Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2020, 8:05
Čas čítania 13:23
Tímea Krauszová

Záznam: Na Slovensku je 61 pacientov nakazených koronavírusom, premiér vyhlásil núdzový stav

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Všetky dôležité informácie v súvislosti s koronavírusom na jednom mieste.

• Premiér Peter Pellegrini vyhlásil núdzový stav.
• Aktuálne evidujeme 61 prípadov nákazy. Počet negatívnych výsledkov testov je aktuálne 1375.
Platia prísne opatrenia kvôli šíreniu koronavírusu.
• Najbližších 14 dní budú zatvorené všetky maloobchodné prevádzky a všetky prevádzky poskytujúce služby okrem potravín, drogérie, lekární, trafík, výdajní zdravotníckych pomôcok, stravovacích zariadení, pôšt, bánk, poistovní, prevádzok operátorov, obchodov s krmivom pre zvieratá a veterinárnych ambulancií. Zakázané je aj ísť do reštaurácií a iných stravovacích zariadení, tie budú musieť obedy vydávať alebo donášať domov.
•  Naďalej sú zatvorené školy, obmedzená je aj doprava (medzištátna, vnútroštátna a niektoré mestá obmedzili aj MHD).
• Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].

• Článok NAŽIVO môžeme robiť kvalitne a aktívne vďaka podpore predplatiteľov. Môžeš sa pridať medzi nich, kúp si predplatné Refresher.

20:00 – Sledovanie epidémie naživo sme pre dnešok ukončili. Zajtra opäť zasadá krízový štáb, zároveň začínajú platiť nové, prísnejšie opatrenia, ktoré dnes večer predstavil predseda vlády Peter Pellegrini. Nezabudni sa preto pripojiť znova.

Články NAŽIVO môžeme robiť kvalitne a aktívne vďaka podpore predplatiteľov. Môžeš sa pridať medzi nich, kúp si predplatné Refresher.

19:48 – Všetky informácie z tlačovky sme pre teba zhrnuli v samostatnom článku:

Odporúčané
Na Slovensku je od nedele 61 nakazených koronavírusom. Premiér vyhlásil núdzový stav Na Slovensku je od nedele 61 nakazených koronavírusom. Premiér vyhlásil núdzový stav 15. marca 2020, 19:12

19:35 – Dôležité je, aby všetci slovenskí občania, ktorí sa vracajú so zahraničia, boli v kontakte s našimi veľvyslancami. Týka sa to dovolenkárov, Erasmus študentov, ale aj ľudí, ktorí v zahraničí dlhodobo pracujú a teraz sa chcú vrátiť k rodine.

19:33 – Ani k zubárovi by si nemal ísť ak nejde o urgentnú potrebu, vraví premiér.

19:26 – Polícia dodnes registruje viac ako 205 prípadov nerešpektovania povinnej karantény. „Všetci dostanú maximálnu pokutu v najvyššej možnej miere,“ povedal Pellegrini. Maximálna výška je 1659 €.

19:18 – Volkswagen od zajtra pravdepodobne bude musieť ukončiť výrobu.  Firma rozhodnutie potvrdí v pondelok.

19:17 – Obchodné centrá, ktoré majú aj prevádzky s výnimkou (teda drogérie, potraviny, lekárne, trafiky a iné) budú musieť ostať otvorené bez ohľadu na ekonomickú výhodnosť. Zdravie občanov je podľa premiéra jednoduchou prioritou.

19:13 – Pellegrini potvrdil, že sa vyhlasuje núdzový stav. Toto rozhodnutie je podľa jeho slov zatiaľ preventívne.

Na snímke uprostred predseda vlády SR Peter Pellegrini, vľavo ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná a vpravo podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši na tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní vlády SR v Bratislave 15. marca 2020.
Na snímke uprostred predseda vlády SR Peter Pellegrini, vľavo ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná a vpravo podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši na tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní vlády SR v Bratislave 15. marca 2020. Zdroj: TASR - Michal Svítok

19:13 – Poľsko dnešným dňom uzavrela hranice, takže vycestovať sa už nedá. Otázkou ostávajú už len ľudia, ktorí cestujú napríklad do Rakúska či Česka. Zajtrajší krízový štáb bude musieť rozhodnúť, či títo ošetrovatelia a lekári, ktorí dochádzajú za prácou, budú môcť pokračovať v práci.

