Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2020, 8:30
Čas čítania 1:29
Peter Puterka

Komunita podnikateľov vytvorila iniciatívu, aby prežila najťažšie časy. Takto sa do nej môžeš zapojiť

GASTRO
Uložiť Uložené

Žilinské firmy chcú oživiť ekonomiku a pomôcť malým podnikateľom.

Tento článok vznikol v rámci kampane #VDAKATEBE. Refresher rozdá 100 000 eur v podobe inzercie zadarmo malým podnikateľom, ktorí to najviac potrebujú.

Kampaň #VDAKATEBE môžeme realizovať vďaka predplatiteľom REFRESHER+, ak ju chceš podporiť, predplatné si môžeš zakúpiť tu. Návod, ako poslať tip na prevádzku, nájdeš tu

Podnikateľov, ktorí prežívajú ťažké obdobie je plné Slovensko. Ich zákazníci sú doma a oni sú často nútení kvôli bezpečnosti všetkých svoje prevádzky zatvoriť. Je to už nejaký ten týždeň, čo nemôžu normálne podnikať. V mestách ako Žilina však napriek tomu ostávajú aktívni. Podnikateľská komunita si tam snaží pomáhať, aby toto obdobie spolu prežili. Práve preto založili majitelia troch žilinských firiem Gentlejam, Different Marketing a Slovak energy iniciatívu Záchranné koleso

Princíp, akým Záchranné koleso funguje už možno poznáš aj ty z crowfundingových kampaní. Firme, ktorej chceš pomôcť jednoducho pošleš ľubovolnú čiastku. Pomôžeš jej tak vytvoriť finančnú rezervu, napríklad na platenie nájmu. Na stránke iniciatívy vidíš, koľko sa danej firme už podarilo vyzbierať z cieľa. Systém je transparentný a peniaze putujú priamo prevádzkam.

Podpor firmu, ktorá ti je blízka

Príkladom obľúbenej prevádzky, ktorá musela zatvoriť je Café Džezva. Pandémia ich zasiahla len dva mesiace po otvorení, v čase, keď prvé tržby mali vykompenzovať investíciu do rekonštrukcie priestoru. Kvôli bezpečnostným opatreniam však nemajú dobrú perspektívu ani v blízkej budúcnosti a bez príjmu budú splácať svoje dlhy len ťažko. 

Sila podnikateľskej komunity je v Žiline obrovská. Ťakto si pomáhajú, aby prežili najťažšie časy
Zdroj: Kafé Džezva

Villa Betula je penzión, reštaurácia a farma v jednom. Ani oni nemôžu ďalej vykonávať svoje podnikanie, preto sa rozhodli do iniciatívy zapojiť. V prvom rade peniaze potrebujú pre zabezpečenie starostlivosti o všetky zvieratá, ktorých žije na farme viac než 90. Aj takto budú pripravení otvoriť a znovu ponúkať svoje služby hneď, ako im to situácia umožní.

Sila podnikateľskej komunity je v Žiline obrovská. Ťakto si pomáhajú, aby prežili najťažšie časy
Zdroj: Villa Betula

Záchranné koleso môžeš hodiť aj malým remeselným potravinám Ita. Ich produkty sú najmä ručne vyrábané potraviny a raw dezerty, ktoré mnohí poznajú pod značkou Živé sladkosti. Všetky príspevky budú použité na chod prevádzky a na udržanie jej životaschopnosti, kým prídu lepšie časy. 

Sila podnikateľskej komunity je v Žiline obrovská. Ťakto si pomáhajú, aby prežili najťažšie časy
Zdroj: Ita

Prevádzky časom pribúdajú a ty máš možnosť podporiť tú, ktorá ti je blízka či už si priamo zo Žiliny, alebo z inej časti Slovenska. Mnoho z nich má totiž okrem kamennej prevádzky aj e-shop, ktorý ti umožňuje kúpiť si výrobky kdekoľvek bývaš. Aj malým príspevkom tak pomôžeš lokálnym podnikateľom prežiť  ťažké časy. Všetky firmy nájdeš na stránke Záchrannékoleso.sk.

Domov
Zdieľať
Diskusia