Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2020, 13:08
Čas čítania 9:51
Tina Hamarova

Černobyľská elektráreň vybuchla presne pred 34 rokmi, v jej okolí je stále živo. Môžeš si dokonca adoptovať šteniatko (Rozhovor)

Černobyľská elektráreň vybuchla presne pred 34 rokmi, v jej okolí je stále živo. Môžeš si dokonca adoptovať šteniatko (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Tina Hamárová
HISTÓRIA CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Pamätáš si scénu zo seriálu Chernobyl, ako vojaci niekoľko týždnov zabíjali psov v okolí vybuchnutej jadrovej elektrárne? Nuž, neboli stopercente úspešní...

26. apríla 1986, niečo pred pol 2 ráno sa v Černobyľskej jadrovej elektrárni V.I. Lenina na Ukrajine začal experiment, ktorý ohrozil životy státisícov ľudí. Spôsobil ekologickú katastrofu a ukázal pravú tvár sovietskeho režimu, ktorý sa najväčšiu jadrovú katastrofu v histórii ľudstva snažil do poslednej chvíle zatajiť.

Odporúčané
Černobyľ je stále smrteľne nebezpečný. Znepokojujúce červené farby naznačujú, že sa oblasť vyčistí až za desaťtisíce rokov Černobyľ je stále smrteľne nebezpečný. Znepokojujúce červené farby naznačujú, že sa oblasť vyčistí až za desaťtisíce rokov 13. mája 2019, 13:39

Lucas Hixson je americký odborník na radiáciu, do černobyľskej zóny chodí pravidelne od roku 2013. Jedným z jeho projektov je aj Dogs of Chernobyl, v rámci ktorého sa dobrovoľníci starajú o stovky túlavých psov v okolí vybuchnutej elektrárne. Psíky majú v tvrdých podmienkach len veľmi krátky život. Napriek tomu, že si všetci po seriáli Chernobyl  mysleli, že ich populácia v lokalite úplne vymizla, aktuálne žije pri elektrárni a v okolitých mestách približne 600 psov.

Černobyľská elektráreň vybuchla presne pred 34 rokmi, v jej okolí je stále živo. Môžeš si dokonca adaptovať šteniatko (Rozhovor)
Zdroj: airbnb/Meet the Dogs of Chernobyl

Spomínal si, že požiare ti skomplikovali posledné dni v práci, aká je tam teraz situácia?

Včera bola situácia asi najlepšia za posledné tri týždne. Stále horí niekoľko menších požiarov, ale hasiči to majú pod kontrolou. Hlásili, že cez víkend má pršať. Zatiaľ nezačalo, ale to by výrazne pomohlo. Nikto ale nevie ako sa budú tie požiare správať. Problém je, že tento rok je ozaj veľmi sucho, takže, keď sa to raz rozhorí, veľmi ľahko sa potom ten požiar šíri.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 83850 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako je možné, že sa vojakom nepodarilo vyzabíjať všetky psy v okolí vybuchnutej jadrovej elektrárne
  • Aké sú najčastejšie plemená v černobyľskej zóne
  • Či počúvajú na svoje mená, hoci sú to divoké psy
  • Dokážu psy prenášať na svojej srsti rádioaktívne čiastočky a prečo to môže byť nebezpečné
  • Ako si môžeš adoptovať psíka z Černobyľu
Domov
Zdieľať
Diskusia