Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. novembra 2020, 8:02
Čas čítania 13:36
Lukáš Čelka

ZÁZNAM: Pani, čo sa bojí čipovania aj opitý lekár. Takto vyzeral ďalší deň celoplošného testovania na Slovensku

ZDRAVIE KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Situáciu počas druhého kola plošného testovania sme sledovali online.

– Dnešným dňom sa zahájilo druhé kolo plošného testovania operácie Spoločná zodpovednosť vo všetkých červených okresoch. 
– Podrobnosti o odberových miestach v rámci 45 okresov, v ktorých bolo testovanie v rámci druhého kola plánované, sú k dispozícii na portáli Som Zodpovedný.
– Tento víkend sa môžu otestovať aj ľudia, ktorí sa nezúčastnili na prvom kole testovania. Za cestu na antigénový test, ako porušenie zákazu vychádzania v tomto prípade policajti dávať pokutu nebudú. 
– Pre verejnosť  boli odberové miesta sprístupnené od 08:00 hod ráno. Testovať sa bude do 20:00 hod, niektoré mestá však oznámili, že kvôli veľkému záujmu čas na testovanie predĺžia až do 22:00 hod. Aktuálnu situáciu na jednotlivých odberových miestach si vieš overiť TU.
- Do  12.00 hod  bolo v rámci druhého kola plošného testovania v červených regiónoch otestovaných 553 377 občanov, pozitívnych bolo 3 677, čo je 0,66 %.
Premiér Igor Matovič pripúšťa ďalšie kolo plošného testovania.
- Na jednom z odberných miest v rámci testovania v Prešove došlo k tragickej udalosti. Jeden zo záujemcov o testovanie na odbernom mieste pri Základnej škole na ulici Matice slovenskej dostal infarkt, na ktorého následky neskôr podľahol.
- V Rimavskej Sobote vykonával odbery opitý lekár. Dychová skúška u daného zdravotníka ukázala 1,88 promile.

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


CORONAVIRUS CHART
 
Sledovanie druhého kola celoplošného testovania na Slovensku sme na dnešok ukončili. Ďakujeme za pozornosť.
 
19:54 - Vzhľadom k dnešnému vysokému záujmu o plošné testovanie na území Bratislavského kraja bude zajtra v čase od 08:00 do 20:00 hod zriadené ďalšie odberné miesto a to v priestoroch Miestneho úradu na Mierovej ulici v mestskej časti Ružinov. Na odberovom mieste sa budú môcť otestovať občania, ktorí prídu na pešo. (tvnoviny.sk)
 
19:29 - Polícia z Trnavského kraja hlási stav na odberných miestach v posledných minútach dnešného testovania. „Ďalší testovací deň takmer za nami a my hlásime, že až na pár jednotlivcov, boli všetci zúčastnení ľudia naladení pozitívne," napísali na sociálnu sieť.
 
 
19:27 - V Prievidzi riešili policajti tri prípady pokusu o opakovaný test mužov, ktorí boli z minulého testovania pozitívni a mali dodržiavať karanténu.
 
V okrese Nové Mesto nad Váhom sa prišiel dať otestovať 13-ročný chlapec, ktorý mal byť v karanténe po minulotýždňovom pozitívnom teste. Policajti prípad postúpili na ďalšie riešenie na úrad verejného zdravotníctva. (tvnoviny.sk)
 
19:13 - Ak by si sa náhodou bál dať testovať preto, že máš obavy, že by mohol byť test bolestivý, nezúfaj. Choď sa otestovať do Hornej Maríkovej - tam sa testuje iba nežne.
 
 
19:06 - V Dunajskej Strede žena pri testovaní predložila občiansky preukaz svojej kamarátky. Vysvetlila to tým, že jej známa sa bojí testovať kvôli čipovaniu, a tak jej chcela takto pomôcť. „Obe kamarátky skončili na policajnej stanici a policajtom vysvetľujú dôvody tohto absurdného konania," uviedli na Facebooku trnavskí krajskí policajti.
 