19:11 „Zakazuje sa prítomnosť zákazníkov v priestoroch prevádzok verejného stravovania,“ oznámil ďalej premiér. Čiže reštaurácie, bufety a iné nebudú zatvorené, ale môžu fungovať len ako výdajovne alebo donášky, zákazníci nesmú vstúpiť do prevádzok.

19:10 – Všetky maloobchodné prevádzky a všetky prevádzky poskytujúce služby okrem potravín, drogérie, lekární, trafík, výdajní zdravotníckych pomôcok, stravovacích zariadení, pôšt, bánk, poistovní, prevádzok operátorov, obchodov s krmivom pre zvieratá a veterinárnych ambulancií budú od zajtra na 14 dní zatvorené.

19:04 – “K dnešnému večeru máme spolu pozitívnych 61 pacientov a 1375 negatívnych vyšetrení,“ povedal premiér na mediálnom brífingu.

19:00 – Začína tlačová konferencia Petra Pellegriniho o koronavíruse po mimoriadnom rokovaní vlády.

18:58 – V Taliansku dnes zomrelo na koronavírus najviac ľudí za jeden deň od prepuknutia vírusu. Celkový počet obetí stúpol o 368 na 1809, počet potvrdených prípadov na viac ako 24-tisíc. Najviac prípadov nákazy v Európe eviduje práve Taliansko. (worldometer

Sledujeme NAŽIVO: Slovensko pre ochranu proti koronavírusu kúpi 30 miliónov chirurgických rúšok
Zdroj: www.worldometers.info

18:52 – Výhody koronavírusu: žiadni teroristi. ISIS radí svojim prívržencom, aby sa držali ďaleko od územia epidémie.

Odporúčané
Pandémia koronavírusu má aj svetlé stránky - teroristi z ISIS vyzývajú svojich členov, aby sa stiahli z Európy Pandémia koronavírusu má aj svetlé stránky - teroristi z ISIS vyzývajú svojich členov, aby sa stiahli z Európy 15. marca 2020, 18:44

18:40 –  Európska komisia obmedzila vývoz zdravotníckych pomôcok mimo krajín EÚ počas nasledujúcich šiestich týždňov.  „Takýto zdravotnícky tovar sa môže vyvážať do krajín mimo EÚ iba s výslovným povolením vlád členských krajín EÚ,“ vysvetlila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na svojom Twitteri s vysvetlením, že tieto pomôcky potrebujeme udržať v Európskej únii, vyrábať ich u nás viac a podeliť sa o ne s členskými krajinami únie.

18:27 – Nevieš, čo budeš nasledujúce dva týždne robiť? Vybrali sme 10 netflixových seriálov, ktoré nebudeš vedieť vypnúť. 

Odporúčané
10 najlepších seriálov na Netflixe budeš v domácej karanténe hltať jeden po druhom 10 najlepších seriálov na Netflixe budeš v domácej karanténe hltať jeden po druhom 15. marca 2020, 11:41

18:25 – Dobré správy pre vodičov. Ak pre koronavírus a mimoriadnu situáciu zmeškáš riadny termín technickej a emisnej kontroly, pokutu ti mimoriadne odpustia. (ta3)

18:11 – Už aj Holandsko zatvára školy, s platnosťou do 6. apríla. Za posledných 24 hodín v krajine pribudlo 176 nových nakazených, ôsmi zomreli. Celkový počet pacientov je aktuálne 1135. (BBC)

18:00 –  Británia žiada seniorov vo veku viac ako 70 rokov, aby ostali v dobrovoľnej karanténe. Počet mŕtvych stúpol na 35, 1372 testov z vyše 40-tisíc boli pozitívne. (bbc)

17:32 – Slovensko nakúpi aj rýchlotesty.  Vláda ich plánuje zabezpečiť niekoľko stotisíc, ktoré by využila verejnosť, polícia či hasiči.

