Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2020, 11:32
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Spoza kamier: Ako sa natáčal Zaklínač, čo všetko vytvorili počítače a ako Vladimír Furdík trénoval hercov na súboje s mečmi?

Spoza kamier: Ako sa natáčal Zaklínač, čo všetko vytvorili počítače a ako Vladimír Furdík trénoval hercov na súboje s mečmi?
FILMY A SERIÁLY ZAKLÍNAČ NETFLIX
Uložiť Uložené

Ako prebiehal tréning pre natáčanie bitky v Blavikene?

Prvá séria Zaklínača je dávno za nami a my sme si o nej povedali už azda všetko. Po vyjadreniach hercov a skvelej práci webu Redanian Intelligence sme mohli priniesť aj rozbor miest natáčania, vďaka čomu sme sa dozvedeli, ako do tohto procesu zasahoval Vladimír Furdík a kde na Slovensku sa natáčala prvá séria. 

Odporúčané
Vladimír Furdík: Night King mal sedieť na Železnom tróne, Daenerys bola od začiatku tak trochu bláznivá (Rozhovor) Vladimír Furdík: Night King mal sedieť na Železnom tróne, Daenerys bola od začiatku tak trochu bláznivá (Rozhovor) 18. mája 2019, 19:35

Dnes sa na natáčanie pozrieme trochu detailnejšie z iného uhla pohľadu. A to opäť vďaka Redanian Intelligence. Na ich webe nájdete množstvo obrázkov a videí z natáčania, ako aj noviniek zo sveta Zaklínača. Začnime pilotom, v ktorom sme sa dočkali skvelého stretu v Blavikene, a to medzi Geraltom, Renfri a jej poskokmi. Na fotografie a videá z natáčania sa môžeš pozrieť tu, tu a tu.

Nesmierne náročné bolo aj natočenie bojových scén a sekvencií, kde musela striekať krv. Písali sme o tom v článku, kde Henry Cavill rozoberá masaker v Blavikene.

Produkčný výpravy Andrew Laws k téme počítačovej grafiky (CGI) povedal: „Chcem ujasniť, že nikto nerozprával v zelenej miestnosti na nejakú loptičku. Chceli sme drsný a žijúci príbeh s viacerými vizuálnymi dimenziami. Boli sme tak praktickí, ako to len šlo (z hľadiska využívania praktických efektov a kulís versus CGI – computer generated image – počítačové efekty). Verejnosť sa už v CGI vyzná a ak nie je kvalitné, dokáže ich to vyhodiť z atmosféry seriálu. Zážitok so špeciálnymi efektami musí byť bezproblémový a snažíme sa vyhnúť prílišnej rozdielnosti medzi realitou a predstavivosťou. Veľmi sme sa snažili, aby sme zachovali význam príšer, keďže sú pre príbeh také dôležité.“

Čo sa vizuálnych efektov (VFX - visual effects) týka, trikári pracovali takmer na všetkom. Pozadia, dokončovanie kulís, odrazené šípy, samozrejme mágia a vytváranie armád. Niekoľkotisícové, až desaťtisícové skupiny nemohli logicky byť prítomné na natáčaní a tak ich museli vytvoriť počítače. Ale tak to funguje pri každej produkcii.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 78766 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vznikali príšery a ďalšie počítačové efekty
  • Prečo tvorcovia počítačových trikov museli brať do úvahy fyzikálne zákony
  • Ako rozhýbali príšery a čo bolo najťažšie
  • Videá a animácie nakrúcania viacerých scén
Domov
Zdieľať
Diskusia