Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. júna 2020, 8:57
Čas čítania 8:27
Viktor Kniš

Luisa: Môj najväčší sen je vyplatiť si všetkých exekútorov (Rozhovor)

Luisa: Môj najväčší sen je vyplatiť si všetkých exekútorov (Rozhovor)
HUDBA LUISA
Uložiť Uložené

Mladá raperka z Comebackgangu pracuje na druhom sólovom projekte, ešte stále to však nevidí na oficiálny album.

Raperku Luisu z Comebackgangu aj po rokoch porovnávajú s Aless alebo Simou, už si však na komentáre o tom, kto je lepší, zvykla a má aj jasnú odpoveď: „Stojím si za tým, že mi ani jedna momentálne aktívna raperka nie je konkurenciou – rovnako ako predavač jabĺk nemôže konkurovať predavačovi cigariet.“

Luisa má na konte hneď niekoľko stotisícových hitov, svoju tvorbu však poňala výrazne inak ako jej kolegyne. Viac ako o ostatných rapuje o sebe, ide často oveľa tvrdšie ako jej mužskí kolegovia a v textoch odhaľuje viac, než by ostatní považovali za normálne. 

Odporúčané
Keď Moja Reč útočila na Rytmusa a Strapo na Moma. Toto sú skryté dissy v slovenskom rape Keď Moja Reč útočila na Rytmusa a Strapo na Moma. Toto sú skryté dissy v slovenskom rape 17. júna 2020, 13:21

Dnes sa naplno venuje tvorbe, aj keď si prešla viacerými bežnými zamestnaniami. Nechýba jej pokora, nadhľad a zmysel pre humor. Rozumie si s „áčkovými“ rapermi, do spolupráce s Rytmusom by však nešla, ak by to malo byť nasilu. Prečítaj si rozhovor, v rámci ktorého Luisa prezradila aj to, ako vníma slovenské zdravotníctvo, keďže v nemocniciach strávila už niekoľko dlhých mesiacov. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Aký je Luisin druhý hlavný príjem okrem rapu, bez ktorého by nevyžila
  • Čo Luisa napísala Aless a Sharlote po tom, čo ich nominovala na #hot16challenge
  • V čom vidí rozdiel medzi sebou a ostatnými raperkami
  • Prečo sa prihlásila na poledance
  • Aké má skúsenosti so slovenským zdravotníctvom, a prečo ho chváli
  • Aký ma vzťah s Pil Cm, a prečo je na ňu prísny
  • Prečo bola jej spolupráca s Yzomandiasom jednou veľkou náhodou a za akých podmienok by odmietla Rytmusa
  • Či by išla do dissu s chlapom
  • Čo je podľa Lusiy najväčší problém v prípade kradnutia hudby

Luisa: Myslím si, že dokážem prerapovať aj chlapa, to nie je, že by sme súťažili v betónovaní diaľnice (Rozhovor)
Zdroj: fkaluisa/Instagram

Áčkoví raperi mi v rozhovoroch povedali, že niektorí „menší“ môžu mať problém prežiť, lebo sú závislí od koncertov, ako to máš ty?

Tak v prvom rade menší raperi sú závislí na benzodiazepamínoch (smiech). Ja poznám mnoho raperov na mojej úrovni, ktorí popri koncertovaní stále pracujú, ja napríklad nie som závislá iba od koncertov. Ak niekto iný žije od koncertu do koncertu, je to jeho vec. Nie je žiadny problém vziať pár dňovú brigádu niekde v kuchyni, ak ti chýbajú peniaze. Nebrala by som to tak tragicky.

„Začala som v januári chodiť na poledance, nech môžem aj ja hovoriť o tom, ako som robila striptérku a skákala chlapom do lona.“ – Luisa

Kedy si začala hrávať a ako to na tvojich koncertoch vyzerá? 

Prvú koncertnú šnúru som mala zhruba pred rokom, keď som sa pridala k Radikalovi ako hosť na jeho Wasted Tour.

Hrávaš ešte playback?

Začala som s full playbackom a teraz hrám half playback, pri čom asi aj ostanem. Rap nie je komorné vystúpenie v sále, kde každý číha, či hitneš vysokú notu. Ide o to vyburcovať klub, čo sa podľa mňa darí efektívnejšie, keď máš možnosť určité časti tracku na koncerte zvýrazniť half playbackom.

Môže už interpret s jedným projektom žiť zo streamovacích služieb?

