Nová štúdia podčiarkuje priaznivé zdravotné vlastnosti horkej čokolády.
Konzumácia čokolády v primeraných množstvách chráni tvoje srdce. Takto znie záver štúdie zverejnenej v Európskom žurnále preventívnej kardiológie, ktorú publikovali tento týždeň, upozorňuje CNN.
Jej autor Cayakrit Krittanawong z Baylor College of Medicine v americkom Houstone skonštatoval, že čokoláda prispieva k udržiavaniu zdravých srdcových ciev.
Čokoláda obsahuje množstvo rôznych antioxidantov, ktoré spoločnými silami pomáhajú redukovať zápaly a zlepšovať priepustnosť ciev. Obľúbená pochúťka dokonca zlepšuje náladu a dokáže pomôcť aj s koncentráciou.
Štúdia sa zamerala na výskum vplyvu čokolády za posledných päť dekád a jej výsledok znie jednoznačne. Ak si čokoládu dopraješ v rozumnom množstve viac ako raz týždenne, čo však neznamená konzumáciu obrovského množstva čokolády každý deň, znižuješ si šancu srdcovocievnych chorôb až do výšky 8 percent.
Čokoláda pôsobí blahodárne aj na zvýšený krvný tlak, pomáha predchádzať infarktu či zlyhaniu srdca a dokonca čiastočne pomáha zbavovať cievy látok, ktoré vedú k ich upchávaniu. Jej schopnosť zlepšovať prietok krvi podľa štúdie prispieva aj k lepšiemu fungovaniu kognitívnych funkcií mozgu.
Zvoliť by si však mal najmä horkú čokoládu, do ktorej výrobcovia zbytočne neprimiešavajú mlieko. Mliečna čokoláda obsahuje väčšie množstvo cukru aj viac kalórií v porovnaní s horkou, ale siahnuť môžeš aj po poctivom kakaovom prášku.