Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2020, 23:52
Čas čítania 7:19
Dominik Vetrák

Z prvých hier pre PlayStation 5 ti spadne sánka! Sleduj trailery pre revolúciu v grafike: Horizon 2 či pokračovanie Spider-Mana

TECH PS5
Uložiť Uložené

PlayStation odhalilo prvé hry pre konzolu PlayStation 5.

Stream vysielali v nižšej kvalite, čo spôsobili podmienky vývojárov
pracujúcich z domu. Odporúčame ti pozrieť si videá v plnej kvalite v článku nižšie.

Poslednou veľkou AAA exkluzívnou hrou, ktorú PlayStation predstavilo, bolo Ghost of Tsushima, a to ešte v roku 2017. Blbé na tom je, že tá hra stále nevyšla. Vedúci PlayStation už v minulosti priznali, že svoje hry odhaľujú až príliš skoro, a tak sme sa od roku 2017 dočkali len menších oznámení a minimálneho množstva udalostí. 

Odporúčané
PlayStation 5 odhalená! Takto vyzerá budúcnosť hrania PlayStation 5 odhalená! Takto vyzerá budúcnosť hrania 11. júna 2020, 23:18

Dnes je tomu všetkému ale koniec a PlayStation to na nás sype s plným zásobníkom. Počas PS5 eventu, ktorý odštartoval o 22:00, odhalili viac ako desať hier. Väčšina z nich bude dostupná výhradne exkluzívne pre PS5 a my si o nich dnes čo-to povieme. 

Hneď na začiatku sme sa dočkali peknej montáže viacerých starších hier od PlayStation, pričom hneď na to nasledovalo GTA V. Správne, GTA VI tak skoro nedorazí, čoho dôkazom je fakt, že v roku 2021 sa dočkáme vylepšenej verzie GTA V pre PS5. Následne prevzal slovo CEO PlayStation Jim Ryan, ktorý v krátkom preslove opäť pripomenul, že hry pre PS5 budú epické.

Začali sme celkom nečakane so Spider-Manom pre PS5. Zatiaľ nejde o plnohodnotné pokračovanie, ale spin-off pre Milesa Moralesa. Toto zrejme nečakal nikto. Insomniac Games prekvapili naozaj vo veľkom a my sme zvedaví, o akú veľkú hru pôjde. Miles bol v jednotke super postavou, takže sme radi, koľko priestoru dostáva. Hra dorazí na PS5 koncom roka. 

Gran Turismo 7

Hneď na to nás čakala ďalšia pecka. Kaz Yamauchi, šéf Polyphony, oznámil Gran Turismo 7.

Gran Turismo 6 vyšlo na sklonku života PS3, pričom sa nedostalo na PS4, čo bolo hlavnou príčinou jeho neúspechu. Tvorcovia z Polyphony Digital sa následne rozhodli priniesť do série svieži vánok a odklonili sa od singleplayerových pretekov. Všetko svoju pozornosť venovali multiplayeru a e-šport. 

Odporúčané
PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 1. februára 2024, 10:00

Gran Turismo Sport z roku 2017 sa stalo najkvalitnejšou online racingovkou, ktorú tvorcovia podporujú do dnešného dňa, a to úplne zadarmo! Hráči tak dnes z obsahového hľadiska hrajú 2x väčšiu hru než v dobe jej vydania. Polyphony následne sľúbilo, že ďalší diel už bude zmesou skvelého multiplayeru a poriadneho singleplayeru. 

Ich sľuby sa dnes pretavili v realitu a my sme sa dočkali prvého pohľadu na Gran Turismo 7, po ktorom sme zrejme viacerí slintali na obrazovku. 

Ratchet and Clank: Rift Apart

Remake Ratcheta pre PS4 z roku 2016 bol najpredávanejším dielom celej série. Bolo teda jasné, že štúdio Insomniac Games sa k sérii jedného dňa vráti. Minulý rok navyše PlayStation ohlásilo, že po viac ako 20-ročnom partnerstve nezávislé štúdio odkupuje a v budúcnosti tak bude vytvárať hry už len exkluzívne pre platformu PlayStation.

Budúci rok na jeseň tak zrejme vyjde Spider-Man 2, no ešte predtým dostane priestor Ratchet a jeho verný priateľ Clank. V novej hre nás čaká prechod medzi dimenziami, ktoré sa začnú vo svete rozpadať.

Ako sme mohli vidieť v traileri, miesto klasického Ratcheta sa dočkáme aj jeho ženskej verzie z inej dimenzie. V hre budeme môcť prechádzať medzi dimenziami na pravidelnej báze, nielen vtedy, keď to bude chcieť príbeh. Videli sme gameplay, ktorý vyzeral presne tak zábavne, ako by sme od Ratchera a Clanka čakali. už sa nevieme dočkať. 

Project Athia

Je veľkou fantasy hrou od nového štúdia z rodiny Square Enix. Z hry sme videli len pár záberov, no miestami sa nám to podobalo na úžasné tech demo od Epicu. Šéfom tohto štúdia je režisér Final Fantasy XV, takže očakávame ambiciózny titul. Square Enix pokračuje vo svojom skvelom vzťahu s PlayStation, a tak bude Project Anthia exkluzívnou hrou pre PS5. Zaujímavosťou je, že scenáristom pre tento projekt je Gary Whitta (Rogue One: A Star Wars Story). 

Stray

Videli sme aj prvý indie titul. Išlo o Stray, ktoré vydá Annapurna Interactive. Tí sú známym vydavateľom úžasných malých videohier, takže sa na hranie za zatúlanú mačku nesmierne tešíme.

Returnal

Housemarque Studios je talentované fínske štúdio, ktoré vydalo nesmierne veľa skvelých twin stick shooterov a arkádových strieľačiek, ako napríklad Resogun, Dead Nation či Nex Machina. Ich hry sa však nepredávali, a tak sa s PlayStation dohodli na veľkej AAA hre. Tú dnes predstavili a my sme z nej nadšení. Ide o novú značku s názvom Returnal.

Odporúčané
Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo? Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo? 25. novembra 2023, 9:30

Hlavnou postavou bude zrejme astronautka, ktorá sa dostane na neznámu planétu. Tá ju začne ovplyvňovať a meniť jej spomienky. Musí tak nájsť zdroj všetkého toho zla, kým sa ona sama nestane jeho súčasťou. V gameplay záberoch sme mohli vidieť skvelé časticové efekty a vizuálne očarujúcu akciu, na akú sme od hier Housemarque zvyknutí. 


Sackboy: A Big Adventure

Nasledovalo malé prekvapenie. Sumo Digital, ktoré vytvorilo Little Big Planet 3, pracuje na spin-offe. Hlavnu postavou bude Sackboy, tvár série, ktorá sa vydá na vlastné dobrodružstvo. Je milé, že PlayStation nezabúda ani na fanúšikov skákačiek a platformoviek. 

Domov
Zdieľať
Diskusia