Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2020, 15:19
Čas čítania 0:46
Daniel Mikolášik

Prvý mileniál vyhlásený za svätého? Taliana, ktorý zomrel ako 15-ročný, prezývajú patrón internetu

NEWS
Uložiť Uložené

Jeho telo vytiahli z truhly po 14 rokoch.

Carlo Acutis bol chlapec z Talianska, ktorý na jeseň 2006 zomrel po neúspešnom boji s leukémiou len ako 15-ročný. Ako informuje BBC, mladík, ktorý cez internet evanjelizoval a šíril vieru medzi ľuďmi, je na dobrej ceste k tomu, aby sa stal prvým mileniálom, ktorého katolícka cirkev vyhlási za svätého.

Odporúčané
Pápež František: Rasizmus je vírus, ktorý zmutuje a ukrýva sa medzi ľuďmi Pápež František: Rasizmus je vírus, ktorý zmutuje a ukrýva sa medzi ľuďmi 5. októbra 2020, 7:42

Už v čase, keď ešte žil, mu prischla prezývka „patrón internetu“.  Cez víkend sa v Pápežskej bazilike sv. Františka v Assisi vystavilo v sklenenej rakve jeho telo a vyhlásili ho za blahoslaveného. Je tak o krok bližšie k tomu, aby ho raz vyhlásili aj za svätého. Cirkev tvrdí, že v roku 2013 sa chlapec prihováral z neba za vyliečenie brazílskeho chlapca s nezvyčajnou chorobou pankreasu.

Carlo okrem evanjelizácie cez internet pomáhal aj s tvorbou a prevádzkou stránok pre rôzne katolícke organizácie. Tesne pred smrťou sa podieľal aj na na webovej katalogizácii zázrakov. Jeho telo je zapečatené, oblečené v džínsoch, svetre a teniskách a uložené v sarkofágu. Cirkev mu vytiahla srdce, ktoré je vystavené v bazilike sv. Františka v Assisi.


Chlapcovo telo bolo po otvorení rakvy v dobrom stave. Museli mu urobiť len miernu rekonštrukciu tváre. „Prvýkrát v histórii uvidíme svätca oblečeného v džínsach, teniskách a svetre,“ povedal kňaz Carlos Acácio Gonçalves Ferreira. V jeho vyhlásení za svätého nevidí problém ani samotný pápež František.

Prvý mileniál, ktorého vyhlásia za svätého? 15-ročného Taliana prezývajú patrón internetu
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia