Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2019, 12:51
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Netflix v dokumente o nacistickom dozorcovi pochybil. Po kritike Poľska prijíma úpravy

FILMY A SERIÁLY THE DEVIL NEXT DOOR
Uložiť Uložené

Negatívna odozva prinútila stremovacieho giganta k odozve.

Dokumentárna novinka od Netflixu The Devil Next Door zožala od divákov prevažne pozitívne ohlasy. V priebehu piatich častí sme sa mohli pozrieť na to, či bol Ukrajinec žijúci v USA menom John Demjanjuk skutočne nacistickým dozorcom Ivanom Hrozným, alebo iba nevinnou obeťou justície.

Odporúčané
V Osvienčime pomohla priviesť na svet 3000 detí. Väčšinu však nechali nacisti utopiť či vyhladovať V Osvienčime pomohla priviesť na svet 3000 detí. Väčšinu však nechali nacisti utopiť či vyhladovať 14. októbra 2018, 9:30

Okrem kladnej odozvy ale prišla aj kritika v podobe výčitiek voči historicky nepresnej mape, píše The Entertainment Weekly. V jednej z častí nám totiž tvorcovia ukázali súčasnú mapu Poľska, kde boli umiestnené koncentračné tábory, ako napríklad Auschwitz. Podľa poľského premiéra môže takéto zobrazenie vzbudiť v niektorých ľuďoch pocit, že Poľsko spolupracovalo s nacistami a riadilo koncentračné tábory.

Poľské ministerstvo zahraničia na Twitteri zdieľalo fotografiu mapy zo seriálu v porovnaní so skutočným rozdelením vtedajšej Európy (pozri vyššie), ktoré je, pochopiteľne, značne odlišné. „V dobe, ktorú opisuje The Devil Next Door, bolo poľské územie okupované a za koncentračné tábory zodpovedalo nacistické Nemecko. Mapa zobrazená v seriáli nezodpovedá skutočným hraniciam v danom období,“ napísalo ministerstvo na sociálnej sieti.

Aby sme predišli nedorozumeniam, v nadchádzajúcich dňoch k niektorým mapám pridáme vysvetľujúci text. To objasní, že vyhladzovacie koncentračné tábory v Poľsku boli vybudované a prevádzkované nacistickým režimom, ktorý vtrhol do krajiny a okupoval ju v rokoch 1939 až 1945, reagoval na kritiku Netflix. Týmto spôsobom by malo byť aj neznalcom histórie ihneď na prvý pohľad jasné, že Poľsko bolo obeťou nacistov, a určite neriadilo žiaden z koncentračných táborov.

Odporúčané
Bol nacistickým dozorcom Ivanom Hrozným, ktorý odrezával zajatcom uši alebo nevinným človekom? Netflix predstavil hrozivý príbeh Bol nacistickým dozorcom Ivanom Hrozným, ktorý odrezával zajatcom uši alebo nevinným človekom? Netflix predstavil hrozivý príbeh 12. novembra 2019, 15:23
Domov
Zdieľať
Diskusia