Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. septembra 2020, 13:07
Čas čítania 7:15
Jakub Paulík

120-kilogramový zabijak slovenskej mafie: Mužovi vytrhol ohryzok, pre obete mal vraj pripravený súkromný cintorín

120-kilogramový zabijak slovenskej mafie: Mužovi vytrhol ohryzok, pre obete mal vraj pripravený súkromný cintorín
Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa (Ilustračná fotografia – na snímke Mikuláš Černák, šéf a blízky priateľ Alojza Házyho)
ZAUJÍMAVOSTI CINTORÍN MAFIA PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Jeho presný počet obetí do dnešného dňa nepoznáme.

Mafiánska kariéra Alojza Házyho bola krátka, ale plná skutočne brutálnych vrážd. Väčšinu tiel jeho pravdepodobných obetí polícia do dnešného dňa nenašla. Mnohé z nich pritom údajne zakopal na svojom súkromnom cintoríne, na ktorom má „odpočívať“ zhruba 10 až 15 ľudí. Alojz Házy stál na začiatku mafiánskej kariéry obávaného Mikuláša Černáka.

Práve kvôli Házymu sa Černák stál spolupáchateľom úplne prvej vraždy. Písal sa rok 1992, keď Házy zistil, že zatiaľ čo sedel vo väzení, jeho žena ho vraj podvádzala s istým Ladislavom Bojkúnom. Toho Házy a černákovci vzali „na výlet“, z ktorého sa už nevrátil. Pre ďalšie mafiánske príbehy z 90. rokov a začiatka milénia sleduj toto vlákno.

Odporúčané
10 mafiánskych vrážd v Bratislave: Takto vyzerajú v súčasnosti popraviská podsvetia 10 mafiánskych vrážd v Bratislave: Takto vyzerajú v súčasnosti popraviská podsvetia 2. júla 2020, 9:23
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Alojz Házy dostal k černákovcom
  • Kedy sa stal Mikuláš Černák spolupáchateľom prvej vraždy
  • Ako údajne dopadol jeden z prvých slovenských mafiánov, za ktorého vraždou mohol stáť Alojz Házy
  • Prečo jednej z obetí odrezal hlavu
  • Koho vraj zavraždil pred očami svojej mamy

 

Alojz Házy
Zdroj: TV Markíza/video screenshot z reportáže

Mužovi, ktorý ho chcel zabiť, vytrhol ohryzok

Medzi mediálne najznámejších nájomných vrahov slovenskej mafie určite patria doživotne odsúdení zabijaci Alojz Kromka prezývaný Čistič a Jozef Roháč alias Potkan či Čapica. Výraznou postavou z radov zabijakov podsvetia je však aj Alojz Házy, kedysi mohutný, svalnatý kulturista vážiaci asi 120 kilogramov. Už od pohľadu pôsobil ako človek, s ktorým sa radšej netreba zahrávať.

Podľa tvrdenia Milana Reichela, ktorého spájali s podsvetím v Poprade, vraj Alojz Házy ešte v roku 1990 brutálnym spôsobom zavraždil maséra Milana Glevaňáka. Ten totiž na neho počas toho, ako si uľavoval, vytiahol zbraň. Házy mu ju však vytrhol a strelil Glevaňáka do hlavy. Ten sa ešte pokúsil o útek, pri ktorom ho Házy chytil, hodil do priekopy a vytrhol mu ohryzok, uvádza PLUS 7 DNÍ.

Odporúčané
Za vraždu mafiána vraj dostal 500-tisíc korún. Podľa susedov bol príjemný muž, každému rád pomáhal Za vraždu mafiána vraj dostal 500-tisíc korún. Podľa susedov bol príjemný muž, každému rád pomáhal 19. mája 2020, 12:30

Maséra následne prevážal v kufri svojho auta, ale na čerpacej stanici ho zastavili policajti. Umierajúci muž vraj ešte stále chrčal, no policajti nič nepočuli, a tak sa Házymu táto vražda „prepiekla“. S touto a mnohými ďalšími vraždami sa Házy Reichelovi zveril zrejme kvôli tomu, že boli kamarátmi

Keď mal Házy problémy so zákonom, tak mu Milan Reichel poskytol azyl, schoval ho niekde v Taliansku k svojim príbuzným,“ opisoval Mikuláš Černák vo svojej knihe Prečo som prelomil mlčanie priateľský vzťah Házyho a Reichela, dvojice bývalých kulturistov, ktorí sa spoznali v 16 rokoch.

Milan Reichel
Milan Reichel Zdroj: Refresher/Mário Hudák

Začiatky s černákovcami a vražda muža, s ktorým mu „zahýbala“ žena

Do podsvetia sa k mafii v Banskej Bystrici, a teda k takzvanej skupine černákovcov, dostal cez Miloša Kaštana, ktorý patril medzi najbližších ľudí Mikuláša Černáka. Kaštan v skupine vystupoval ako ekonóm. S Házym sa spoznali v čase, keď spolu pracovali ako mäsiari.