Často sa ma pýtajú fans, či je hudba už môj jediný job, na čo odpovedám áno, ibaže ja k príjmu z hudby dostávam aj invalidný dôchodok od štátu. Čisto z hudby by som momentálne asi nevyžila a rovnako opačne, iba z dôchodku tiež nie.

K tvojej zdravotnej karte sa ešte dostaneme, ale poďme postupne. Ty máš aj spoluprácu s Universalom?

Momentálne je to v štádiu riešenia, nemám ešte podpísanú zmluvu.

Ženský rap dnes už asi nie je téma číslo jedna, stretávaš sa ešte s tým, že ťa niekto porovnáva so zvyšnými ženami, ktoré rapujú alebo sa o to znažia?

Samozrejme, každý druhý komentár je o tom, či som lepšia alebo horšia ako iná raperka.

Už si si zvykla?

Už som si na porovnávanie zvykla, ale zo začiatku som sa snažila vysvetliť luďom, že to nemá význam, keďže každá z nás robí úplne iný štýl hudby. Preto si aj stojím za tým, že mi ani jedna momentálne aktívna raperka nie je konkurenciou, rovnako ako predavač jabĺk nemôže konkurovať predavačovi cigariet.

Vnímaš, že si to poňala inak ako ony?

Mám pocit, že väčšina raperiek vidí iba taký rap, ako robí Cardi B alebo Nicki Minaj. Ja som sa vždy snažila robiť menej popový a rádiový zvuk a mám silný oldschoolový základ, čo ma asi odlišuje od ostatných.

Videl som, že si ich nominovala na #hot16challenge, aj si potom sledovala ich reakcie?

Samozrejme, že som sledovala, aj som presne vedela, že výzvu prijme iba Aless a Sharlota. Obidve dali veľmi slušnú šestnástku, za čo som ich aj pochválila. Sima asi vie, že hot16 challenge by nebola zaujímavá téma pre jej cieľovku (smiech).

Odporúčané
Frayer Flexking: Do dissu by som išiel v prípade, že by to bol niekto, kto má väčší hype ako ja (Rozhovor) Frayer Flexking: Do dissu by som išiel v prípade, že by to bol niekto, kto má väčší hype ako ja (Rozhovor) 14. júna 2020, 9:50

Vo svete je ženský rap asi o niečo viac rešpektovaný ako u nás. Vnímaš to tak aj ty?

Chápem to, my sme nikdy nemali naozaj aktívnu raperku, možno náznaky, keď fungovala Tina napríklad. V zahraničí to bolo úplne normálne, Lil Kim, Foxy Brown či v Nemecku Schwesta Ewa. Ľudia u nás ešte na to nie sú úplne zvyknutí.


Cítiš sa niekedy ako Cardi B?

Začala som v januári chodiť na poledance, nech môžem aj ja hovoriť o tom, ako som robila striptérku a skákala chlapom do lona. Aspoň budem mať backup plán, keby nevyšla tá hudba (smiech).

Luisa: Myslím si, že dokážem prerapovať aj chlapa, to nie je, že by sme súťažili v betónovaní diaľnice (Rozhovor)
Zdroj: fkaluisa/Instagram


Jeden z tvojich prvých úspešných singlov odhaľuje, že si istý čas strávila v nemocnici. Spomínaš aj to, že si bola blízko smrti. Nemusíš síce podrobne opisovať, čo sa ti stalo, ale skús aspoň, ako sa momentálne cítiš a prípadne, či sa majú o teba fanúšikovia báť.

Mám chronickú chorobu, s ktorou budem žiť už do konca života a s najväčšou pravdepodobnosťou rovnaké obdobie ako z vizuálu Kedysi, príde, zas. Napríklad, minulý týždeň som sa nevedela ani postaviť z postele a už som upratovala v počítači všetky nevydané tracky, aby k nim bol ľahký prístup, keby náhodou. 

Keďže máš veľa zážitkov, skús prosím v jednoduchosti opísať, ako vnímaš slovenské zdravotníctvo, lekárov, vybavenie a celkovo fungovanie. Asi máš toho pobehaného veľa.

Takto, bola som v nemocnici už aj v Nemecku aj vo Švajčiarsku. Je pravda, že nemocnice majú krajšie, ale keď išlo o to mi správne určiť diagnózu alebo nasadiť správne lieky, to vedeli iba u nás. Podľa mňa máme špičku medzi lekármi, tým myslím špecialistov.

Moja doktorka a chirurg napríklad navštevujú kongresy po celom svete, a tak, ako sa čaká na slovensku pred ambulanciou dlhé hodiny, sa čaká aj hocikde inde na svete. Lekári sú tiež len ľudia.

