Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. januára 2020, 12:26
Čas čítania 0:56
Tímea Krauszová

Sova sa prežrala a nedokázala lietať. Veterinár jej naordinoval diétu

ZAUJÍMAVOSTI ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Záchranári ju tento týždeň vrátili späť do prírody.

Náhodný okoloidúci si všimol premočenú sovu, samicu kuvika obyčajného v jarku pri ceste a zavolal záchranárov. Podľa CNN sa o vtáka tím sokoliarov strachoval, pretože ani po niekoľkých dňoch stále nelietal. Na prvý pohľad na to však nemal žiadny dôvod. Napokon vysvitlo, že sa mu stalo to, čo sa stáva napríklad po sviatkoch mnohým z nás: jednoducho sa prejedol.

Príliš ťažký na to, aby vzlietol

Najskôr si jeho záchrancovia mysleli, že nemôže vzlietnuť, pretože má mokré krídla alebo nejaké zdravotné ťažkosti. Po vysušení a zdravotnej prehliadke, podľa ktorej mu nič nebolo, však vták stále nelietal. Samica kuvika mala problém vyletieť aj na plot, ktorý ohraničoval priestor, v ktorom sa o vtákov starali.

Usúdili teda, že ju predtým ľudia chovali ako domáceho miláčika. Aj túto možnosť však nakoniec vylúčili, pretože odmietala stravu, ktorú bežne sovy chované doma dostávajú a preferovala jedlo podobné tomu, ktoré si ulovila v divočine.

Odporúčané
Lesbickú scénu natáčali až 10 dní, režisér na herečky vyvíjal tlak. Ako zachraňuje erotické scény filmový koordinátor intimity? Lesbickú scénu natáčali až 10 dní, režisér na herečky vyvíjal tlak. Ako zachraňuje erotické scény filmový koordinátor intimity? 26. januára 2020, 9:33

„Podrobne sme ju preskúmali a nič jej nebolo. Okrem toho, že mala neobyčajnú nadváhu,“ povedal pre CNN sokoliar Rufus Samkin. Sova bola podľa jeho slov „veľmi, veľmi bacuľatá“. Vážila približne o tretinu viac, než je bežné pre samice jej druhu.

Preskúmali preto miesto, kde ju našli. Hemžilo sa to tam myšami a podľa odborníkov sa sova jednoducho prežrala. Pribrala a to jej znemožnilo  voľne lietať. V Suffolk Owl Sanctuary, kde sa zo svojho prejedania spamätávala, sa o ňu starali niekoľko týždňov. Podarilo sa jej schudnúť a v pondelok ju opäť vypustili do prírody.

Sova musela dodržiavať diétu, pretože sa prežrala a nevedela lietať
Zdroj: Suffolk Owl Sanctuary
Domov
Zdieľať
Diskusia