17:31 – Štátne hmotné rezervy podpísali zmluvy na dodanie 30 miliónov chirurgických rúšok. Naskladnené by mali byť do týždňa a pol, povedal Kičura s tým, že tým pádom budú k dispozícii všetkým občanom.

17:24 – Kičura potvrdil slová premiéra, že by sa do budúceho týždňa mali naskladniť rúška, respirátory a ďalšie ochranné pomôcky. Pomôže nám aj Čína. Primárne nimi chcú zásobiť zdravotníkov. 

17:21 – Predseda štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura hovorí o opatreniach v súvislosti s koronavírusom.

16:53 – V Slovinsku od dnešnej polnoci prestane premávať MHD. (BBC)

16:45 – Počet nakazených na Slovensku stúpol na 58. Zmenu na webstránke ako prvá evidovala TV Markíza, viac podrobností prinesieme po tlačovej konferencii.

16:28 – Dánska vláda pokryje 75% platov zamestnancov súkromným firmám, ktoré musia čeliť brutálnym opatreniam. Musia však sľúbiť, že svojich ľudí neprepustia. (Denník E)

16:12 – Mapa vyššie pochádza zo slovenského webu mapavirusu.sk. Vytvoril ju Michal Hradilso svojím tímom s cieľom presvedčiť Slovákov, aby ostali pár dní doma.

16:05 – Celosvetovo eviduje Svetová zdravotnícka organizácia 152 428 nakazených ľudí, 6036 z nich vírusu podľahlo, momentálne je zasiahnutých 141 krajín, teritórií a regiónov. V krátkej správe sme zhrnuli najpodstatnejšie čísla za posledné obdobie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19.

Odporúčané
Koronavírus dnes: V Číne je minimum nových prípadov, Taliansko a Irán situáciu vôbec nezvládajú Koronavírus dnes: V Číne je minimum nových prípadov, Taliansko a Irán situáciu vôbec nezvládajú 15. marca 2020, 15:32

16:01 – Pri hraničnej kontrole zhabali americkí úradníci falošné testovacie súpravy na Covid-19. Ešte ich budú vyšetrovať, BBC pripomína, že testovanie v Spojených štátoch prebieha len v overených verejných zariadeniach.

15:30 –Osem prevádzok v Košiciach bolo napriek zákazu otvorených, informoval na Facebooku starosta mesta Jaroslav Poláček.

15:17 – Prvou obeťou koronavírusu v Maďarsku je 75-ročný muž, ktorý mal aj zápal pľúc. V krajine evidujú 32 nakazených, jeden z nich sa už aj vyliečil. (index)

15:16 – NIKE zatvára obchody v západnej Európe, USA, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande od pondelka, 16.3. do 27.3. Podľa informácií BBC spoločnosť prisľúbila, že svojim zamestnancom bude vyplácať výplaty v plnej výške. Obchody v Číne, Japonsku a Južnej Kórei ostávajú otvorené.

15:13 – Maďarský vodič na hraničnom priechode Kúty - Brodské nerešpektoval príkaz slovenskej polície. V jazde pokračoval na územie SR napriek zákazu pre cudzincov, ktorý je súčasťou opatrení na zabránenie šíreniu nového koronavírusu. Policajti napokon museli využiť donucovacie prostriedky a vodiča umiestniť do cely policajného zaistenia. (tasr)

15:10 – Starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír vyzval vládu a ústredný krízový štáb, aby okamžite prijali nariadenie o uzatvorení bratislavskej fabriky Volkswagenu. (Denník E)

14:37 – Výsledky testov u košických policajtov koronavírus nepotvrdili. Tento týždeň potvrdili Covid-19 u ženy, ktorá pracuje ako sekretárka na jednom z košických policajných obvodných oddelení. Jeho zamestnanci preto museli podstúpiť testy. Až do doručenia výsledkov museli všetci ostať v domácej karanténe. (tasr)

14:33 – V Trenčíne bude od utorka MHD premávať vo víkendovom režime. Podobne ako v Trnave, aj tu sa zakazuje vstup bez rúška.