Luisa o spolupráci s Pil Cm: „Je naozaj prísny, zo začiatku sa mi to nepáčilo, ale teraz už viem, že chce zo mňa dostať to najlepšie a je to skvelý prístup.“

Asi pre teba bolo pandemické obdobie trochu viac stresujúce, ako si ho zvládala? Chodila si vôbec von?

Nevytiahla som ani pätu z domu. Mám dosť chorôb na to, aby som chytila nejakú ďalšiu, bola som doma a pracovala na novom projekte.

Ty pôsobíš ako členka Comebackgangu, ako si sa k Pil Cmu vlastne dostala? On hovorí, že ťa našiel pri smetiaku, je aj oficiálna story?

V skutočnosti ma vyzdvihol v našej osade. Keby vtedy neprišiel, pravdepodobne teraz hrávam na svadbách s Kuky Band.

Odporúčané
Týchto mladých slovenských spevákov by mala čakať úspešná budúcnosť. Pozornosť im venujú domáce hudobné legendy aj rádiá Týchto mladých slovenských spevákov by mala čakať úspešná budúcnosť. Pozornosť im venujú domáce hudobné legendy aj rádiá 10. júna 2020, 13:24

Máš blízko aj ku chalanom z Dogma Family, chodievaš s nimi a Radikalom v rámci Wasted Tour, nelámali ťa niekedy, aby si prešla k nim? Nebola by si prvá, kto CBG opustil a Pil C s tým bol OK, pretože jeho cieľom nikdy nebolo umelcov zgrupovať, skôr vychovať.

Chalanov mám veľmi rada, trávim s nimi väčšinu volného času, ale neviem si predstaviť byť u nich v labeli. Oni sú pankáči a zbytočne by som im len rozbila partiu.

To je pochopiteľné. Pil C ti dal ako prvý možnosť tvoriť, asi aj nejaké know-how, ako sa ti s ním robí? 

Lukáš ma naučil všetky dôležité základy, vďaka jeho „coachingu” napríklad už nemusím chodiť do klasického štúdia, ale stačí mi to moje doma.

Viem, že vie byť prísny.

Je naozaj prísny, zo začiatku sa mi to nepáčilo, ale teraz už viem, že chce zo mňa dostať to najlepšie a je to skvelý prístup.

Už máš aj spoluprácu s Yzom, je to momentálne najväčšie české meno, ako si sa dostala k nemu?

Spätne, keď na to spomínam, absolútne nechápem, ako sa to podarilo. Proste som mu iba poslala demo tracku na IG, on si ho vypočul a šiel do toho. Nechápem, ako je možné, že vôbec tú správu otvoril, asi som mala šťastie.

Už si niektoré spolupráce aj odmietla?

Pár som ich odmietla, nenahrám hocijaký track iba kvôli tomu, že má ten interpret clout. Nemalo by to ani význam, neviem si predstaviť, že by mi Rytmus poslal track o valivých ložiskách, o ktorých absolútne nič neviem a dala by som to iba preto, že je to Rytmus.

Ako sa k tebe správajú raperi v backstagoch?

Našťastie, môžem povedať, že mám s väčšinou áčkových raperov veľmi dobrý vzťah.  Vyrastala som medzi chalanmi a nikdy som sa nehrala na niečo, čo nie som. Čiže väčšinu času sa doťahujeme a robíme si zle, resp. ja som tá, čo dostáva súrodeneckú šikanu (smiech).

A píšu ti DMs na Instagrame?

Do DMs mi píšu, keď si posielame memečka alebo debilné videá.

„Myslím si, že dokážem prerapovať aj chlapa, to nie je že by sme súťažili v betónovaní diaľnice,“ odpovedá Luisa na otázku o tom, či by išla do dissu s chlapom.

Máš aj nejaký vyslovene hudobný sen? Napríklad, vypredať dom kultúry v Cernine alebo tak.

Môj najväčší sen je vyplatiť si všetkých exekútorov (smiech). A tiež spraviť album, ktorý sa bude ešte dlhé roky považovať za „legendárny“. Niečo, ako je pre mňa napríklad album Bengoro alebo Navždy.

Ty si aj speváčka alebo si to ešte neskúšala? Keby si prišla na to, že to vieš, išla by si aj do vyslovene spevavých trackov?

Nie som, ani ma to popravde moc neláka. Niekedy, keď píšem track, tak si aj poviem, že toto by bolo super, keby to bolo zaspievané, ale keď mi ten rap ide lepšie, radšej dám priestor niekomu, kto vie naozaj spievať.

