Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2020, 18:17
Čas čítania 0:41
Viktor Kniš

10-tisíc voličov dostalo do emailu prieskum volebných preferencií od Focusu a AKO, médiá ho nemôžu zverejniť

NEWS PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY
Uložiť Uložené

Platí pôvodné 14-dňové moratórium na prieskumy, a tak nemôže byť aktuálny prieskum zverejnený.

Kvôli aktuálnemu moratóriu na volebné prieskumy už nie je možné, aby slovenské médiá priniesli cez akékoľvek kanály najnovšie výsledky predvolebného prieskumu preferencií politických strán agentúr Focus a AKO. Tie spojila iniciatíva 50dni.sk, v rámci ktorej sa niekoľko tisíc Slovákov vyskladalo, aby sa k aktuálnym číslam dostali aj počas moratória. 

Tento nápad pôvodne vznikol ako reakcia na novelu zákona o 50-dňovom moratóriu na prieskumy, za ktoré zahlasovali v parlamente okrem nezaradených poslancov aj strany Smer, SNS a ĽSNS. Prelomili veto prezidentky, ktorá neskôr zákon napadla na Ústavnom súde a ten jeho účinnosť pozastavil. Podľa prezidentky môže ísť až o cenzúru. „Napadnuté ustanovenie neprípustným spôsobom obmedzuje právo každého slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie bez cenzúry.“  V Európe najčastejšie platí jednodňové, dvojdňové alebo žiadne moratórium.

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu na prieskumy. Prečo prirovnávajú Slovensko k Afrike? 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu na prieskumy. Prečo prirovnávajú Slovensko k Afrike? 11. decembra 2019, 13:48

Podľa iniciatívy si prieskum objednalo viac ako 9-tisíc Slovákov. V prípade, že sa nechcú vystaviť žiadnemu nebezpečenstvu v súvislosti s porušením zákona, prieskumy by nemali zdieľať ani na svojich osobných facebookových profiloch, zákon je však postavený tak, že fyzickým osobám nehrozí pokuta. Podnikatelia môžu dostať pokutu až 100-tisíc eur, politické strany až 300-tisíc.

Tisícom voličov chodí do emailu prieskum volebných preferencií od Focusu a AKO, média ho nemôžu zdieľať
Domov
Zdieľať
Diskusia