14:15 – Za 24 hodín pribudlo v Španielsku dvetisíc nových prípadov nákazy, sto ľudí vírusu podľahlo. (BBC)

14:01 – Polícia preveruje prípad podvodného konania, ku ktorému došlo v sobotu (14. 3.) popoludní v Bánovciach nad Bebravou. Neznáma osoba zavolala miestnej seniorke, že ju príde domov skontrolovať a zmerať jej teplotu v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu.

„Panej bol tento telefonát podozrivý, preto informovala svojho suseda. Približne po polhodine skutočne prišli za oslovenou paňou starší muž so staršou ženou, avšak sused ich poslal preč,“ píšu na policajnom Facebooku. 

13:57 – Kamenné butiky zatvárajú, módne prehliadky sa rušia a kvôli koronavírusu by mohli niektoré značky zbankrotovať. Zisťovali sme, ako sa vyrovnávajú módne značky so pandémiou a do akej miery môže módny biznis Covid-19 ohroziť.

Odporúčané
Zničí koronavírus aj módny priemysel? Zničí koronavírus aj módny priemysel? 15. marca 2020, 13:54

13:42 – Všetko podstatné z relácie O 5 minút 12 sme pre teba spísali do článku.

Odporúčané
Budúci premiér Matovič chce zakázať vychádzky pre seniorov a zaviesť povinné nosenie rúšok všade Budúci premiér Matovič chce zakázať vychádzky pre seniorov a zaviesť povinné nosenie rúšok všade 15. marca 2020, 13:42

13:41 – Začnime všetci od seba, apeluje na divákov, ale aj na vládu Kalavská. Podľa lekárky by sme sa mali správať zodpovedne a pýtať sa aj samých sama, čo sme urobili, aby sme zabránili šíreniu vírusu. 

13:32 – Američania pre koronavírus vypredávajú predajne so zbraňami, píšu naši českí kolegovia.

13:30 – Stretávať sa s priateľmi a rodinou na čerstvom vzduchu je v poriadku. V prírode dokonca nemusíš ani mať rúško, vysvetlil v relácii Na telo Krajčí. Toto platí v prípade, že ideš napríklad s ľuďmi, s ktorými aj bývaš.

13:29 – Prímestská doprava Slovak Lines Regio bude od utorka premávať každý deň podľa sobotného cestovného poriadku. Cestujúci by mali nosiť rúška, nastupovať len cez zadné dvere, neobsadzovať prvých 8 sedadiel a lístky kupovať vopred cez apku.

13:22 – Kalavská apeluje na firmy, aby zamestnancom aspoň na pár dní dovolili ostať doma.

13:18 – Nezabúdajme si dezinfikovať aj mobilné telefóny, pripomínajú hostia diskusie. Stačí aj voda a alkohol alebo dezinfekčný sprej. Pripomínajú tiež neustále si umývať ruky a dávať si pozor, čo chytáme.

13:15 „Keď nemáte rúšku, nie je riešením utekať a zháňať ich po každej lekárni,“ apeluje na divákov Kalavská. Mali by sme ostať doma, minimalizovať kontakt a skúsiť si svojpomocne ušiť svoje rúško. Ešte dôležitejšie je dbať o hygienu a poriadne si umývať ruky, pripomínajú všetci traja lekári.

13:11 – Koronavírus je asi dvakrát menej nebezpečný ako chrípka, vysvetlil Krčméry. Vírus mimo kvapôčky prežíva, no stráca do veľkej miery schopnosť rozmnožovať sa ublížiť. Preto zdôraznil dôležitosť rúšok.

13:06 – V štúdiu Markízy majú všetci hostia aj moderátor Michal Kovačič rúška.

