Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. októbra 2020, 14:34
Čas čítania 2:02
Jakub Paulík

Recenzia: A Life on Our Planet je zatiaľ najlepším „hororom“ roku 2020. Upozorňuje ľudstvo na to, aby sa spamätalo

Recenzia: A Life on Our Planet je zatiaľ najlepším „hororom“ roku 2020. Upozorňuje ľudstvo na to, aby sa spamätalo
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY DAVID ATTENBOROUGH: A LIFE ON OUR PLANET
Uložiť Uložené

Či chceš alebo nie, tento dokumentárny film sa týka aj teba.

David Attenborough je svetoznámy prírodovedec, ktorý stojí za mnohými úspešnými dokumentárnymi cyklami. V čerstvej novinke A Life on Our Planet na názorných príkladoch prezentuje, ako ľudstvo stihlo za posledných približne 100 rokov zničiť planétu Zem.

Dokument obsahuje hrozivú víziu budúcnosti, no tiež možnosti nápravy. Miestami diváka preto poriadne vystraší a krátko na to mu ukáže, že ľudia majú stále nádej, ale len za určitých predpokladov.

A Life on Our Planet
A Life on Our Planet Zdroj: Netflix
Odporúčané
Dlhá pracovná doba, nízke mzdy či znásilnenia. Aj toto je cena za lacné tričko z fast fashion reťazcov Dlhá pracovná doba, nízke mzdy či znásilnenia. Aj toto je cena za lacné tričko z fast fashion reťazcov 7. augusta 2020, 8:59

David Attenborough precestoval poriadny kus sveta a na vlastné oči mohol pozorovať vplyv ľudskej činnosti na miznutie biotopov. Dokument A Life on Our Planet hodnotia kritici mimoriadne pozitívne a my s nimi súhlasíme.

Tak ako vo svojich predošlých filmoch a seriáloch David aj v A Life on Our Planet ukazuje krásu prírody a miesta, na ktorých väčšina divákov nikdy nebola. Dokument sa ale veľmi plynule a prirodzene mení z krásnej expozície divokej prírody na prehliadku hrôzy, ktorá je desivejšia, než akýkoľvek horor.

David na veľmi jasných a zrozumiteľných príkladoch ukazuje, ako človek ničí biodiverzitu a zároveň upozorňuje na to, aké následky z toho vyplývajú. Divák si tak veľmi rýchlo uvedomí, že ľudia majú veľký problém. 

A Life on Our Planet
A Life on Our Planet Zdroj: Netflix

Tvorcovia popisujú, že planéta Zem už zažila 5 hromadných vymieraní a pokračovaním v súčasnom spôsobe žitia sa môže ľudstvo dostať ku svojej záhube skôr, než by sa mohlo zdať. K tejto katastrofe sa podľa nich blížime práve preto, že sme najinteligentnejšími tvormi, aké kedy obývali Zem.

Biologickým druhom, kedysi žijúcim na našej planéte, sa museli za dlhé obdobia vyvinúť určité fyzické schopnosti k tomu, aby napredovali. Naša inteligencia, pamäť a predávanie skúseností na nové generácie, ale vytvorili spôsob, aby sme napredovali abnormálne rýchlo. Ľudstvo sa teda v mnohých oblastiach extrémne rýchlo vyvinulo, ale treba zdôrazniť, že mnohokrát sa tak stalo na úkor extrémne rýchleho úpadku biotopov.

A Life on Our Planet
A Life on Our Planet Zdroj: Netflix

Autori filmu ukazujú klčovanie lesov, nekontrolovaný rybolov, vymieranie jednotlivých druhov zvierat, topenie ľadovcov či globálne otepľovanie. Kam to všetko smeruje? Dokument nám dáva stručnú a veľmi mrazivú predpoveď budúcnosti.

Postupne ukazujú možné scenáre budúcnosti od roku 2030 až po rok 2100, v ktorom môže byť veľká časť Zeme neobývateľná. Keď už ale mladší diváci začnú pri takejto desivej vízii uvažovať, či má vôbec zmysel priviesť na svet dieťa, filmári ukážu, že ľudstvo má predsa len nádej.

A Life on Our Planet sa úspešne vyhol chybám mnohých dokumentov, ktoré síce veľmi presne opíšu problém, no neponúknu riešenie. Zachovanie biodiverzity podľa Davida Attenborougha totiž nie je zložitým problémom. Stačí, aby ľudia niektoré efektívne lokálne opatrenia aplikovali aj globálne. Hrozba vyhynutia ľudstva je totiž problémom celého sveta, a tak k nemu treba aj pristupovať.

A Life on Our Planet
A Life on Our Planet Zdroj: Netflix

David Attenborough má už 94 rokov a je teda pravdepodobné, že sa katastrofy, ktorá ľuďom hrozí, nikdy nedožije. Aj preto treba oceniť jeho snahu a úsilie celého štábu výstižným a emóciami nabitým filmom ukázať na problém, ktorý sa týka každého z nás. 

Tento dokument si od nás zaslúži všetkých desať bodov z desiatich. A Life on Our Planet je skutočne zatiaľ najlepším „hororom“ roku 2020, ktorý dáva svojim hrdinom šancu na prežitie.

Ak si A Life on Our Planet videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze. Na záver už len prikladáme krátku štatistiku z dokumentu, ktorá hovorí sama za seba.

Rok: 1937
Svetová populácia: 2,3 miliardy
Uhlík v atmosfére: 280 častíc na milión
Podiel divokej prírody: 66 %
Rok: 2020
Svetová populácia: 7,8 miliardy
Uhlík v atmosfére: 415 častíc na milión
Podiel divokej prírody: 35 %
Rok: 2100
Odhad svetovej populácie: 11 miliárd

A Life on Our Planet
A Life on Our Planet Zdroj: Netflix
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia