Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2020, 13:42
Čas čítania 0:44
Tina Hamarova

Nový čínsky vírus môže ohroziť milióny ľudí. Už má minimálne dve obete

NEWS ČÍNA
Uložiť Uložené

Vedci hovoria, že záhadný vírus, ktorý sa rozšíril v Číne, môže mať aj väčšie medzinárodné dôsledky.

Oficiálne bolo laboratórne potvrdených takmer 50 ľudí, ktorí sa nakazili novým záhadným vírusom. Ten napáda dýchací systém a môže mať rozsah od bežného prechladnutia až po silu smrteľného Sarsu (syndróm náhleho zlyhania dýchacích ciest). Britskí experti však odhadujú, že počet nakazených môže byť až 1 700. Existujú už aj dva smrteľné prípady, ktoré sa stali ešte v decembri vo východočínskom meste Wuhan.

Mesto Wuhan leží na východe Číny
Mesto Wuhan leží na východe Číny Zdroj: Google maps

„Mám podstate väčšie obavy ako som mal pred týždňom,“ povedal pre BBC profesor Neil Ferguson. Dodáva, že akýkoľvek vírus, ktorý môže spôsobiť zlyhanie dýchania, je varovný signál pre zdravotnícke organizácie po celom svete. Prvých nakazených hlási už aj Japonsko a Thajsko.  

Tri americké letiská sa pre obavy zo šírenia vírusu rozhodli bližšie kontrolovať cestujúcich z čínskeho Wuhanu. Stále totiž nie je isté, či sa vírus môže prenášať z osoby na osobu vzduchom. „Vyšetrovanie tohto nového typu vírusu stále pokračuje, budeme monitorovať situáciu a prisobovať akékoľvek opatrenia, aby sme ochrnánili verejnosť,“ povedal pre ABC News riaditeľ globálnej migrácie a karantény v USA Martin Cetron.

Odporúčané
Explózia plynu v ruskom laboratóriu poškodila centrum so vzorkami nebezpečných vírusov Explózia plynu v ruskom laboratóriu poškodila centrum so vzorkami nebezpečných vírusov 17. septembra 2019, 10:24
Domov
Zdieľať
Diskusia