Za istý podvod s faktúrami, do ktorého sa zaplietol Alojz Házy, Ladislav Bojkún a Miloš Kaštan, skončil prvý z menovaných vo väzení. Svojich komplicov však nevyzradil. Kým ale Alojz Házy sedel vo väzení, Bojkún vraj spával s jeho manželkou Annou, tvrdil Mikuláš Černák.

Odporúčané
Mafián Róbert Okoličány zavraždil údajného agenta SIS, ktorý sa mal infiltrovať do ich gangu Mafián Róbert Okoličány zavraždil údajného agenta SIS, ktorý sa mal infiltrovať do ich gangu 23. marca 2020, 12:39

Po tom, ako sa Házy v roku 1992 dostal z väzenia, sa s týmto podozrením zveril Černákovi. Bojkúna si teda černákovci odviedli do auta s cieľom, že zistia pravdu. Počas jazdy sa Bojkún pokúsil z vozidla vyskočiť, v čom mu mal zabrániť Mikuláš Černák.

Zrejme vedel, že ho čaká viac, než len bitka. Na mieste, kde zastavili, už na Bojkúna čakal vykopaný hrob, ktorým ho chceli pôvodne iba vystrašiť. Házy si to však rozmyslel a Bojkúna chladnokrvne zastrelil. „Ja som sedel aj za neho a ten potkan mi zatiaľ je*al ženu. Pomôž mi ho rýchlo zahrabať,“ citoval Mikuláš Černák vo svojej knihe Prečo som prelomil mlčanie údajné slová Alojza Házyho.

Išlo o prvú vraždu, na ktorej sa neskorší boss bossov Mikuláš Černák spolupodielal. Bojkúna mafiáni zakopali v lesoch nad obcou Hrabušice. Jeho telo za pomoci Mikuláša Černáka našli policajti v roku 2016.

Vražda jedného z prvých mafiánov?

V telgártskom podniku Femina sa v lete 1993 Vladimír Černák, brat Mikuláša Černáka, spolu s Jánom Handulom pohádal s mužom menom Milan Schwarzbacher, ktorého ubili na smrť. Vo veci ako svedok vypovedal majiteľ podniku Miroslav Vlček, a preto ho chceli mafiáni „umlčať“. Podľa tvrdenia Reichela sa na jeho únose a vražde podieľali Miloš Kaštan, Jozef Burger, Mikuláš Černák, bývalý policajt Gustav Slivenský a Alojz Házy.

Z menovaných mužov mal vraj vraždu vykonať práve Házy. „Strelil ho vraj puškou do hlavy a mozog mu vyletel na brucho. Sťažoval sa, že na všetko ho nechali samého. Hovoril, že musel sám kopať jamu a že sa snažil dotyčného, ktorý bol omámený tabletkami, uškrtiť. Ale že sa mu niečo roztrhlo, tak ho zastrelil,tvrdí Reichel. Jeho telo polícia nikdy nenašla.

Ďalšie informácie nasvedčujú tomu, že Alojz Házy v roku 1993 v bratislavskom Slávičom údolí údajne zavraždil mafiána Tibora Pútika s prezývkou Buco. Ten je považovaný za jedného z prvých slovenských mafiánov.

Ako uviedli Aktuality, novinár Ivan Mego našiel výpoveď Miloša Kaštana, podľa ktorej Buca Házy zabil, rozštvrtil a následne ho „zakopali (s niekoho pomocou) niekde na Kolibe“. Podľa iného zdroju Aktualít Buca nezakopali, ale nechali zožrať levom. Existuje ale tiež verzia, podľa ktorej Buco pre strach o svoj život radšej utiekol zo Slovenska. Žiadna z možností ale nie je oficiálne potvrdená.

Miloš Kaštan (1999)
Miloš Kaštan (1999) Zdroj: TASR/ČTK

Na príkaz bossa Černáka vraj mužovi odrezal hlavu

Ďalšiu vraždu mal Házy v januári 1998 údajne vykonať na objednávku Mikuláša Černáka. Jeho cieľom sa stal podnikateľ Peter Suržina, ktorého zaškrtil v aute a následne mu mimo vozidla oddelil hlavu od tela. Šofér vozidla Jozef Galica tvrdil, že vedľa neho na sedadle spolujazdca sedel Peter Suržina a za ním bol Alojz Házy. Mal teda dobrý prístup k tomu, aby ho odzadu zaškrtil. Telo Suržinu bez hlavy našli neďaleko obce Vydrník.