18:53 - Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti uviedol, že z doobedňajších výsledkov testov viac ako pol milióna ľudí vyplýva, že pokles chorobnosti je v testovaných regiónoch až o 55%.
 
 
18:46 - Stále sa testuje aj v Bytči. V rade ľudia momentálne čakajú zhruba pol hodinku. (aktuality.sk)
 
18:21 - Sedem z 12 odberných miest  v Kežmarku je v exteriéri, radnica preto poskytla plynové ohrievače. „Chceme zabezpečiť podmienky na to, aby sa ľudia nenakazili a ani aby neprechladli,“ povedal Ondrej Miškovič z oddelenia komunikácie a propagácie mesta.
 
Viaceré odberné miesta sú podľa jeho slov špecifické a v prípade veľmi chladného počasia je možné presunúť ich do interiéru. „Máme dva varianty,“ dodal s tým, že teplota v Kežmarku má do 20.00 h klesnúť na 5 stupňov Celzia. (tasr)
 
18:20 - Druhé kolo plošného testovania v okrese Detva je podobne ako v iných regiónoch citeľne pokojnejšie ako prvé. Situácia sa spod kontroly nevymkla ani v obciach na hranici s takzvanými zelenými okresmi. (tasr)
 
18:09 - V Bratislave na odberovom mieste v Mlynskej doline posledné štyri hodiny čaká na pretestovanie 200 až 300 ľudí. Ide o jediné miesto v hlavnom meste, kde sa ľudia môžu testovať  v druhom kole plošného testovania. (tasr)
 
18:05 -  Banská Štiavnica pre veľký záujem predlžuje dnešné testovanie do 22:00. Ako informuje vedenie mesta o chvíľu dorazí ďalšie odberová jednotka a posilní tak súčasné kapacity. Dĺžka čakania je momentálne okolo 40 minút. Za dnešok zatiaľ vykonali viac ako 2100 testov, 4 ľudia sú pozitívni.
 
17:54 -  Predseda vlády SR Igor Matovič označil plošné testovanie obyvateľov za efektívny nástroj boja proti COVID-19. Predbežné výsledky opäť potvrdzujú skúsenosť z testovania na Orave a v Bardejove. Podľa jeho slov  je vďaka testovaniu možné znížiť počet pozitívnych prípadov až o viac ako 50 %.
 
„Slovensko má efektívnu zbraň na boj voči koronavírusu do ťažkej zimy, do ktorej vstupujeme, ako celá Európa," povedal na margo rastu pozitívnych prípadov v nielen susedných krajinách.
 
17:46 - Zdravotníčka rozpráva o druhom kole plošného testovania
 
 
17:17 - Premiér Igor Matovič pozdravuje z kultúrneho domu v Skalici. Aj tu sa dnes testuje.
 
 
17:13 - Mimoparlamentná SNS sa pýta, či je pri jednopercentnej pozitívnej infikovanosti slovenskej populácie potrebný núdzový stav. Taktiež, či bolo celoplošné testovanie antigénovými testami na COVID-19 medicínsky opodstatnené.
 
Predseda mimoparlamentnej Dobrej voľby Tomáš Drucker hovorí, že jedno percento nakazených nebola realita, pretože by tak po celoštátnom plošnom testovaní nebolo koho pozitívne testovať. (tasr)
 
16:46 - V Kynceľovej v okrese Banská Bystrica sa počas druhého kola plošného testovania čaká v minimálnych alebo dokonca v žiadnych radoch. Ľudia totiž k odberovému miestu prichádzajú v presne dohodnutý čas.
 
S obyvateľmi obce si ho vopred dohodla starostka Martina Kubišová. „Myslím, si že pretestujeme minimálne 95 percent našich občanov,“ prezradila starostka.
 