13:03 – Začína relácia Na telo na Markíze, hosťami sú poslanec Marek Krajčí (OĽaNO),  Andrea Kalavská (exministerka zdravotníctva) a Vladimír Krčméry (odborník na tropickú medicínu).

12:53 – Liek na koronavírus existuje, je ním zodpovednosť každého z nás, povedal Igor Matovič.

12:48 – Matovič sa opäť vrátil k SMSkám, ktoré by mohli chodiť ľuďom v povinnej karanténe po návrate zo zahraničia. Chcel by správy posielať každému denne s odpočítavaním do konca karantény. Zároveň ich chce v správe upozorňovať na sankcie, nie je to len pokuta, ale v prípade, že niekoho nakazia a tento človek zomrie, im hrozí aj väzenie.

12:46 – Matovič pri otázke, aké opatrenia by ešte zaviedol, spomína zákaz vychádzky pre seniorov a zákaz vstupu do obchodov a iných miestností bez rúšok. Rovnako chce, aby fabriky mali rúška pre svojich zamestnancov. Ak rúška nie sú, majú si ich podľa neho ľudia svojpomocne vyrobiť a solidárne sa o ne podeliť.

12:33 – Hlavný hygienik Ján Mikas hovorí, že operátorov na linkách vyškolujú, aby mohli na otázky volajúcich odpovedať. Zvažujú aj spoluprácu so študentami medicíny. Pripomína, že ľudia majú informácie k dispozícii aj vďaka médiám a ministerstvu zdravotníctva.

12:26 – „Toto s politikou nemá nič. Budem maximálne súčinný a budeme sa snažiť po ustanovujúcej schôdzi NR urobiť hladký presun moci do rúk kolegov,“ povedal Pellegrini v RTVS. S nastupujúcou vládou chce spolupracovať a dúfa v zachovanie kontinuity.

12:18 – Premiér ocenil iniciatívu potravinových reťazcov, ktoré umožňujú dovoz potravín. 

 

12:16 – Premiér povedal, že zatiaľ sa darí zdroj nákazy identifikovať u každého pacienta. Kritizuje však ľudí, ktorí nedodržiavajú opatrenia. Spomína pritom nakazenú pani, ktorá navštívila svoju vnučku v Rakúsku.

12:13 – Slovenské veľké nemocnice sú podľa premiéra pripravené zvládnuť nápor. Máme vraj dostatok postelí aj technického vybavenia.

12:12 – Pellegrini zdôraznil, že Slovensko nie je bez zásob, no chcú narábať s rúškami a respirátormi opatrne. 

12:03 - Premiér aj v relácii RTVS vyzval ľudí, aby nechodili navštevovať svojich starých rodičov, dávali pozor na to, že seniori sú najohrozenejšia skupina ľudí.

12:02 - Premiér Pellegrini povedal, že z 10 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, bolo 5 identifikovaných v Trenčíne, jeden dospelý a jedno dieťa sú hospitalizovaní na Kramároch v Bratislave. Po jednom sú v Trnave, Banskej Bystrici a Martine.

11:55 – Začína sa diskusia O 5 minút 12 na RTVS, hosťami sú dosluhujúci premiér Peter Pellegrini a nastupujú Igor Matovič.

11:54 – Od pondelka budú v Rakúsku zatvorené všetky obchody, ktoré nie sú nevyhnutné pre každodenný život. Zatvoria aj všetky reštaurácie a športoviská. V Rakúsku momentálne evidujú 800 prípadov nákazy, jeden z infikovaných ľudí zomrel. Zakázané sú aj všetky zhromaždenia, na ktorých sa zúčastní viac ako piatich ľudí. (kfmradio)

11:42 – Česká vláda dnes pravdepodobne uvalí karanténu na celé územie krajiny, povedal premiér Andrej Babiš. Ľudia budú môcť ísť do práce a z nej rovno domov.

