Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2020, 17:57
Čas čítania 8:04
Viktor Kniš

Denník Igora Matoviča, týždeň prvý: Ako sa dlhoročný „šašo“ politickej scény zmenil na zodpovedného politika a zostavuje vládu

NEWS ANDREJ KISKA BORIS KOLLÁR IGOR MATOVIČ PETER PELLEGRINI RICHARD SULÍK ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Líder OĽaNO dostal od prezidentky poverenie na zostavenie vlády, priebeh rokovaní však zatiaľ nie je taký hladký, ako mnohí očakávali.

Od 1. marca upiera najviac Slovákov zrak na Igora Matoviča ako najsilnejšieho muža v štáte, ktorý vo voľbách zvíťazil s 500-tisíc krúžkami a jeho hnutie OĽaNO prekročilo 25 %. Pri takmer dvojtretinovej účasti ide o veľmi silný mandát a z „hradného šaša“ je dnes paradoxne najserióznejší spomedzi všetkých štyroch potenciálnych koaličných partnerov v novej vláde. 

Kým Boris Kollár kričal v Prezidentskom paláci, Andrej Kiska trávil čas s rodinou v Poprade a Richard Sulík varil ňoky, Igor Matovič behal zo stretnutia na stretnutie. Hasil odkazy, ktoré si vraj nemali lídri strán nechávať. Nebol však dobrým príkladom, pretože to v konečnom dôsledku robil tiež a prakticky v každej diskusii sme sa dozvedeli aspoň niečo naviac.

Odporúčané
Ako by mohla vyzerať budúca vláda Igora Matoviča Ako by mohla vyzerať budúca vláda Igora Matoviča 5. marca 2020, 19:10

Samozrejme, potenciálni koaliční partneri to s médiami nemajú ľahké a ich úlohou je prísť na spôsob, ako z politika dostať aspoň časť informácie, ktorá sa dá následne dokresliť do reálnych kontúr. 

Chronologicky sa pozrieme na to, ako sa zatiaľ Igorovi Matovičovi darí skladať vládu. Aj aktuálny proces totiž môže mať vplyv na to, ako bude jeho kabinet reálne fungovať.

Matovič a Kollár sú najlepšími kamarátmi 

Ešte v pondelok sa Igor Matovič ako pravdepodobný budúci premiér stretol s Borisom Kollárom – ten si v prípade vzniku novej vlády, ako druhý najsilnejší koaličný partner, bude nárokovať ústavnú funkciu predsedu Národnej rady. „Ja som od začiatku hovoril, že počítam s Borisom Kollárom,“ povedal Matovič na tlačovej konferencii. Spomedzi všetkých „demokratických opozičných“ strán sú o integrite Kollára najväčšie pochybnosti. 

Ak sa Matovič dohodne s Kollárom, Kiskom aj Sulíkom, budú mať 95 kresiel a o zákonoch by mohla koalícia rozhodovať s ústavnou väčšinou.  Predsedovia zatiaľ nešpecifikovali, o aké ministerstvá by mali záujem. Povedali, že sa tým budú zaoberať nakoniec. Igor Matovič opäť zadefinoval, že ide zostaviť vládu pripravenú bojovať proti korupcii.

Nakladajú si cez médiá, Kiska uteká do Popradu a varia ňoky: Ako sa zatiaľ Igorovi Matovičovi darí zostaviť novú vládu?

Zuzana Čaputová je rada, že si líder OĽaNO uvedomuje zodpovednosť

Hneď v pondelok poobede sa Igor Matovič stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Pri súkromnom dialógu si hlava štátu chcela overiť, či je Igor Matovič pripravený na veľkú zodpovednosť, ktorá prichádza s premiérskou stoličkou. Zaujímalo ju, či dokáže byť líder OĽaNO predsedom vlády pre všetkých, vrátane viac ako 200-tisíc voličov PS/Spolu, ktorých hodnotové zameranie je výrazne liberálnejšie, ako všetky 4 potenciálne strany koalície. 

Igor Matovič nezostal svojej povesti zabávača nič dlžný. Po boku prezidentky si zavtipkoval na účet poslankyne Smeru Vaľovej, ktorá sa v minulosti živila veštením. Srandu si z nej robil po tom, čo sa jeden z novinárov opýtal, kedy by mohla byť zostavená nová vláda. 

Odporúčané
Ústavný právnik o problémoch s krúžkami PS/Spolu: Neverím, že Ústavný súd sťažnosti vyhovie Ústavný právnik o problémoch s krúžkami PS/Spolu: Neverím, že Ústavný súd sťažnosti vyhovie 4. marca 2020, 13:31

Odkazy cez médiá

Bol to Igor Matovič, kto ako prvý začal s odkazmi pre svojich koaličný partnerov, najviac ich padlo v diskusii Denníka N s Monikou Tódovou. Matovič  povedal, že by rád videl Andreja Kisku ako ministra zdravotníctva či sociálnych vecí. Povedal tiež, že má špeciálny post aj pre podpredsedníčku Za ľudí Veroniku Remišovú, ktorá v minulosti bola členkou OĽaNO. 

Neskôr Igor Matovič na Facebook napísal aj odkaz „Hovoriť striebro, mlčať zlato.“ V skutočnosti však spustil lavínu, ktorá sa už nedala zastaviť. Novinári na každej tlačovke vyžadovali, aby každý šéf strany reagoval na predošlé slová iného a tento kolotoč sa zastavil až vo štvrtok večer. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 81601 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo znamená morálny kredit a prečo je o ňom reč pri skladaní vlády
  • Čo Boris Kollár odkázal partnerom z prezidentského paláca a akými slovami počastoval prezidentku
  • Ako do vzniku vlády vstúpil odchádzajúci premiér Pellegrini
  • Ako Andrej Kiska odišiel do Popradu a prečo Sulík varil ňoky
  • Ako sa kolár pustil do Remišovej a ako Matovič vysvetľoval udalosti týždňa
Domov
Zdieľať
Diskusia