16:08 - Fotografie z dnešného testovania posiela aj Prezídium Hasičského záchranného zboru.
 
 
16:00 - Minister obrany Jaroslav Naď informoval, že v rámci zelených okresov bolo k 12.00 h. otestovaných 8 041 osôb, pozitívny výsledok sa ukázal v 58 prípadoch. V týchto regiónoch je otvorených 22 odberových miest. 
 
15:55 - Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí dnes po 16.00 h navštívi odberové miesta v tomto slede: Horný Bar, Trstená na Ostrove, Gabčíkovo a Sap. (tasr)
 
15:51 - Vláda zrejme predĺži núdzový stav, lebo je momentálne horšia situácia, ako keď ho vyhlásili, povedal to premiér Matovič. Aktuálne by sa mal skončiť 14. novembra.
 
15:48 - Obce s rómskymi komunitami môžu získať pomoc na zamedzenie šírenia koronavírusu. O pláne pomoci v čase druhej vlny pandémie informovali v sobotu v obci Čirč v okrese Stará Ľubovňa splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Andrea Bučková a europoslanec Peter Pollák. (tasr)
 
15:23 - Minister obrany Jaroslav Naď na tlačovom brífingu informoval, že do 12.00 h. bolo v rámci druhého kola plošného testovania v červených regiónoch otestovaných 553 377 občanov, pozitívnych bolo 3 677, čo je 0,66 %.
 
14:54 - Muž chcel v Senici otestovať aj svojho oslíka, s úsmevom na tvári mu však bolo na odbernom mieste vysvetlené, že zvieratá sa bohužiaľ netestujú.
 
 
14:45 - O prvých číslach informuje aj Čadca. Vykonali tu 3448 testov, z čoho je pozitívnych 38.
 
 
14:42 - S priebežnými výsledkami prichádza ako prvá Stará Ľubovňa. Otestovali 2555 osôb, z čoho bolo pozitívnych 29 (1,14%).
 
 
14:38 - Primátorka Svidníka, Marcela Ivančová, mala pozitívny test, informovala o tom na svojej sociálnej sieti. Ako uviedla, ochorenie sa jej nevyhlo napriek tomu, že dbá na dodržiavanie všetkých odporúčaní, ako je nosenie rúška, používanie dezinfekcie a dodržiavanie odstupu.

„Po negatívnom výsledku antigénového testu z minulého víkendu, mám pozitívny výsledok RT-PCR testu. Na testovanie som išla po kontakte s pozitívne testovanou osobou. Nemám žiadne príznaky a verím, že to tak ostane. Potrebný čas ostávam v karanténe a budem pracovať z domu - online," skonštatovala primátorka a apelovala na ľudí, aby boli zodpovední voči sebe a svojim blízkym. 
 
14:20 - Rakúsko hlási rekordných 8241 nových prípadov koronavírusu.
 
14:16 - Mesto Košice eviduje pomerne veľký záujem o bezplatné testovanie, potvrdil to hovorca mesta Vladimír Fabian. Tri odberné miesta zriadili napriek tomu, že druhé kolo celoplošného testovania sa na jeho území nemuselo konať.

Najväčší záujem bol ráno na parkovisku pri magistráte. Ľudia stáli v dlhom rade. Na ostatných miestach bolo čakanie trošku menšie. Čakacie doby sa pohybovali od jednej hodiny v mestskej časti Nad jazerom až po vyše dve hodiny na magistráte,“ povedal s tým, že niekoľko ľudí čakalo v rade ešte pred otvorením odberných miest. Situácia podľa neho nie je porovnateľná s minulou sobotou. „Ľudí na testovanie chodí menej a takisto je aj menej odberných miest,“ doplnil Fabian. (tasr)
 
14:07 - Ďalšie plošné testovanie môže byť pred Vianocami, regionálne opatrenia premiér Igor Matovič nechce. Viac sa dočítaš TU.
 