11:33 – Podstatné informácie z diskusie V politike na TA3 s Petrom Pellegrinim nájdeš aj v tomto článku:

Odporúčané
Nechcem, aby ľudia chodili večer na pivo, povedal premiér Peter Pellegrini. Chce tak zabrániť šireniu koronavírusu Nechcem, aby ľudia chodili večer na pivo, povedal premiér Peter Pellegrini. Chce tak zabrániť šireniu koronavírusu 15. marca 2020, 11:32

11:25 – Premiér sa v diskusii rozlúčil. Dnes o 14:30 zasáda opäť vláda, po mimoriadnom zasadnutí bude už tradične aj tlačovka. Najdôležitejšie informácie z nej ti prinesieme v článku, sleduj nás aj naďalej.

11:22 – Premiér ráta s tým, že po 14 dňoch bude musieť už aj nová vláda prehodnotiť, ktoré z opatrení predĺžia. „Nemajme ilúzie, že sa po 14 dňoch Slovensko vráti do bežného života.“

11:21 – Slovensko nakupuje rýchlotesty, podľa Pellegriniho musíme zvážiť, čo spôsobí u ľudí väčšiu paniku. Bez ohľadu na to, či ich testovali alebo nie, by ľudia mali ostať v domácej karanténe najmä v prípade pozitívnej cestovateľskej anamnézy. To, či budú na výsledok svojich testov čakať len deň alebo dlhšie, je podľa premiéra jedno. Podstatné je, že už ďalej nikoho nenakazia. Covid19 môže byť u ľudí aj asymptomatický, prípadne prebieha ochorenie len s ľahkými príznakmi. 

11:18 „Budeme musieť zvážiť dovoz našich turistov zo zahraničia. Pravdepodobne nebudú môcť ísť domov, ale rovno ich uzavrieme do karantény,“ povedal premiér na margo Slovákov, ktorí sú momentálne na dovolenkách.

11:16 – Vláda si už nechala vypracovať analýzu krízového stavu, podľa slov premiéra je možné aj hermeticky uzavrieť Slovensko, podobne ako je situácia v Taliansku. Aktuálne stále platí len mimoriadny stav, spojený s kontrolami na hraniciach so susednými štátmi.

11:12 – Podľa slov Pellegriniho sa budú od zajtra (pondelok, 16.3.) distribuovať ochranné rúška. Prioritne ich dostane zdravotnícky personál a seniori.

11:08 – Pellegrini v diskusii TA3 avizoval, že je pravdepodobné, že dnes vláda sprísni rokovania. Je možné, že sa zatvoria všetky prevádzky okrem nevyhnutných (potraviny a lekárne). Teda nebude možné ísť ani do barov, krčiem či reštaurácií. Ubezpečil však divákov, je na Slovensku máme dostatok potravín.

11:02 – V POLITIKE (TA3): Diskusia začína s predsedom vlády Petrom Pellegrinim, ktorý oznámil 10 nových prípadov nákazy, na Slovensku máme tak 54 infikovaných.

10:53 – V priebehu dňa nás čakajú viaceré politické diskusie, ktoré budú vo veľkej miere o koronavíruse. O jedenástej sledujeme V politike  na TA3, hosťami budú Pellegrini, Kollár, Sulík, Remišová a Heger. V relácii O 5 minút 12 na RTVS bude Pellegrini diskutovať s Matovičom. Všetko podstatné ti prinesieme aj v tomto live článku.

10:47 – Dvaja pacienti s ochorením Covid-19, ktorých ešte v sobotu potvrdil premiér Peter Pellegrini na brífingu, mohli nakaziť desiatky ľudí. Ide o poslanca z východu Slovenska a ochrankára bratislavského letiska.