Hovorca policajného zboru Michal Slivka neskôr objasnil, z akého dôvodu mu vraj Házy odrezal hlavu. „Mikuláš Č., v čase skutku vo výkone väzby, mal nariadiť Alojzovi H. usmrtiť akúkoľvek osobu oddelením hlavy od tela, aby na neho nepadalo podozrenie z vrážd Gustáva Slivenského a Rudolfa Hodossyho, zavraždených rovnakým spôsobom," uviedol.

Napriek tomu, že sa Černák priznal k množstvu mafiánskych vrážd, túto konkrétnu odmieta. Podľa jeho tvrdenia ho z nej krivo obvinili bývalí „kolegovia“ z podsvetia Alojz Kromka a Miloš Kaštan.

Inú verziu ponúka košický mafián Alexander Horváth, ktorý z vykonania vraždy obviňuje inú osobu – Černákovho niekdajšieho vodiča Slavomíra Surového. Ten to ale popiera. Reichel ďalej tvrdí, že Házy v bližšie neurčenom roku v kuchyni zastrelil dvoch Juhoslovanov, ktorí ho prišli zabiť. Svedkom vraždy sa mala stať dokonca jeho mama. Telá dal údajne zožrať sviniam.

V článku sme spomenuli viacero spôsobov vraždenia obetí (modus operandi/špecifické rozdiely pri spáchaní trestného činu). Líšil sa Alojz Házy podľa exfunkcionára NAKA Petra Chudého (môžeš ho poznať ako autora krimi pod pseudonymom Peter Šloser) v zabíjaní od iných mafiánskych vrahov v danej dobe?

Odporúčané
Bývalý policajný funkcionár Peter: Odmietol som mafiánskeho bossa, ktorý chcel so mnou hovoriť osamote (Rozhovor) Bývalý policajný funkcionár Peter: Odmietol som mafiánskeho bossa, ktorý chcel so mnou hovoriť osamote (Rozhovor) 24. februára 2020, 10:07

Neviem, či môžeme špecifikovať modus operandi u osoby, ktorá pôsobila v mafiánskej skupine, nech ju z procesného hľadiska nazývame organizovaná alebo zločinecká. A hlavne, ak sa jednalo o obdobie 90. rokov. Strelnú zbraň využívali v tej dobe všetci silní muži slovenského podsvetia ako nástroj k likvidácii.

Ak by sme hovorili o mučení obetí, nebol určite jediný. Vzhľadom k tomu, že asi väčšina zločincov z toho obdobia je už mŕtvych, alebo živých, no odsúdených na doživotie, odpoveď na to, čo všetko sa dialo pred smrťou obete sa pravdepodobne nikdy nedozvieme. A nezvestné obete, ktoré skončili pod rukami zločincov, sa dajú rátať na stovky,“ povedal.

Mikuláš Černák (2020)
Mikuláš Černák (2020) Zdroj: TASR - Ivan Kríž

Súkromný cintorín?

Milan Reichel pre PLUS 7 DNÍ v minulosti vypovedal aj o tom, že Alojz Házy si pre svoje obete v lesoch nad obcou Liptovská Teplička vytvoril akýsi súkromný cintorín. Na ňom sa údajne nachádza 10 až 15 zavraždených ľudí. Jeho bývalá manželka Anna potvrdila, že z domu často chodieval s krompáčom a lopatou, ale nikdy jej neprezradil, čo ide robiť.

Nielen vo filmoch a knihách sa zločinci snažia zbaviť tiel zavraždených obetí spôsobom, aby neboli nikdy nájdené. Tak je to aj na Slovensku, čoho je napríklad dôkazom aj v médiách často spomínané mafiánske pohrebisko v obci Čótfa. (poznámka redakcie – ide o pohrebisko gangu sátorovcov).

Odporúčané
Sátorovci boli brutálni, člena gangu popravili pri močení, rozrezali ho a telo pomleli v mlynčeku na mäso Sátorovci boli brutálni, člena gangu popravili pri močení, rozrezali ho a telo pomleli v mlynčeku na mäso 29. októbra 2019, 10:34

K tomu, či polícia a akým spôsobom overovala možné miesto zavraždených rukami Alojza Házyho, sa vyjadrovať nemôžem. Ale je samozrejmosťou, že ak má polícia dostatok informácií o konkrétnych miestach, vykoná potrebné procesné úkony na zabezpečenie dôkazov. Tým dôkazom je v tomto prípade nález telesných pozostatkov obete,“ povedal pre Refresher Peter Chudý.

Počet obetí Alojza Házyho nie je známy, predpokladá sa ale, že ide o dvojciferné číslo. Podľa výpovedí mafiánov z 90. rokov by mohlo ísť o desiatky obetí.