14:05 - Situácia v doprave je naďalej pokojná, dopravní policajti dohliadajú na bezpečnosť a plynulosť v blízkosti odberných miest. Polícia však počas sobotného druhého kola plošného testovania riešila niekoľko incidentov, napríklad prípad zdravotníka pod vplyvom alkoholu či porušenie karantény. (tasr)
 
14:03 - Druhé kolo plošného testovania je v Banskej Bystrici pokojné. Veľký záujem o testovanie prejavili opäť obyvatelia rómskej osady v mestskej časti Senica, priblížil na brífingu zástupca primátora mesta Jakub Gajdošík.

„V súčasnosti je na odberných miestach pokojná atmosféra. Všade je dostatočný počet zdravotníkov, vojakov, administratívnych pracovníkov a ochranného materiálu. Tvoria sa podstatne menšie rady ako pred týždňom. Obyvatelia sa pravdepodobne riadia našimi odporúčaniami a návštevu odberných miest si rozložili na celý víkend,“ informoval Gajdošík s tým, že pokojnejšie boli aj samotné prípravy. „Ukazuje sa, že keď samosprávy a všetci, ktorí sa podieľajú na plošnom testovaní, majú dostatočný čas, tak sa to dá zvládnuť,“ vysvetlil Gajdošík. (tasr)
 
13:56 - V Mlynskej doline v Bratislave siaha rad ľudí, ktorí sa prišli otestovať až z parkoviska pred zoologickou záhradou ku križovatke hlavnej cesty. 
 
13:46 - V Krompachoch prišiel na test 49-ročný muž, ktorý mal minulý týždeň pozitívny výsledok. Miesto toho, aby zostať v domácej karanténe sa šiel testovať znovu. Policajtom povedal, že si chcel overiť, či to stále platí a či už náhodou nie je negatívny.
 
13:26 - Minister obrany Jaroslav Naď, informoval na sociálnej sieti, že v týchto chvíľach sa už nachádza v Trenčíne.
 
KORONA ONLINE: V Rimavskej Sobote testoval opitý lekár, v Prešove zomrel človek pri čakaní na test
Zdroj: Facebook / Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO
13:19 - Dopravná situácia v blízkosti odberného miesta v Mlynskej doline v Bratislave - zriadeného v rámci plošného testovania - je pokojná. Cesty sú prejazdné. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Veronika Martiniaková.

Pri otvorení odberných miestnosti polícia nezaznamenala narušenie verejného poriadku. Testuje sa v exteriéri na parkovacej ploche. (tasr)
 
13:02 - S celoplošným testovaním sa zoznamujú na severe Slovenska aj dvaja americkí vojaci, príslušníci CIMIC tímu Armády USA.

V USA sme zatiaľ nemali podobnú iniciatívu ako na Slovensku. Som veľmi rada, že som testovanie mohla vidieť. Všetko bolo rýchle a bezproblémové. Nikdy v živote som nič podobné nevidela. Naše nasadenie na Slovensku je zatiaľ výborné, najviac sa mi páči, že si medzi sebou môžeme vymieňať skúsenosti," povedala veliteľka CIMIC tímu Armády USA Madeline Gramling. (tasr)
 
13:00 - Kvetmi obdarujú v obci Svätý Kríž (okres Liptovský Mikuláš) všetky ženy, ktoré sa tento víkend zúčastnia na celoplošnom testovaní.
 
KORONA ONLINE: V Rimavskej Sobote testoval opitý lekár, v Prešove zomrel človek pri čakaní na test
Zdroj: ESYFOTO TASR / Miroslava Mlynárová
„Kvety vnímam ako nový zrod, krásnu vôňu, inšpiráciu, život. Do testovania vkladáme podobné nádeje a ženy sú nositeľky týchto kúziel. Nakoľko je aj čas výsadby kvetov, rozhodli sme sa obdarovať všetky ženy, ktoré sa dostavili na testovanie kvetom v podobe cibuľky," povedal miestny starosta Dušan Matejka. (tasr)
 
12:50 - V okrese Zvolen armáda posilňuje vybrané odberové tímy. Prednostka okresného úradu Martina Mészáros Bariaková vyzýva ľudí z takzvaných zelených okresov, aby sa prišli otestovať do Zvolena. Na odberových miestach v Žiari nad Hronom, v Krupine a v Lučenci sa totiž od rána tvoria mimoriadne dlhé rady.

