičuda

V Bratislave sa testuje až 24-metrový trolejbus s kapacitou vyše 200 cestujúcich

V Bratislave sa testuje až 24-metrový trolejbus s kapacitou vyše 200 cestujúcich
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.solarisbus.com/en/vehicles/zero-emissions/trollino" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">solarisbus.com</a>
TECH BRATISLAVA MHD
Uložiť Uložené

O skúšobnej výpožičke informuje Dopravný podnik Bratislava.

Ak žiješ v hlavnom meste, pravdepodobne ti neuniklo, že v Bratislave už niekoľko týždňov prebiehajú testy nových trolejbusov. Spomeňme tak napríklad hybridný, 18-metrov dlhý trolejbus Škoda 27 Tr Solaris, ktorý bol zapožičaný z Českých Budějovíc.

Najnovšie nás Dopravný podnik Bratislava informuje, že práve začali testy ďalšieho exemplára. Ten je podstatne zaujímavejší a pre Bratislavu určite netypickejší. 

Vo veci je Solaris Trollino 24, teda až 24-metrový trojčlánkový trolejbus. Obdobne dlhý dopravný prostriedok by si v bratislavskej MHD hľadal len márne. Kúsok je zapožičaný z Poľska, teda priamo od výrobcu Solaris. Ide o dvojkĺbový trolejbus s kapacitou až vyše 200 cestujúcich.

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020, 18:40

Aj v tomto prípade ide len o skúšobnú, testovaciu prevádzku za účelom zistiť možnosti prevádzky takto dlhého vozidla v hlavnom meste. Pochopiteľne, overiť je nutné najmä priechodnosť jednotlivými ulicami, križovatkami a zároveň zistiť, či tak dlhému stroju vyhovuje veľkosť zastávok. 

Ako uviedla hovorkyňa DPB Ľubica Melcerová, 24-metrový trolejbus bude otestovaný na celej trolejbusovej sieti, najmä však na trase nosnej linky 201. Práve tá je totiž veľmi exponovaná, pretože spája Dolné hony a Hlavnú stanicu. Mesto aj dopravný podnik už dávnejšie informovali, že majú záujem o nákup veľkokapacitných trolejbusov, konkrétne by malo ísť až o 16 kusov 24-metrových verzií. Nechajme sa teda prekvapiť, či sa testovaný kúsok osvedčí a DPB potvrdí takýto nákup. 

Dodajme, že aj 24-metrové trolejbusy sú vybavené prídavným batériovým pohonom pre jazdu aj mimo trakčného vedenia. Obdobne dlhé autobusy/trolejbusy sa využívajú napríklad v susednom Rakúsku, Švajčiarsku či Barcelone.

Domov
Zdieľať
Diskusia