Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2020, 9:30
Čas čítania 7:55
Jakub Paulík

Pochovávanie malého dieťaťa je asi najťažším pohrebným obradom, tvrdí riaditeľ pohrebníctva v Bratislave (Rozhovor)

Pochovávanie malého dieťaťa je asi najťažším pohrebným obradom, tvrdí riaditeľ pohrebníctva v Bratislave (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
REFRESHER CINTORÍN
Uložiť Uložené

Pridávanie predmetov do hrobov je bežné. S akými pamiatkami Slováci odprevádzajú svojich blízkych zosnulých?

Práca v pohrebníctve je psychicky extrémne náročná. Stretávať sa neustále s pozostalými či prenášať a upravovať telá zosnulých si žiada zamestnancov s veľmi odolnou psychikou. V rozhovore s riaditeľom pohrebníctva Marianum Borisom Šramkom sme sa dozvedeli, čím všetkým si pracovníci v pohrebníctve prechádzajú, ako zvládajú pohreby detí a ktoré pozície považuje riaditeľ za najnáročnejšie.

Vysvetlil nám, ako sa počas pandémie zmenilo pohrebníctvo či akým spôsobom sa zamestnanci chránia pri manipulácii s infikovanými telami obetí. Prebrali sme tiež, či existujú nejaké pravidlá pri výbere sprievodnej hudby, oblečenia zosnulého a predmetov, ktoré dávajú pozostalí do hrobu.

Odporúčané
Práca v márnici vie aj po 11 rokoch rozhodiť. Kvôli tvorbe hororových fotiek ma posielali na liečenie (Rozhovor) Práca v márnici vie aj po 11 rokoch rozhodiť. Kvôli tvorbe hororových fotiek ma posielali na liečenie (Rozhovor) 24. septembra 2019, 10:42
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako zamestnanci pohrebníctva pracujú s telami nakazených obetí bez toho, aby sa infikovali
  • Či ľudia navštevujú cintoríny aj cez lockdown
  • Prečo nemá zmysel, aby cintoríny kvôli zlodejom a vandalom kontrolovali kamerami
  • Ako môže v týchto prípadoch pomôcť polícia
  • Ako zamestnanci pohrebníctva zvládajú pravidelný kontakt s pozostalými a zosnulými

Boris Šramko
Boris Šramko Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

V čom sa zmenila práca v pohrebníctve počas pandémie koronavírusu?

Základom našej práce je stále úctivé nakladanie s telami zosnulých a vzdanie holdu ich blízkym. Nepoznanie správania sa vírusu však zo začiatku spôsobilo to, že sme boli účelovo opatrní tak, aby nedošlo k infikovaniu osôb, ktoré museli s telami nakazených zosnulých manipulovať. Od začiatku sme nenechávali veci na náhodu a komunikovali sme veci s tými najkompetentnejšími.

S kým konkrétne?

Veľmi nám v tejto veci pomohol pán doktor Palkovič, ktorý je hlavným patológom Slovenska. Od neho sme dostali skutočne tie najrelevantnejšie informácie. Vďaka nim sme vedeli zabezpečiť ochranu a bezpečnosť zamestnancov, a určiť detailné postupy manipulácie so zosnulými tým, ktorí boli v kontakte s telami nakazených.

Takže ste museli dodržiavať určité podmienky pri manipulácii s telami?

Áno, tieto špeciálne podmienky sú jasne stanovené Regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Väčšina týchto úmrtí dochádza v nemocniciach. Telo obete ide najprv na patológiu a až potom je možné odviezť ho do pohrebnej služby.

Odporúčané
120-kilogramový zabijak slovenskej mafie: Mužovi vytrhol ohryzok, pre obete mal vraj pripravený súkromný cintorín 120-kilogramový zabijak slovenskej mafie: Mužovi vytrhol ohryzok, pre obete mal vraj pripravený súkromný cintorín 8. septembra 2020, 13:07

Telo je vždy vložené v dvoch patologických vakoch. Naši pracovníci patologický vak pred manipuláciou vystriekajú dezinfekčným prostriedkom, potom ho vložia do ďalšieho patologického vaku a na záver do transportnej truhly. Toto je základný postup, aby nedošlo k infikovaniu osôb, ktoré musia s telom zosnulého manipulovať.

Pracovali ste už niekedy predtým s obeťami nákazlivých chorôb?

S telami obetí nákazlivých chorôb manipulujeme štandardne a bežne. Postupy sú rovnaké aj pri ostatných infekčných chorobách. Telá obetí, ktoré zomreli na infekčnú chorobu, sú lekárom vždy označené ako infekčné a manipulácia s nimi je úplne identická ako  v prípade úmrtí na Covid-19.

Odporúčané
Pozreli sme sa do najväčšieho centra pre bezdomovcov. Pri Košiciach ho prevádzkuje farár, ktorý zabehol 27 maratónov Pozreli sme sa do najväčšieho centra pre bezdomovcov. Pri Košiciach ho prevádzkuje farár, ktorý zabehol 27 maratónov 24. augusta 2020, 13:42

Takže išlo o úplne bežný a známy postup, alebo ste sa pri koronavíruse niečomu priučili?Musím povedať, že nás táto pandémia naučila byť ešte obozretnejšími, opatrnejšími a najmä robiť tieto postupy s veľkým ohľadom na bezpečnosť zamestnancov. Jednotlivé kroky museli byť špecifikované do najväčších detailov, aby pracovník vedel, ako má vykonať prácu bez ohrozenia seba samého.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90383 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré pozície v pohrebníctve sú psychicky najnáročnejšie
  • Ako prebiehal pohrebný obrad prezidenta Michala Kováča
  • Či si môže rodina pozostalého vybrať na obrade akúkoľvek hudbu
  • Aké predmety dávajú ľudia najčastejšie do hrobu
  • Za čo chodia pohrebníctvu reklamácie a čo si pozostalí naopak chvália
Späť
Zdieľať
Diskusia