Odporúčané
Medzi nakazenými je mestský poslanec z Giraltoviec a ochrankár na bratislavskom letisku. Mohli prísť do kontaktu s desiatkami ľudí Medzi nakazenými je mestský poslanec z Giraltoviec a ochrankár na bratislavskom letisku. Mohli prísť do kontaktu s desiatkami ľudí 15. marca 2020, 10:46

10:45 – Napriek tomu, že na Univerzite Komenského v Bratislave prerušili od pondelka 9. marca výučbu, študenti sa naďalej učia z domu. Niektorí prednášajúci používajú Moodle, niekto Skype, niekto uzavreté skupiny v sociálnych sieťach, iní len posielajú podklady a inštrukcie cez email.  Na Lekárskej fakulte UK sa budúci lekári vzdelávajú aj prostredníctvom webinárov, prebiehajú videohovory aj online streamovanie operácií. (tasr)

10:43 – Hollywood zavádza prvé opatrenia pre zastavanie šírenia vírusu. Týka sa to produkcií v USA a Kanade, no očakáva sa, že sa zákaz natáčať rozšíria aj do ostatných krajín. 

Odporúčané
Stranger Things pre koronavírus ruší natáčanie. S produkciou nových filmov a seriálov skončili aj Disney a Netflix Stranger Things pre koronavírus ruší natáčanie. S produkciou nových filmov a seriálov skončili aj Disney a Netflix 15. marca 2020, 9:43

10:41 – Slovenskí biatlonisti ostali pre zavreté hranice uväznení vo Fínsku.

Odporúčané
Slovenskí biatlonisti ostali pre zavreté hranice uväznení vo Fínsku. Domov ich priviezol vládny špeciál Slovenskí biatlonisti ostali pre zavreté hranice uväznení vo Fínsku. Domov ich priviezol vládny špeciál 15. marca 2020, 9:45

10:39 – ZSSK od dnes vyraďuje z vlakov reštauračné vozne.  Chce tak ochrániť cestujúcich i zamestnancov a spomaliť šírenie nového koronavírusu. Opatrenie platí až do odvolania. TASR o tom informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Voda k cestovnému v prvej triede rýchlikov bude stále k dispozícii, ako aj voda pre prvú a druhú triedu vlakov InterCity. V IC vlakoch nebude poskytovaný uvítací nápoj. Počet cestujúcich už klesol o viac ako 30 %.

10:11 – Sýria odložila parlamentné voľby, ktoré sa mali uskutočniť 13. apríla. (ta3) 

10:01 – V Trnave môžeš cestovať MHD len s rúškom na tvári, prípadne so šálom, šatkou alebo inou náhradou. Ideálne aj s rukavicami, píše primátor mesta Peter Bročka.

9:45 – Väzni vyrobili do piatka približne 12-tisíc ochranných rúšok na tvár.  Rúška sú distribuované medzi jednotlivé Ústavy na výkon trestu odňatia slobody a Ústavy na výkon väzby. (tasr)

9:37 – Americké letiská zachvátil chaos po tom, čo prezident Trump zakázal lety z Európy. Americkí občania celé hodiny čakajú na zdravotnú prehliadku, mnohí nemajú rúška ani iné ochranné prvky a v tlačia sa v hale s množstvom ďalších ľudí. (BBC)

9:34 – Oslavy Veľkej noci vo Vatikáne prebehnú bez obecenstva, budú len vysielané online a prostredníctvom televíznych a rozhlasových staníc. Pápež František už minulú nedeľu slúžil omšu cez live stream, iba nakrátko sa potom objavil v okne. (BBC)

9:32 – Denník N priniesol reportáž o hackeroch, ktorí zneužívajú pandémiu a pomocou falošných máp či testov útočia na počítače. Tisíce zariadení tak museli vypnúť v brnenskej nemocnici, nedostali sa ani k výsledkom testov a nové vzorky musia posielať do Ostravy. Informácie s aktuálnymi číslami a radami hľadaj na dôveryhodných webstránkach.

9:22 – Rúška v Bratislave nezoženieš, krátia sa však aj zásoby bežných liekov na bolesť či vitamínov. Lekárnici sú nervózni a pred lekárňami sa zväčša tvoria rady. Tak dnes vyzerá situácia v hlavnom meste.

Oslovili sme preto najväčšiu sieť lekární Dr. Max, ako aj Slovenskú lekárnickú komoru, aby sme zistili, či máme stále dostatok liekov a či sú lekárne na takýto nápor pripravené. Zaujímalo nás aj to, či sa lekárnici, ktorí chtiac-nechtiac denne prichádzajú do kontaktu s množstvom, často aj chorých, ľudí, chránia a vieme, čo máš robiť, keď ti akurát došlo céčko a ty si ho chceš silou mocou doplniť.

