Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2020, 20:40
Čas čítania 3:48
Viktor Kniš

Verzia Kočnera a Ruska o zmenkách je absurdná, tvrdí Lipšic. Môžu dostať 20-ročný trest v ústave s maximálnym stupňom stráženia

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Proces s Kočnerom a Ruskom je na konci. Prokurátor im navrhuje 20-ročné tresty a ich obhajobnú verziu považuje za absurdnú.

Súd s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom v prípade údajne falšovaných zmeniek je definitívne na konci, nasledovať už bude len rozsudok, ktorý senát vysloví počas najbližšieho dňa pojednávania – 27. februára. Prokurátor Ján Šanta navrhol, aby vzhľadom na všetky okolnosti dostali obžalovaní trest vo výške 20 rokov a a väzenie s maximálnym stupňom stráženia. Ich výpovede a argumentáciu považuje za surealistické a absurdné. 

Počas dnešného dňa už predseda senátu nepripustil návrh obhajoby, ktorá chcela vykonávať ďalšie dôkazy v snahe ubrániť sa a nariadil, aby procesné strany predniesli svoje záverečné reči. V tých majú možnosť obžalovaní a ich právni zástupcovia vyjadriť sa k výpovediam svedkov a dôkazom, ktoré pred súdom predniesli. 

Záverečné reči trvali niekoľko hodín, vyberáme preto, niekoľko najdôležitejších momentov, ktoré môžu mať v konečnom dôsledku vplyv na rozhodovanie trojčlenného senátu. 

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 9. septembra 2019, 8:22

20 rokov, maximálny stupeň stráženia a trest prepadnutia majetku

Prokurátor Ján Šanta v rámci svojej záverečnej reči navrhol, aby Marian Kočner a Pavol Rusko dostali za obzvlášť závažný zločin falšovania cenných papierov a zločin marenia spravodlivosti vo forme spolupáchateľstva 20-ročné tresty a zároveň, aby boli zaradení do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. Šanta pri tom poukázal aj na priťažujúce okolnosti, pre Ruska to má byť napríklad aj to, že je bývalým riaditeľom TV Markíza a tým pádom zneužil svoju funkciu. 

Zároveň prokurátor Šanta poukázal na to, že Rusko a Kočner majú desiatky priestupkov a tým pádom neviedli normálny život, informuje SME.  Upozornil na to, že z menky do roku 2016 nikto nevidel, na ich podpísanie nebol žiadny dôvod a odmieta, že by sa na tom podieľal zosnulý advokát Ernest Valko. To je totiž okrem manželky Pavla Ruska jediný človek, ktorý podľa obhajoby o existencii zmeniek vedel.

Verzia Kočnera a Ruska o zmenkách je absurdná, tvrdí Lipšic. Môžu dostať 20-ročný trest v ústave s maximálnym stupňom stráženia
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Lipšic spomínal aj Threemu

Daniel Lipšic sa ako právny zástupca Markízy pridržiava toho, čo povedal prokurátor Šanta, zároveň pripomenul aj dôležitosť správ z komunikácie cez aplikáciu Threema.

Povedal, že zo správ Kočner-Rusko vyplýva, že sa dohadovali na podrobnostiach príbehu o zmenkách. To, že sa s Threemou nemanipulovalo, potvrdili podľa slov Lipšica aj znalci z Europolu v kauze vraždy Jána Kuciaka. Pri výpovedi odborníkov z Europolu boli novinári vylúčení z pojednávacej miestnosti, pravdepodobne však v rámci ich výpovedi rozoberali aj to, či niekto mohol správy do prepisov vložiť. 

Lipšic čítal aj komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Monikova Jankovskou. Podľa neho ovládala bývalá štátna tajomníčka sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá jednu zo zmeniek po nátlaku uznala za pravú. Lipšic poukazoval aj na správu Kočnera, ktorý písal Jankovskej, nech Maruniaková robí to, čo má „lebo skončí na Kuciaka.“ Kým Šanta si myslí, že podiel viny Kočnera a Ruska je 50 na 50, Lipšic skôr ako „režiséra“ údajného falšovania zmeniek vidí Kočnera. 

Verzia Kočnera a Ruska o zmenkách je absurdná, tvrdí Lipšic. Môžu dostať 20-ročný trest v ústave s maximálnym stupňom stráženia
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Zlom po vražde Jána Kuciaka

Lipšic vo svojej záverečnej reči tiež zopakoval, že zločin obžalovaných bol dobre premyslený, avšak situácia sa pre nich drasticky zmenila po vražde novinára. „Podľa mňa to bolo pomerne tesné, že sa im nepodarilo dokonať tento zločin,“ vysvetľoval Lipšic, ktorý tvrdí, že niektoré vyjadrenia Pavla Ruska sú surealizmus a je podľa neho absurdné, keď obžalovaný tvrdí, že mu boli v tomto procese odopreté práva na spravodlivosť.

Druhý právny zástupca Markízy Tomáša Kamenec ich verziu považuje za hlúpu a fungujúcu iba preto, že mal Marian Kočner vplyv na vyšetrovacie orgány a sudkyňu Maruniakovú, čo vyplýva práve z komunikácie z iPhonu Mariana Kočnera, ktorý Peter Tóth odovzdal polícii. 

Porušovanie prezumpcie neviny

Záverečné reči predniesli aj právni zástupcovia Kočnera a Ruska. Kým Marek Para zastupuje v prípade vraždy Jána a Martiny Mariana Kočnera, v tejto kauze je splnomocnencom Pavla Ruska.

Domov
Zdieľať
Diskusia