Zdravé, chutné a hlavne rýchle.
Nie každý deň sa ti chce stáť v kuchyni a vymýšľať recepty, ktoré sú pre tvoju postavu vhodným kandidátom a zároveň ti nezaberú hodiny času. Ponúkame ti pár receptov, ktoré sú zdravé, vhodné aj pre vegetariána a čo je na tom najlepšie, zaberú ti len pár minút. Tak si zober zásteru a poď s nami do kuchyne!
Cuketovo-mrkvové rezance s kuracím mäsom
Ingrediencie
- jedna menšia cuketa (neboj sa množstva, pretože cuketa obsahuje veľa vody a varom zmenšuje svoj objem)
- mrkva (3 kusy)
- 100 g kuracieho mäsa
- grilovacie korenie na zeleninu
- soľ (výbornou alternatívou klasickej soli je himalájska soľ)
- mleté čierne korenie
- kokosový olej (môže byť aj olivový)
Príprava
Na rozohriatej panvici necháme rozpustiť kokosový olej a pridáme na kocky nakrájané kuracie mäso, ktoré osolíme a dochutíme čiernym korením. Medzi tým, ako sa nám mäso restuje, ošúpeme si cuketu a mrkvu. Na jemné pásiky (rezančeky) si nakrájame zeleninu. Keď je mäso hotové, pridáme nakrájanú zeleninu a necháme ju zmäknúť (cca 5 – 7 minút – podľa chuti). Zeleninu spoločne s kuracím mäsom dochutíme grilovacím korením na zeleninu. Dobrú chuť !
Cestoviny s ricottovo-špenátovou omáčkou
Ingrediencie
- mrazený špenát – ½ balenia (sekaný)
- cestoviny – ½ (môžeš použiť pšeničné alebo kukuričné)
- ricotta 200g
- cibuľa
- olej (kokosový alebo olivový)
- cesnak
- soľ
- mleté čierne korenie
Príprava
Najprv si uvaríme cestoviny. Medzitým nakrájame cibuľu a necháme ju na panvici restovať do zlatista, pridáme špenát, soľ, korenie a podusíme. Pridáme cesnak a necháme ešte pár minút na panvici. Do špenátu pridáme ricottu, ktorá sa krásne rozpustí a urobí krémovú konzistenciu. Podľa potreby pridáme vodu z cestovín na zriedenie. Cestoviny scedíme a pridáme do omáčky. Hotové jedlo, môžeme posypať parmezánom.
Cuketové placky
Ingrediencie
- cuketa 2 ks (veľké)
- vajce 1 ks
- tofu 1 ks
- 1-2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 50g ovsených vločiek
- majorán
- soľ
- korenie
Príprava
Cukety očistíme, nastrúhame na „jablkovom“ strúhadle a osolíme. Necháme cca pol hodinu odstáť. Potom v rukách nastrúhanú cuketu vyžmýkame od prebytočnej vody. Následne k cukete pridáme tofu, vajíčko, štipku čierneho korenie, pretlačený cesnak, majorán, a ovsené vločky. Podľa chuti osolíme. Všetko spolu premiešame. Zo zmesi tvarujeme malé placky a ukladáme ich na plech, vystlaný papierom na pečenie. (TIP: zmes mierne pokvapkáme vodou, lepšie ti bude držať papier) Placky pečieme vo vopred vyhriatej teplovzdušnej rúre na 200 stupňov/30 minút. Podávame s ryžou poprípade so zemiakmi. Ako prílohu zeleninu (každý podľa chuti).
Grilovaná zelenina s kozím syrom, vlašskými orechmi a brusnicami
Ingrediencie
- balenie kozieho syru
- mrazená zelenina (zmes karfiol, brokolica a mrkva)
- hrsť vlašským orechov (podľa chuti)
- brusnice (najlepšie domáce zavárané)
- soľ
- čierne korenie
- kokosový olej
Príprava
Na rozohriatej panvici si necháme rozpustiť kokosový olej, potom pridáme mrazenú zeleninu, ktorú osolíme a okoreníme. Pridáme trošku vody a necháme ju dusiť. Zmäknutú zeleninu dáme na tanier alebo hlbšej misky. Na vrch v rukách rozdrobíme kozí syr, posypeme vlašskými orechmi a pridáme brusnice.