 

Černák sa za vraždu Alojza Házyho hneval, bol jeho priateľ

V podsvetí sú kamarátske vzťahy neraz veľmi neisté. O tom svedčí aj fakt, že si vraždu Alojza Házyho v roku 1998 objednal jeho priateľ Miloš Kaštan. Ten istý človek, ktorý ho začiatkom 90. rokov dostal k černákovcom. V tomto období už Alojz Házy spolupracoval s bratislavskými mafiánmi diničovcami, čo sa zrejme nepozdávalo ich konkurencii sýkorovcom, ale ani Kaštanovi.

Miloš Kaštan nájomným vrahom Alojzovi Kromkovi a Igorovi Lavrinčíkovi podľa obžaloby  na stretnutí sprostredkovanom šéfom sýkorovcov Róbertom Lališom ponúkol 100-tisíc slovenských korún. Kaštan tvrdil, že chcel dať Alojza Házyho zavraždiť aj boss Mikuláš Černák. Prítomných mafiánov však klamal a Černák, ktorý sa vtedy nachádzal vo väzbe, mal na Kaštana kvôli tomu zlosť.

Bol taký zbabelý, že radšej obetoval našich vlastných ľudí - vojakov, len aby náhodou nebol ohrozený sám. Tak predal skupine "sýkorovcov" po mojom uväznení nášho človeka Alojza Házyho, ktorého zastrelili v máji roku 1998, lebo sa ho "sýkorky" báli,“ napísal vo svojej knihe Černák o Kaštanovi.

Házy s Černákom boli dobrí priatelia. Házy miloval slávu a moc. Keď zomrel Eduard Dinič, vedelo sa, že ho zavraždili sýkorky. Začal vykrikovať, že on vie, kto to spravil. Házy nahováral aj našich, aby išli spoločne proti sýkorkám. O Házyho smrti rozhodol Róbert L.,povedal na súde Miloš Kaštan.

Róbert Lališ
Róbert Lališ Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Pri močení na neho vytiahli zbraň už v minulosti, teraz sa však neubránil

Vrahovia sa s Alojzom Házym ako s kolegom z podsvetia stretávali a čakali na správny moment. Házy im nakoniec navrhol, či by spoločne nevykonali zákazku od Róberta Diniča, ktorý chcel pomstiť smrť svojho nedávno zavraždeného brata Eduarda. Vrahovia na oko súhlasili, pričom stále bdelo sledovali svoj cieľ – Alojza Házyho.

V deň vraždy spoločne sedeli v bratislavskom bare na Jelačičovej ulici. Vedeli pritom, že už o niekoľko hodín ho „odprevadia z tohto sveta“, no nedali na sebe nič poznať. Cestou z baru využili situáciu, keď išiel Házy v Ivanke pri Dunaji na malú potrebu. 

Tentokrát však zabijak Alojz Házy nestihol zareagovať podobne ako v prípade Milana Glevaňáka, a tak ho vrahovia odzadu popravili. Paľbu spustil konkrétne Lavrinčík, pretože sa Kromkovi zasekla jeho zbraň. Všetci menovaní mafiáni (Alojz Kromka, Igor Lavrinčík, Miloš Kaštan, Róbert Lališ), ktorí mali vo vražde Házyho prsty, skončili za jeho popravu a iné trestné činy vo väzení.

Odporúčané
Najprv s ním pili, potom ho pri močení zastrelili. Nájomný vrah slovenskej mafie nepoznal ľútosť Najprv s ním pili, potom ho pri močení zastrelili. Nájomný vrah slovenskej mafie nepoznal ľútosť 12. júna 2020, 12:24

Aký otec, taký syn?

Alojz Házy zomrel v mladom veku 33 rokov. Paradoxom je, že ho pochovali na cintoríne v Liptovskej Tepličke, kde má hrob aj Ladislav Bojkún, ktorého Házy zavraždil.

Zanechal po sebe syna Lukáša Házyho, ktorého v roku 2018 odsúdili za vydieranie. Podľa obžaloby mal napadnúť muža a jeho priateľku, ktorý jeho zle zaparkované auto odfotil a uverejnil vo facebookovej skupine Parkujem ako retardovaný debil. Celú vec si natočil a „zavesil“ na internet. 

Lukášovi Házymu preto polícia krátko na to zaklopala na dvere. V auguste 2020 ho podmienečne prepustili na slobodu. Podľa TV Markíza bol pre Lukáša jeho otec Alojz Házy veľkým vzorom. NAKA Lukáša Házyho ďalej vyšetruje pre údajné vydieranie podnikateľa, z ktorého účtu vraj zobrali 300-tisíc eur.

Lukáš Házy
Lukáš Házy Zdroj: TV Markíza/video screenshot
Domov
Zdieľať
Diskusia