Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2023, 8:22
Čas čítania 0:51
Samuel Barienčík

Rímsky cisár bol transženou, tvrdí britské múzeum. Vraj sa v minulosti dával označovať ako pani

HISTÓRIA HISTÓRIA STAROVEK
Uložiť Uložené

Elagabalus podľa historických textov zisťoval, či z neho chirurgický zákrok môže urobiť ženu.

Britské múzeum The North Hertfordshire Museum v meste Hitchin (severne od Londýna) začne označovať niekdajšieho rímskeho cisára známeho ako Elagabalus, ako „ona“. Rozhodlo sa tak na základe historických textov, v ktorých rímsky historik Cassius Dio napísal v Elagabalovom mene: „Nenazývajte ma pane, lebo som pani,“ informuje Telegraph.

Elagabulus vládol v 3. storočí nášho letopočtu, začal vládnuť, keď mal len 14 rokov. Po  štyroch rokoch vládnutia bol na neho spáchaný atentát, v ktorého dôsledku zomrel vo svojich 18 rokoch. 

Elagabalus.
Elagabalus. Zdroj: Corbis Historical/voľne na použitie

„Vieme, že Elagabalus sa identifikoval ako žena a jasne povedal, ktoré zámená použiť, čo ukazuje, že zámená nie sú ničím novým,“ povedal Keith Hoskins, výkonný člen pre podnikanie a umenie v North Herts Council, ktorý prevádzkuje múzeum. Keith dodáva: „Snažíme sa byť citliví na určovanie zámen pre ľudí v minulosti, ako aj pre ľudí v súčasnosti, je to iba zdvorilé a úctivé.“ 

Odporúčané
KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? 21. apríla 2024, 10:00

Podľa starovekých textov sa Elagabalus oženil s viacerými ženami, ale len preto, aby sa naučil ich zvykom v spálni. Múzeum odkazuje aj na texty historika Dia, ktoré tvrdia, že Elagabalus sa pýtal, či chirurgický zákrok z neho môže urobiť ženu.

Historici však poukazujú na fakt, že Dio, ktorý zaznamenal Elagabalovo údajne škandalózne správanie, slúžil cisárovmu nástupcovi Severovi Alexandrovi. Znamená to, že niektoré jeho správy mohli byť úmyselným poškodením cisárovho mena, píše New York Post.

Domov
Zdieľať
Diskusia