Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2019, 22:05
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Prešovskú bytovku budú musieť zbúrať úplne celú, tvrdí statik po prvom dni demolácie. Jej stav je kritický

NEWS
Uložiť Uložené

Poslednú obeť sa zatiaľ stále nepodarilo nájsť.

Od pondelkového rána prebieha v Prešove na Mukačevskej búranie paneláku, v ktorom 6. decembra o 12:12:52 explodoval za stále ne objasnených okolností plyn. O život prišlo sedem obetí, jedna je stále nezvestná a nepodarilo sa ju nájsť ani počas prvého dňa demolácie.

Práve kvôli tomu, že sa telo snažili záchranári pomocou policajného dronu hľadať, musela byť demolácia miestami prerušená. „Týmto systémom sme nič nezistili, nič sme nevideli,“ skonštatoval Jiří Raszka zo špecializovanej stavebnej firmy z Českej republiky.

Bytovka je z jednej strany zbúraná v úrovni štyroch poschodí pod strechou, podľa statika Jozefa Poláka však bude potrebné zrovnať ju so zemou úplne celú. Situáciu budú vyhodnocovať aj v najbližších dňoch.

Odporúčané
Megabager zbúral v pondelok časť prešovskej bytovky. Demolačnú prácu prerušovalo hľadanie poslednej obete Megabager zbúral v pondelok časť prešovskej bytovky. Demolačnú prácu prerušovalo hľadanie poslednej obete 16. decembra 2019, 18:26

Statik Jozef Polák uviedol, že štyri horné poschodia boli degradované požiarom natoľko, že stavebný materiál sa rozsýpal a došlo aj k preťaženiu stropov. „Niektoré sa nám preborili až dole,“ konštatoval odborník. 

V súvislosti s asanáciou paneláku je Prešov pripravený na všetky scenáre. Potvrdil to hovorca radnice Vladimír Tomek. „Situácia sa vyvíja podľa toho, ako odkrývajú jednotlivé časti budovy. Všetko je v súčinnosti s odborníkmi. Hneď, ako sa budeme dostávať nižšie, budeme mať aktuálne informácie od statikov. Na základe toho budeme postupovať,“ informoval s tým, že s búracími prácami chcú pokračovať kontinuálne, v súčinnosti s českou firmou.

Prešovskú bytovku budú musieť zbúrať úplne celú, tvrdí statik po prvom dni demolácie. Jej stav je kritický, celá sa rozpadáva
Prešovskú bytovku budú musieť zbúrať úplne celú, tvrdí statik po prvom dni demolácie. Jej stav je kritický, celá sa rozpadáva Zdroj: REFRESHER
Domov
Zdieľať
Diskusia