Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2020, 20:19
Čas čítania 0:55
Adam Novosad

V Bratislave začína platiť špeciálny COVID semafor. Zatiaľ svieti nazeleno, aj keď pozitívnych prípadov pribúda

NEWS BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Hlavné mesto nechce nechať epidemiologickú situáciu na náhodu.

V hlavnom meste začali výraznejšie pribúdať nové prípady nákazy koronavírusom, a tak sa magistrát rozhodol na situáciu reagovať. Aj keď hygienici hovoria, že zatiaľ sa netreba ničoho báť, pretože nové infekcie sú rozložené po celom Bratislavskom kraji a nijak sa nesústreďujú na špecifické miesta, vedenie Bratislavy nechce nechať nič na náhodu, informuje Denník N.

V spolupráci s epidemiológom Martinom Pavelkom tak vytvorili špeciálny semafor, ktorým bude mesto reagovať na pribúdajúce prípady. Semafor bude analyzovať hromadu faktorov, na základe ktorých mesto uvidí, kedy treba pristúpiť k radikálnejším protiepidemiologickým opatreniam a kedy stačí rešpektovať tie existujúce.

V Bratislave začína platiť špeciálny COVID semafor. Zatiaľ svieti nazeleno, aj keď pozitívnych prípadov pribúda
Zdroj: MZ SR

Na základe dát ako počet aktívnych prípadov koronavírusu, stav nemocničných lôžok alebo počet osôb, ktorých nakazí jeden pozitívny pacient, bude Bratislava vedieť, či treba zatvoriť domovy sociálnych služieb alebo obmedziť kapacitu verejných zhromaždení.

Významné budú aj udalosti, na ktorých sa nakazí viac ako 5 ľudí, čo magistrátu naznačí, že by sa takýchto typov podujatí malo mesto vyvarovať.

Semafor sa skladá z piatich základných fáz. V tej bielej mesto neeviduje nový prípad Covid-19 za obdobie 7 dní, v zelenej fáze sa monitoruje stav šírenia nákazy, v oranžovej fáze sa prijímajú prvé obmedzenia, v červenej fáze sa zavádzajú obmedzenia platné na celom území mesta či rušia hromadné akcie a v poslednej čiernej fáze nastáva odporúčanie totálnej izolácie.

Odporúčané
Poľsko má nový rekord nakazených koronavírusom, blíži sa k tisícke denne. Najviac prípadov je pri slovenských hraniciach Poľsko má nový rekord nakazených koronavírusom, blíži sa k tisícke denne. Najviac prípadov je pri slovenských hraniciach 7. augusta 2020, 13:53

V súčasnosti magistrát napriek narastajúcemu počtu nakazených pacientov v Bratislavskom kraji konštatuje, že na špeciálnom semafore hlavného mesta zatiaľ svieti zelená. Aj naďalej tak bude monitorovať situáciu a podporovať ľudí v tom, aby dodržiavali hygienické opatrenia ako umývanie rúk, nosenia rúšok a udržiavanie odstupu.

Domov
Zdieľať
Diskusia