„V Žiari nad Hronom sa čaká na testovanie v obrovskom rade, vo Zvolene sa otestujete bez čakania,“ informoval na sociálnej sieti primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal. Podľa Bariakovej je situácia rovnaká aj na odberových miestach v Krupine a v Lučenci, kde obyvatelia prejavili o testovanie veľký záujem, a to napriek tomu, že sa samotné okresy na druhom kole operácie nezúčastňujú. (tasr)
 
12:46  - V Poľsku aj v Maďarsku hlásia rekordný počet nových prípadov koronavírusu. Poľsko ich oznámilo za piatok 27 875, Maďarsko 5318. 
 
12:40 - Premiér Igor Matovič pre RTVS povedal, že nechcel ustúpiť tlakom ľudí, ktorí spochybňovali celoplošné testovanie.
 
12:29 - Premiér Igor Matovič povedal, že Slovensko pandémiu „chytilo pod kontrolu“. Podľa jeho slov, v mnohých európskych krajinách zavádzajú prísne lockdowny a rastie tam počet nových infikovaných aj o sto percent. U nás podľa neho len o 20 percent.

„Zabrzdili sme,“ povedal Matovič v relácii RTVS Sobotné dialógy. Zarátal však len pozitívnych z PCR testov, chýbajú pozitívni z plošného testovania antigénovými testami. Na otázku, prečo po pilotnom testovaní neprebehla analýza, premiér povedal, že nemali čas. 
 
12:26 -  Pokojnú atmosféru hlásia aj z Banskej Bystrice. Tu ponechali všetkých 68 odberných miest aj napriek tomu, že ich kapacita nebola minulú nedeľu využitá naplno.
 
12:19 - Na tlačovej konferencii o priebehu druhého kola celoplošného testovania obyvateľstva spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom vystúpi aj premiér Igor Matovič.
 
12:14 - Situácia na území Trenčianskeho kraja v súvislosti s celoplošným testovaním je aktuálne pokojná a bez narušenia verejného poriadku. Trenčianska krajská polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

„Polícia v sobotu na odberných miestach usmerňuje ľudí, dohliada na verejný poriadok aj bezpečnosť a plynulosť v cestnej premávke," konkretizovali policajti.
 
12:13 - Od 12.00 sa začala prvá prestávka počas testovania. Potrvá 45 minút.
 
12:04 - Slovenskí občania žijúci v prihraničných oblastiach Rakúska, Maďarska či Poľska sa v prípade záujmu môžu dať otestovať na Slovensku. Bratislavská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. 
 
11:51 - Na jednom z odberných miest v rámci testovania v Prešove došlo v sobotu k tragickej udalosti. Ako informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, jeden zo záujemcov o testovanie na odbernom mieste pri Základnej škole na ulici Matice slovenskej dostal infarkt.

„Na miesto boli okamžite privolaní záchranári, ktorí poskytli 68-ročnému mužovi prvú pomoc," povedal Tomek. Podľa Jozefa Minára z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby prítomní zdravotníci okamžite začali s kardiopulmonálnou resuscitáciou.
„Privolali záchrannú zdravotnú službu, ktorá následne v resuscitácii pokračovala. Bohužiaľ, neúspešne, nepodarilo sa ho už oživiť," uviedol Jozef Minár. (tasr)
 
11:47 - V Rimavskej Sobote vykonával odbery opitý lekár. Vykonaná dychová skúška u daného zdravotníka ukázala 1,88 promile. Išlo o 54-ročného lekára z Rimavskej Soboty. Keďže mohol ohroziť zdravie a životy občanov, hrozí mu trestné stíhanie za ohrozenie pod vplyvom návykovej látky. (tvnoviny.sk)
 
11:27 - Mestá v Prešovskom kraji, kde sa koná testovanie nezaznamenali doteraz žiadne problémy. Všetky otvorili odberné miesta načas.

