Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2019, 10:24
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Explózia plynu v ruskom laboratóriu poškodila centrum so vzorkami nebezpečných vírusov

TECH
Uložiť Uložené

Ruské úrady tvrdia, že výbuch nespôsobil poškodenia, ktoré by mohli mať vplyv na ľudské zdravie.

V pondelok informovali ruské úrady o explózii plynovej fľaše vo virologickom výskumnom centre Vektor v malom meste Koľcovo v Novosibirskej oblasti. Podľa The Guardian sa v tomto centre nachádzajú aj vzorky nebezpečných vírusov kiahní, eboly alebo antraxu.

Z dostupných informácií vyplýva, že v laboratóriu, kde došlo k explózii, sa nenachádzali žiadne biologické látky, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na ľudské zdravie. Potvrdil to ruský úrad pre dohľad nad kvalitou potravín a taktiež starosta mesta Koľcovo.

Odporúčané
Rusko potvrdilo až 16-násobne vyššiu radiáciu, podľa expertov testuje raketu na jadrový pohon Rusko potvrdilo až 16-násobne vyššiu radiáciu, podľa expertov testuje raketu na jadrový pohon 14. augusta 2019, 8:38

Zatiaľ sú známe len zranenia pracovníka s ťažšími popáleninami tretieho stupňa, ktorý musel byť hospitalizovaný. Výbuch rozbil všetky okná v budove ústavu a pôsobil požiar na rozlohe približne 30 metrov štvorcových, ktorý sa hasičom podarilo urýchlene uhasiť. 

Centrum Vektor je jedným z dvoch na svete, ktoré uchováva vzorky pravých kiahní. Združuje aj vzorky iných nebezpečných vírusov. Naposledy zaznamenali v ústave problém v roku 2004, keď sa jedna z pracovníčok omylom pichla ihlou, ktorá obsahovala vírus eboly. 

Domov
Zdieľať
Diskusia