Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2019, 14:27
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Čo si písal Marian Kočner a Alena Zsuzsová v deň a pár dní po vražde Jána Kuciaka?

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Denník N zverejnil ďalšiu časť komunikácie medzi Mariánom Kočnerom obvineným z objednávky vraždy novinára a jeho volavkou, ktorá mu mala pomôcť nájsť vykonávateľov.

Spravodajské médiá už niekoľko mesiacov postupne zverejňujú správy zo šifrovanej komunikácie z aplikácie Threema, ktoré polícia získala z telefónu Mariana Kočnera.

Z prepisov vyplýva, že si mal písať s viacerými ľuďmi aj o ekonomickej trestnej činnosti, korupcii, ovplyvňovaní sudcov a taktiež o vražde Jána Kuciaka. Dnes je z tejto vraždy ako objednávateľ aj obvinený spoločne s Alenou Zsuzsovou, ktorá mu podľa obžaloby mala pomáhať ako sprostredkovateľka. 

Odporúčané
Podnikateľ z Kočnerovej Threemy údajne pomáhal sledovať novinárov: Kto je „Norko,“ ktorému Végh ďakoval bezprostredne po zápase? Podnikateľ z Kočnerovej Threemy údajne pomáhal sledovať novinárov: Kto je „Norko,“ ktorému Végh ďakoval bezprostredne po zápase? 10. novembra 2019, 16:12

Denník N, Aktuality a Postoj pôvodne zverejňovali len tie časti komunikácie, ktoré nesúvisia priamo s objednávkou vraždy, aby vyšetrovateľom nekomplikovali prácu. Keďže je vyšetrovanie ukončené, dozvedáme sa aj to, aké správy si Marian Kočner a Alena Zsuzsová vymenili okolo 21. februára 2018 – dňa, kedy vykonávatelia Tomáš Szabó a Miroslav Marček prišli do Veľkej Mače a zabili novinára a jeho snúbenicu. 

Z komunikácie zverejnenej Denníkom N vyplýva, že sa síce Kočner a Zsuzsová o vražde bavili, používali však šifry. Podnikateľ sa jej viackrát pred vraždou pýtal na USB. Má ísť o jeden z kľúčových dôkazov v celom prípade, keďže sa na ňom majú nachádzať fotky Jána Kuciaka, ktoré zaistil sledovací tím SISkára Petra Tótha, ktorý pre Kočnera za peniaze novinárov sledoval. Fotografie z tohto USB mala Zsuzsová ukázať vykonávateľom vraždy. 

Odporúčané
10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 25. októbra 2019, 12:15

„S tým USB sa asi nepodarilo nič,“ pripomína sa Kočner. Volavka mu odpovedá, že všetko je už skoro pripravené, argumentuje tým, že bol Valentín a veľa sneží. Aj z obžaloby vyplýva, že Kuciaka mali zavraždiť už 19. februára, keďže však v dome videli aj jeho snúbenicu Martinu, nakoniec odišli. 

V deň vraždy

V deň vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa Marian Kočner a Alena Zsuzsová bavili o jej sne, v ktorom jej vypadali zuby. Obaja verili veštbám a ona mu písala, že vypadávanie zubov v sne podľa snára znamená, že niekto zomrie. Vraj bola dokonca u zubára. Jediná správa z 21. februára týkajúca sa vraždy prišla od Kočnera Zsuzsovej vo forme emoji. V nej odkazoval na číslo 50 a znak smrtky. 

Správa, ktorú napísal Marian Kočner Alene Zsuzsovej v deň vraždy novinára

Čo si písal Marian Kočner a Alena Zsuzsová v deň a pár dní po vražde Jána Kuciaka?
Na druhý deň 22. februára nevedel o vražde nikto, len objednávatelia a vykonávatelia. Zoltán Andruskó vypovedal, že mu Szabó a Marček prišli oznámiť osobne to, že zavraždili aj Martinu Kušnírovú, čo nebolo v pláne. Keď to Andruskó oznámil Zsuzsovej, bola veľmi nahnevaná. 

Odporúčané
10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 6. októbra 2019, 11:33

Po vražde

„A je to fp…i,“ napísala ráno po vražde volavka Kočnerovi. On sa jej opýtal opýtal: „Čo? Roztopil sa sneh?“ Ona na to odpovedá že jej vypadol jeden zub, čo podľa Denníka N v kontexte predchádzajúcej konverzácie ide o jasný signál, že niekto zomrel. 22. februára sa Kočner a Zsuzsová aj stretli, potvrdili to tiež údaje z ich telefónov od Europolu. 

Následne 24. februára riešili, že je dobré, že ešte polícia o vražde nevie, pretože čím dlhší čas uplynie, kým vyšetrovatelia absolvujú obhliadku obete, tým náročnejšie je určiť, kedy bola zavraždená. Opäť odkazovali aj na numerológiu. 

Klamal aj kamarátom

Keď sa 26. februára vražda dostala do médií, Marianovi Kočnerovi písal napríklad SISkár Peter Tóth: „Bratm, to, čo sa stalo, išlo mimo nás, dúfam.“ On využil správu, ktorú mu poslal pár minút dozadu Norbert Bödör:  „On sa j…l do nejakej veľkej ruskej veci, kde ide o veľa peňazí.“ Presne to napísal Tóthovi. 

Podobne reagoval aj keď sa ho na to pýtala novinárka Ruttkayová, pridal aj pár ďalších slov, pravdepodobne, aby bolo klamstvo uveriteľnejšie: „On sa j…l do nejakej veľkej ruskej firmy, čo robila nejaké obchody s ropou alebo niečím takým.“

Odporúčané
Podnikateľ z Kočnerovej Threemy údajne pomáhal sledovať novinárov: Kto je „Norko,“ ktorému Végh ďakoval bezprostredne po zápase? Podnikateľ z Kočnerovej Threemy údajne pomáhal sledovať novinárov: Kto je „Norko,“ ktorému Végh ďakoval bezprostredne po zápase? 10. novembra 2019, 16:12
Domov
Zdieľať
Diskusia