"Testujeme v meste na štyroch testovacích miestach. Zatiaľ nemáme žiadne problémy. Všetky tímy sú plne obsadené," uviedol primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský. 
 
Mesto Vranov nad Topľou ľuďom odporučilo, aby prichádzali na testovanie podľa začiatočného písmena priezviska, vrátane diakritiky. Ako radnica informuje na svojej webstránke, celkovo je v meste zriadených 17 odberných miest. (tasr)
 
11:18 - Dolnokubínska radnica odporúča obyvateľom, ktorí sa chcú prísť otestovať a patria do rizikovej skupiny, aby tak urobili v nedeľu dopoludnia. Odberné miestnosti v meste zvyknú byť v tomto čase takmer prázdne, uviedol primátor Ján Prílepok.

„Seniorom, onkologickým pacientom, zdravotne postihnutým alebo znevýhodneným obyvateľom, či tehotným ženám by sme chceli odporučiť, aby na testovanie využili hodiny v nedeľu od 8.00 h do 11.30 h. Podľa skúseností z predchádzajúcich testovaní sa práve v týchto časoch vo väčšine miestností netvoria rady a obyvatelia prichádzajú na testovanie naozaj len sporadicky," povedal Prílepok.
 
10:55 - Celoplošné testovanie sa v Trenčíne začalo vo všetkých 50 odberných miestnostiach. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti s tým, že čas čakania je kratší ako minulú sobotu.
 
„Testovacie miesta s prístupom autom sú vyhradené prioritne pre osoby, ktoré to naozaj potrebujú – ťažko zdravotne postihnutých, tehotné ženy, dôchodcov so zdravotnými ťažkosťami, rodiny s malými deťmi a podobne. Tento víkend sa bude rad sledovať prísnejšie ako minulý," upozorňuje samospráva.
 
10:37 - Minister obrany Jaroslav Naď, informoval na sociálnej sieti, že v týchto chvíľach sa už nachádza v teréne.
 
KORONA ONLINE: Druhé kolo plošného testovania je zatiaľ pokojnejšie. Ľudia v radoch ako minulý víkend už nečakajú.
Zdroj: Facebook / Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO
10:34 - Policajti, ktorí nastúpili na odberné miesta v rámci druhého kola celoplošného testovania počas akcie Spoločná zodpovednosť, boli pretestovaní.
 
Jeden policajt v okrese Dunajská Streda bol pre pozitívny výsledok nahradený. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru na sociálnej sieti. (tasr)
 
10:32 - Na hraniciach sa menia pravidlá. Ľudia, ktorí prídu z Ukrajiny, budú otestovaní na hranici antigénovým testom. Žiaci a študenti, ktorí študujú v Česku a bývajú na Slovensku alebo opačne, musia pri prechode hraníc preukázať, že výučba je prezenčná.
 
10:31 - Dunajská Streda otvorila všetky odberné miesta, na niektorých z nich sa čaká asi hodinu, niekde hodinu aj pol. V Senici je otvorených všetkých 17 odberných miest, rady sú iba mierne, informuje Trnavské rádio.
 
10:16 - Na Slovensku v piatok pribudlo 2579 nakazených koronavírusom z 15.767 testov. Pribudlo 34 úmrtí. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 1364 ľudí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.
 
Najviac pozitívnych prípadov bolo v Prešovskom kraji (520), nasleduje Žilinský kraj (503), Trenčiansky (383), Bratislavský (281), Trnavský (260), Banskobystrický (227), Nitriansky (210) a Košický (195).