9:06 – Lyžiarska sezóna vo Francúzsku dnešným dňom skončila, oznámila to organizácia, ktorá zastrešuje všetky lyžiarske rezorty v krajine.

 8:55 – Cestujúci letu z Indie do Dubaja sú v povinnej karanténe po tom, čo u jedného z pasažierov potvrdili koronavírus. (bbc)

8:43 – V poľských Tatrách bolo v sobotu napriek zákazu množstvo turistov. Vstup je povolený len pre ľudí, ktorí tam bývajú. Strážnikom viacerí tvrdili, že žijú v tej oblasti, ale nevedeli to preukázať občianskym preukazom. Za porušenie zákazu im hrozí pokuta v prepočte vo výške 113 €. (Denník N

8:28 – V Česku stúpol počet nakazených na 214 , informovalo o tom české ministerstvo zdravotníctva.

8:23 – Manželka španielskeho premiéra Pedra Sáncheza má koronavírus. Podľa vlády je zdravotný stav ich oboch dobrý. Španielsko je za Talianskom druhou najviac postihnutou krajinou v Európe. (El País)

8:16 – V Berlíne zatvorili všetky kiná, divadlá, koncertné sály a športové zariadenia vrátane telocviční a fitiek, tiež bary, krčmy, kasína a kluby, a to minimálne do 19. apríla. Zakázané sú aj všetky súkromné či verejné podujatia s účasťou viac ako 50 ľudí.  Dvaja poslanci sú nakazení. (Berlin Spectator)

8:13 – Všetci, ktorí pricestujú do Austrálie, musia byť dva týždne v karanténe, oznámil premiér Scott Morrison. „Vieme, že koronavírus sa úplne zastaviť nedá, ale môžeme spomaliť jeho šírenie,“ komentoval pre Guardian.

8:10 – Minulý víkend sa Donald Trump stretol s členom brazílskej delegácie Fabiom Wajngartenom, ktorý sa nakazil koronavírusom, bol v Trumpovej bezprostrednej blízkosti. O týždeň neskôr sa americký prezident nechal otestovať, jeho lekár oznámil, že testy sú negatívne a koronavírus nemá. (bbc)

8:09 – Vláda sa dnes o 14:30 zíde na mimoriadnom rokovaní. Vyhodnotí účinnosť doterajších opatrení, kabinet by mohol opatrenia dokonca aj sprísniť, pripustil Pellegrini. Mohli by sa napríklad zatvoriť všetky krčmy a reštaurácie, obchody s výnimkou potravín, lekární, drogérií a predajní tlače.

Pripomíname, že od štvrtka 12. marca platí na Slovensku mimoriadna situácia. Ústredný krízový štáb prijal viacero opatrení. Zatvorili sa všetky tri medzinárodné letiská. Platí povinná 14-dňová karanténa pre ľudí s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktorí sa vrátia zo zahraničia. Zatvorili sa školy a školské zariadenia, na hraniciach so všetkými susednými štátmi s výnimkou Poľska sú dočasné hraničné kontroly. Obmedzila sa medzinárodná a vnútroštátna vlaková aj autobusová preprava, dopravné obmedzenia sa netýkajú dovozu a zásobovania. Obmedzené sú aj obchodné centrá, dnes nakúpiš len potraviny, lieky a drogériu.

8:00 – Britský premiér Boris Johnson otáľa s novými opatreniami, zatiaľ čo v Británii stúpol počet nakazených nad tisíc. Podľa BBC zvažujú zakázať hromadné podujatia, týka sa to napríklad aj Wimbledonu. Včera Británia oznámila prvý prípad nakazeného novorodenca. Chorá je aj matka, zatiaľ nevedia, či sa dieťa nakazilo po narodení alebo ešte počas matkinho tehotenstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia