Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. septembra 2020, 10:30
Čas čítania 0:52
Viktor Kniš

Minister zdravotníctva Krajčí: Pozitívne testovaní by si mali obvolávať svoje kontakty, lebo máme málo hygienikov

NEWS MAREK KRAJČÍ
Uložiť Uložené

Minister zdravotníctva na tlačovej konferencii povedal, že chcú zaviesť, aby pozitívne testovaným chodila špeciálna SMS. Sami by si mali následne obvolať svoje kontakty, pretože máme malo hygienikov.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí dnes na tlačovej konferencii oznámil, že mal negatívny test na koronavírus po tom, čo sa stretol s nakazeným. Už včera informáciu avizoval na svojej sociálnej sieti. Prízvukoval, že sa pravdepodobne nenakazil aj vďaka tomu, že mal rúško a v miestnosti pravidelne vetrali. 

Komentoval aj ďalšie úmrtie pacienta s potvrdeným Covid-19. Podľa jeho informácií mala 15-ročná pacientka aj iné zdravotné ťažkosti vrátane silnej obezity, čo je rizikový faktor. Dievča zomrelo v nemocnici v Nitre. 

Odporúčané
V Nitre zomrelo iba 15-ročné dievča, ktorému potvrdili koronavírus V Nitre zomrelo iba 15-ročné dievča, ktorému potvrdili koronavírus 9. septembra 2020, 10:01

Šéf rezortu zdravotníctva ďalej oznámil, že majú v pláne zaviesť pravidlo, na základe ktorého by aj pozitívne testovaní mali za úlohu pomôcť hygienikom obvolávať svoje kontakty, s ktorými sa mohli ako nakazení stretnúť. Dôvodom má byť, že na Slovensku máme málo hygienikov a odborníkov, ktorí vraj nestíhajú. „Chceme zaviesť, aby pozitívne otestovaným chodila SMS,“ povedal Marek Krajčí. Aj kontakty, ktoré pozitívne testovaný osloví sám, musí nahlásiť hygienikom. 

Minister Krajčí argumentoval vyšší nárast prípadov aj tým, že oveľa viac testujú aj počas soboty. „Budeme viac testovať aj cez víkendy,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že kapacity sú zatiaľ uspokojivé.

Napriek tomu ho znepokojuje, že je na Slovensku čoraz viac hospitalizovaných. „Stúpajú nám však počty ľudí v nemocniciach,“ povedal minister s tým, že 17 ľudí je na Jednotke intenzívnej starostlivosti a 7 na pľúcnej ventilácii.

Na Slovensku pribudlo za utorok 161 nových prípadov koronavírusu. Spravilo sa 5309 testov.

Domov
Zdieľať
Diskusia