V nemocniciach je hospitalizovaných 1743 pacientov, potvrdený koronavírus má 1440 z nich. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 121 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 110 pacientov. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 1364 ľudí, celkovo sa zotavilo 18.354 pacientov.
 
10:08 - Prvenstvo v počte pozitívne testovaných ľudí v prvom kole celoplošného testovania primátora Čadce Milana Guru neteší. Súvisí to podľa neho s tým, že Čadca je prihraničné mesto a Kysučania pendlujú za prácou do susedných štátov, kde je epidemiologická situácia aktuálne veľmi vážna. 
 
KORONA ONLINE: Druhé kolo plošného testovania je zatiaľ pokojnejšie. Ľudia v radoch ako minulý víkend už nečakajú.
Zdroj: EASYFOTO TASR / Miroslava Mlynárová
„Susedíme s Českou i Poľskou republikou, je tu dopravná križovatka. V Česku je situácia veľmi vážna, sú tu aj rodinné kontakty, preto je samozrejme, že vírus sa šíri," skonštatoval Gura.

V Čadci sa dnes testuje na 16 odberných miestach v interiéri aj exteriéri. Podľa primátora sa testovanie začalo bez problémov, v jednotlivých odberných tímoch sú v prípade potreby pripravení náhradníci. „Testovacie miesta sú rozmiestnené nielen podľa volebných okrskov, ale aj v miestach, ktoré podľa hygienikov sú bezpečné," dodal Gura. (tasr)
 
10:03 - V Gelnici je k dispozícii šesť odberných miest. „Všade čaká tak desať až 15 ľudí v rade,“ povedal primátor mesta Dušan Tomaško s tým, že oproti prvému dňu minulotýždňového testovania sú rady približne o tretinu menšie.
 
V Spišskej Novej Vsi je k dispozícii 27 odberných miest. V Michalovciach je ich 28 a v Sobranciach päť. „Testovanie začalo bez dlhých radov, čaká v nich zopár ľudí," povedal  primátor Pavol Džurina. V Košiciach, kde sa druhé kolo nemuselo konať, bezplatne testujú antigénovými testami na troch odberných miestach. Tesne pred otvorením bol záujem veľký záujem. (tasr)
 
9:59 - V Prešove bola dnes ráno zaznamenaná udalosť – pravdepodobne infarkt občana čakajúceho na testovanie. Muž bol pri vedomí a prevezený RZP do nemocnice. (tasr)
 
9:56 - Vo vybraných 45 okresoch sú už otvorené všetky plánované odberové miesta. V súvislosti so skúsenosťami z celoplošného testovania vláda vyzýva obyvateľov, aby sa o situácii na preferovanom odberovom mieste informovali vopred a prichádzali na testovanie priebežne tak, aby sa zamedzilo tvorbe dlhých čakacích radov.
 
Zároveň opakuje, že otestovať sa antigénovým testom sa môžu prísť aj osoby, ktoré sa nezúčastnili na prvom kole testovania. Cesta na antigénový test v rámci plošného testovania spadá pod neodkladné vyšetrenia, na ktoré platí výnimka zo zákazu vychádzania. (tasr)
 
9:51 - Druhé kolo plošného testovania, ktoré sa v Banskobystrickom kraji uskutočňuje v okresoch Detva, Zvolen, Banská Bystrica a Brezno, začalo bez výraznejších problémov. O 8.00 h ráno boli otvorené všetky odberové miesta.  (tasr)
 
9:50 - Nemecko už tretí deň hlási rekordný prírastok prípadov koronavírusu, aktuálne vyše 23-tisíc. (reuters)
 
9:44 -Polícia informovala, že situácia v doprave je v súvislosti s plošným testovaním pokojná. Všetci policajti, ktorí mali nastúpiť na odberné miesta, boli pretestovaní.
 
