Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2020, 18:00
Čas čítania 1:10
Daniel Mikolášik

V slovenských vlakoch pribudnú rómski asistenti. Budú pomáhať cestujúcim a zabraňovať konfliktom

NEWS VLAKY
Uložiť Uložené

Všetkých asistentov bude dokopy 22 a pôsobiť budú na trasách v okolí Popradu, Kežmarku a Starej Ľubovne.

Menšinám na Slovensku svitá na lepšie časy. A nielen im. Cestujúci totiž dostanú rómskych asistentov, ktorí im budú pomáhať vo vlakoch. Integrácia pomocníkov má pomôcť v oblastiach marginalizovaných komunít. 

Projekt pod názvom DOPAS predstavili v stredu vo vestibule popradskej železničnej stanice, pričom cieľom iniciatívy je pozitívne rozvíjať vzťahy medzi zamestnancami Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a cestujúcimi.

Odporúčané
Hovorca ZSSK: IC vlaky zdražujú kvôli stúpajúcim cenám energií a mzdám zamestnancov Hovorca ZSSK: IC vlaky zdražujú kvôli stúpajúcim cenám energií a mzdám zamestnancov 14. marca 2019, 9:47

Zároveň chcú takto neutralizovať možné konfliktné situácie ešte pred ich vznikom, a to aktívnou participáciou všetkých zúčastnených strán. Všetkých asistentov bude dokopy 22 a pôsobiť budú na trasách v okolí Popradu, Kežmarku a Starej Ľubovne.

V slovenských vlakoch pribudnú rómski asistenti. Budú pomáhať cestujúcim a zabraňovať konfliktom
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

„Sme presvedčení, že spolupráca, vzájomné pochopenie a rešpekt umožnia všetkým stranám dlhodobé zlepšenie situácie a možno nám neskôr pomôžu nájsť aj nových kolegov,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Dopravní asistenti budú pôsobiť ako osvetári a mediátori a na výkon dobrovoľníckej činnosti získajú DOPAS príspevok na kompenzáciu nákladov vo výške 150 eur. Osobitým cieľom projektu je rozvoj modelu potenciálneho zamestnávania nízkokvalifikovaných osôb a ich príprava na zamestnanie v rámci voľných pozícii v ZSSK.

 „Budem pôsobiť preventívne, no zároveň budem k dispozícii, keď bude treba pomôcť s batožinou, kúpiť lístok a podobne. Sú vo vlakoch aj konflikty, ktoré prichádzajú od Rómov i Nerómov, budem sa snažiť byť nápomocný aj v tomto,“ upozornil Dominik Oračko, ktorý musel absolvovať viacero školení, okrem iného zamerané aj na asertívne správanie a predchádzanie konfliktov.

V slovenských vlakoch pribudnú rómski asistenti. Budú pomáhať cestujúcim a zabraňovať konfliktom
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Koordinátorka projektu Alexandra Horváthová dodala, že žiadostí mali veľa. Napokon vybrali viac ako dvadsiatku asistentov z viacerých obcí, napríklad Stráne pod Tatrami, Podhorany, Ľubica, Malý Slavkov, Matejovce pri Poprade a podobne.

„Snažili sme sa vybrať tých najschopnejších, takých lídrov, ktorí sa neboja do toho ísť, chcú robiť osvetu a skvalitniť kultúru cestovania. Dosť sme pozerali aj na ich motiváciu, prečo to chcú robiť. Prihlásiť sa mohol každý, kto ovláda rómsky jazyk,“ objasnila Horváthová.

Domov
Zdieľať
Diskusia