Luisa: Myslím si, že dokážem prerapovať aj chlapa, to nie je, že by sme súťažili v betónovaní diaľnice (Rozhovor)
Zdroj: fkaluisa/Instagram

Tematicky ideš často tvrdšie ako chlapi, keď hovoríš o vzťahoch, reprezent veciach a podobne. Lovesongy už teda robiť nebudeš?

Track, ktorý som vydala naposledy – Posledný lovesong – bol pre mňa takým jemným hintom, že môj ďalší projekt bude opak toho predošlého. Predošlý bol o láske a melancholický, v aktuálnom sa venujem skôr povrchnejším témam. Ale ak ma nejaký chudák opäť nasere, spravím aj Najposlednejší Lovesong (smiech). 

Pracuješ na novom projekte, čo o ňom môžeš prezradiť? Bude to už oficiálne štúdivé sólo alebo skôr EP?

Osobne to nazývam iba projekt. Je tam viac trackov ako na mojom prvom EP a menej ako na mojom budúcom projekte.

Nerovnice som mal vždy rád. Ty tvoríš aj doma, kde máš také svoje provizórne štúdio, ako vyzerá tvoj tvorivý proces?

Rada dávam šancu neznámym hudobným producentom, takže beaty čerpám všetky z mailu, na ktorý si ich vypýtam. Nájdem si taký, čo mi zrovna sadne k nálade, napíšem track, presuniem sa o dva metre k mikrofónu a nahrám. Niekedy si robím mix sama, niekedy to už nechám na človeka, ktorý urobí rovno aj master. Popritom všetkom, samozrejme, vyfajčím 20 cíg.


Vnímaš, že je primárnym zdrojom úspechu raperov dnes Instagram, resp. vieš si predstaviť to ťahať bez neho?

Ja mám denne taký mood, že si vymažem všetko. Ale neviem si predstaviť, ako by som dávala o svojich projektoch vedieť. Budem rozosielať newsletter mailom? Alebo zvoniť po bytoch, že dobrý, vydala som track? Už to nie je ako kedysi, že zapneš MTV a vidíš rubriku nové tracky.

Všimol som si, že ešte nemáš väčšiu spoluprácu. Môžeš teraz využiť tento priestor a odkázať niečo komerčným značkám.

Dobrý, Volám sa Luisa, mám 24 rokov a robím pesničky. Odpromujem váš produkt výmenou za nejaký sponzoring, už mám aj modrú fajku na Instagrame, takže som lepší človek.

Haha, tak teda držíme palce, ja beriem 10 % cut. Ale merch si predala pomerne rýchlo, čo si si kúpila?

Všetko som investovala do nového projektu a do nového merchu.

Odporúčané
TOP 5: Mladí slovenskí raperi, ktorých čaká veľká budúcnosť TOP 5: Mladí slovenskí raperi, ktorých čaká veľká budúcnosť 23. mája 2020, 12:30

Takže žiadne Hugobossy a mŕtveho Versače?

(smiech).
 

No dobre, tak keď už si teda raperka, sleduješ aspoň pasívne, čo sa deje na domácej scéne? Kto sa s kým háda, kto koho má a nemá rád?

Myslím, že raper, ktorý povie, že to nesleduje, buď klame alebo nemá sociálne siete. Ak máš telefón v ruke, tak ťa to neobíde, ani keby chceš.

Ako vnímaš kauzu kopírovania beatov a rýchleho rapu?

Neviem si predstaviť, že by som vedome okopírovala existujúci zahraničný hit za cenu toho, že by ma mala celá scéna za šaša. Ak im to ale stojí za ten fame od deciek a peniaze zo streamov, tak je to iba zrkadlo ich charakteru. Jediné, čo ma ale vyslovene trápi, je to, že to ľudia akceptujú, aj keď vedia, že do tej hudby vložili tí interpreti presne 0 % talentu.

Išla by si do dissu? 

Nemám problém ísť s nikým do dissu, pokiaľ má ten človek pádny dôvod ma dissovať, pozná ma a vie vytiahnuť  fakty.

Aj s chlapom?

Myslím si, že dokážem prerapovať aj chlapa, to nie je že by sme súťažili v betónovaní diaľnice.

Odporúčané
Loko Loko: Do väzenia som došiel, ako keby som bol zo základnej školy a vyšiel som odtiaľ ako s doktorandským titulom (Rozhovor) Loko Loko: Do väzenia som došiel, ako keby som bol zo základnej školy a vyšiel som odtiaľ ako s doktorandským titulom (Rozhovor) 3. júna 2020, 10:41
Domov
Zdieľať
Diskusia