9:40 - Minister obrany Jaroslav Naď dnes navštívi  viaceré odberné miesta. Zastaviť by sa mal v Topoľčanoch, Trenčíne a o priebehu plošného testovania by mal informovať na konferencii v Skalici o 15:00. (tasr)
 
9:35 - V okresnom meste Prievidza od sobotňajšieho rána funguje všetkých 34 testovacích miest, v ktorých pracuje 36 odberných tímov. Mesto o tom informovalo na sociálnej sieti.
 
„Ak to je možné, odporúčame obyvateľom vyhnúť sa úvodnému náporu a vyčkať na sobotné popoludnie alebo až na nedeľu, kedy bol minulý víkend na odberných miestach pokoj a netvorili sa skoro žiadne rady," konštatuje prievidzská radnica. 
 
9:32 - Alena Koščálová z konzília odborníkov neočakáva, že sa k normálnemu životu vrátime už po Vianociach. „Verím, že niekedy v apríli bude dostupná účinná a bezpečná vakcína aj pre bežnú populáciu, a dúfam, že sa ľudia dajú zaočkovať a postupne sa vrátime do bežného života,“  povedala odborníčka pre Denník N.
 
9:30 - V Žilinskom kraji ráno otvorili bez problémov 622 odberných miest. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Jany Balogovej všetkých policajtov, ktorí nastúpili na odberné miesta, pretestovali a piatich s pozitívnym testom na koronavírus v službe nahradili. (tasr)
 
9:26 - K 8. hodine je otvorených 99,3% odberových miest, v priebehu dvoch hodín očakáva minister obrany Jaroslav Naď 100%.  Podľa jeho slov je všade situácia pokojná a na odberných miestach neevidujú dlhé rady.
 
 
9:08 - V Prešove musela mestská polícia ráno riešiť nepríjemnú situáciu.  „Pri odbernom mieste Kultúrne stredisko Centrum na testovanie čakal aj pán so psom, ktorý voľne pobiehal okolo ľudí. Príslušníci mestskej polície ho preto upozornili, aby dal psa na vôdzku, čo však odmietol urobiť. Bola mu preto vystavená bloková pokuta, ktorú na mieste zaplatil," povedal hovorca mesta Vladimír Tomek. 
 
V Prešove sa testuje v 66 odberných miestach, ktoré otvorili ešte ráno.  (tasr)

8:51 - Od rána sa testuje aj v Tvrdošíne. Magistrát mesta sprístupnil pre občanov online prenos z kamier, nachádzajúcich sa pri odberných miestach, aby vedeli, kde sa vybavia najrýchlejšie.

KORONA ONLINE: V 45 okresoch Slovenska sa začalo druhé kolo testovania
Zdroj: Youtube / Mesto Tvrdosin
8:43 - Testuje sa aj v 13 zelených okresoch. V rámci 20 samospráv v zelených okresoch vzniklo 20 odberových miest, v ktorých testuje 25 odberových tímov. Konkrétne ide o okresy Banská Štiavnica, Bratislava, Komárno, Košice, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zlaté Moravce, Žarnovica a Žiar nad Hronom. (tasr)

8:35 - Odberové tímy už testujú aj v Skalici. Magistrát hlási, že mesto má testov dosť.

8:32 - Všetky odberné miesta fungujú od rána aj v Senici. „Občania pred nimi  čakali už pred otvorením. Rady sú však výrazne menšie ako pred týždňom,“ informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

8:25 - V Martine sa na čas otvorilo všetkých 50 odberných miest.

8:09 - Na odbernom mieste pred ZŠ Spojová v Banskej Bystrici stálo už o trištvrte na osem približne 20 ľudí v rozostupoch.

8:00 - V 45 okresoch sa práve začalo druhé kolo plošného testovania. Ide o tzv. červené okresy, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v minulotýždňovom prvom kole testovania hranicu 0,7 percenta. (tasr)

Domov
Zdieľať
Diskusia